Ulaşımı yeryüzü şekilleri sayesinde çok uygundur. En az yağış alan bölgemizdir. En yüksek yeri Erciyes Dağıdır. Bu geniş bölgeyi coğrafi bakımdan Konya bölümü, Yukarı Sakarya bölümü, Orta Kızılırmak bölümü ve Yukarı Kızılırmak bölümü olarak dörde ayırarak inceleyebiliriz. Yer şekilleri Yüzölçümü bakımından 2. Bölgenin yüksekliği doğuya doğru artar.
Bölge, yeryüzü şekilleri bakımından sade bir görünüme sahiptir. Yerşekilleri çeşitlilik göstermez. Engebeli araziler fazla olmadığı için, kara ve demiryolu ulaşımına oldukça elverişlidir. Türkiye’nin Yeryüzü Şekilleri ve Özellikleri.
Yeryüzü şekillerinde yükselti batıdan doğuya doğru gidildikçe artar. Yeni gönderiler Forumda ara. Ege Bölgesi Yeryüzü Şekilleri Özellikleri, Ege Bölgesi Yüzey Şekilleri Konu Anlatımı Kısaca Özet. Ege Denizi’ne komşu olduğu için bu ismi almıştır. En alçak yerleri olan Sakarya.
Bunlar Akdağlar, Hınzır ve Tecer Dağları’dır. Elmadağı ve Sündiken gibi dağ kuşaklarının yükseltisi fazla değildir. Erciyes, Hasan Dağı, Melendiz Dağı, Karacadağ ve Karadağ bölgenin sönmüş volkanlarıdır. HARİTASI, güney dogu anadolu böldesinin cografik özellikleri sınıfa uygun, iç.
Geniş tarım alanlarının bulunması, yağışın yetersizliği, verimin düşük olması, sulamanın yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. Ortalama yükseltisi en fazla olan bölgemizdir. Bu bölgede yüksek ve uzun dağ sıraları bulunmaz. Ankara ve Eskişehir bu bölümde bulunur. Bölgede orojenik ve volkanik dağ sıraları bulunur.
Diğer bölümlere göre daha engebelidir ve daha nemli bir iklime sahiptir. Fakat bu bölgemizin denize kıyısı olmadığı için kıyı turizmi gelişmemiş daha çok kültür , kış ve tarihi turizmi gelişmiştir. Konya Bölümünün sınırı üst tarafta Eber Gölü’nün kuzeyi, alt tarafta ise Melendiz Dağının güneyidir. Bunlar, Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümü’dür. Kıyı ve iç kesimler arasında ulaşım geçitler sayesinde sağlanır.
Yükseltisi fazla değildir. Burada ayrıca, sönmüş birer yanardağ olan Karacadağ ve Karadağ gibi tek tek bazı dağlar da yükselir. Anadolu Yarımadasının ortasında yer alır. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:. Kıvrım dağları da bu bölümde yer alır.
Bölge yeryüzü şekilleri bakımından sade bir görünüme sahiptir. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer. Karadeniz Bölgesi ve daha fazla ders ve çalışma notu, konu özeti.
Bu merkezlerin başında İzmir, Çeşme, Kuşadası, Bodrum ve Marmaris gelmektedir. YER ŞEKİLLERİ 1- En büyük ikinci bölgemiz. En çok platolar: Cihanbeyli, Haymana,Obruk, Bozok,Uzun yayla 3- En büyük kapalı havzalar: Konya;Tuz gölü,. Yazları sıcak ve kurak, lışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. En önemli turistik yerlerinin başında Peri bacaları, Ihlara vadisi, Kapadokya olarak bildiğimiz derin kuyudaki yer altı kentleridir.
Jeolojik zamanlarda geçirdiği değişiklikler, iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle farklı yeryüzü şekilleri oluşmuştur. Ovaların tabanlarında yer alan çukur kısımlarında kapalı havzalar oluşmuştur. Ovalar, platolarla birbirinden ayrılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.