25 Haziran 2014 Çarşamba

Doğu anadolu dağları

Bölgeler arasında en geniş yüzölçümüne sahip olan bölgedir. Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin coğrafi bölgesinden birisidir. Bölgede dağcılık ve kış sporları için çok uygun ortamlar vardır.


Doğu anadolu dağları

Ağrı, Tendürek, Süphan ve Nemrut dağları ise volkanik bir yapıya sahiptir. Mynet Cevaplar Görüşleriniz başkaları için çok değerli. Bölgede kıvrım dağları arasında yer alan çöküntü ovaları da doğu – batı yönünde uzanır. Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek noktasını oluşturur. Ormanın üst sınırı bölgenin batısında 2. Bütün coğrafi bölgeler arasında yüz ölçümünün büyüklüğü bakımından 1. Buzul ve Sat dağları buradadır.


En büyük ovası Yüksekovadır. Kışlar uzun ve soğuktur. Yerşekilleri engebelidir. Bu durum ulaşım ağının gelişmesini engellemiştir. Torosların uzantısı olup kalkerli, dişli kütledir.


Bölgenin yeryüzü şekillerini sıradağlar, geniş plâtolar ve plâtolar arasındaki ovalar oluşturur. Bölgedeki dağlar, doğu – batı doğrultusunda üç sıra halinde uzanırlar. Orta Karadeniz’deki dağları aşıp Orta Anadolu düzlüğüne yaklaştıkça üstünde yürüdüğü topraklar İran’ın ve Çin’in doğal manzarasında bir alana.


Ovaların çoğu genç faylarla sınırlandığından deprem alanlarıdır. Kıvrım dağları genellikle. Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde kalan dağları ile ilgili olarak genel bilgilerin ve dağların isimlerinin verildiği yazımız. Koşut iki sıra biçiminde uzanan dağlar, birbirlerinden Çoruh-Kelkit Vadisi ile ayrılırlar. Doğudan batıya Rize, Zigana, Gümüşhane ve Giresun dağları olarak.


Doğu anadolu dağları

Zamanın ikinci yarısında ve dördüncü zamanda çok sayıda volkanik yapılar oluşmuştur. Günümüzde bu bölgede faal olan volkanik dağlar bulunmamaktadır. Gece Gün Pegasus Hava Yolları ile adım adım Anadolu.


Volkanik arazinin en geniş yer kapladığı bölgedir. Dağları: En yüksek bölgemizdir. DOĞU ANADOLU DAĞLARI haritayı büyütmek için tıklayın Mercan dağları Karasu dağları Munzur dağları Palandöken dağları Çimen dağları Kop dağları. Bu dağlar üçüncü jeolojik zamanda Alp ve Himalaya orojenik sisteminin uzantısı şeklinde kıvrılma neticesinde meydana gelmiştir. Bölgede Van gölünün kuzeyinde kuzeydoğu güneybatı yönünde uzanan kırık hattı boyunca, Nemrut, Süphan, Tendürek, Ağrı volkanik dağları uzanır.


Paşa Sarayını görüyoruz. Dernek, Anadolu’da kurulmuş olmakla birlikte, çalışmaları fiziki sınırları aşar, doğa kültürünü tüm mekanlar ve zamanlar arasında taşıyabilmek için rüzgarın sırtında meyveleri dölleyen çiçek tozları gibi savrulur. Okyanus tabanlarında biriken tortul tabakalarının birbirine doğru hareket eden levhaları arasında kalarak sıkışması sonucunda kıvrılma ve yükselmeler olur.


Ağrı Tendürek Süphan ve Nemrut dağları ise volkanik bir yapıya sahiptir. Bugünün yüksek dağları olarak tek tek sıralanmış olan sönmüş yanardağlar bulunmaktadır. Bunlar Monzur (50m), Mercan (63m dağlarıyla başlayıp Palandöken (17m), Çakmak (60m), Perli (00m) dağı üzerinden Ağrı volkan kütlesine kadar uzanır. Kars Kalesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi tarihi yerlere yapılacak olan ziyaretler, Çıldır Gölü ile devam ediyor.


Doğuda hem kıyı dağları, hem de iç sıralar yüksek olduğu halde, Orta bölümde genel bir alçalma görülür. Batıda her iki kesim de yeniden yükseklik kazanır. Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan bu Kuzey Anadolu dağları bütünüyle Doğu Karadeniz dağları diye adlandırılır.


Kıyıda bu dağlar çeşitli adlar. Dicle Nehri boylarında yer yer kavak ve söğüt toplulukları görülür. Online Bulmaca Sözlüğü sitesi.


Irak ve Suriye’ye bağlanan önemli yollar da bölgeden geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.