29 Şubat 2016 Pazartesi

Istanbulun eski adı

Istanbulun eski adı

Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmış hatta başkentlik yapmış İstanbul dünyanın en kalabalık metropolleri arasında yer almaktadır. Eski Adı, Eski İsimleri. Avrupa ve Asya kıtalarının birleşme. Yunanistan’dan gelen Megaralılar tarafından küçük bir koloni olarak kurulmuştur. Megara Kralı Byzas’ın adından hareketle kurulan bu yeni şehre “Byzantion” adı verildi.


Ayrıca, fetihten önceki adları başkaydı. Bu semtin eski adı, denizin bu bölümünde bulunan iri kayalardan dolayı, Kayalar idi. Farsça bir kelime olan aşiyan, ev anlamına gelmektedir. Bu yanıta alternatif olarak DERALİYE de kullanılabilir. Fütuh’üş-Şam adlı eserde bir insan ismi olarak geçer.


Rum Meliki Timaoş’un oğlu İstanbul, dört sene süren hükümdarlığı boyunca şehrin inşaası için çalışır. Osmanlılar tarafından konmamıştır. Mehmet, Şeyh-i Sultani Esseyit Mehmet Vani (Vanlı) ye bu yerleri hediye etti, o da kendisine burada bir yalı, bir iki ev yaptırdı. Burası, eski adı Ayastefanos’u bir azizden alıyordu. Aziz Stephanus’un mezarı Filistin’den Vatikan’a taşınırken, İstanbul’dan yola çıkan gemi fırtınaya tutuldu ve şimdiki Yeşilköy sahiline sığındı.


Fırtına o kadar kuvvetliydi ki azizin kemiklerini taşıyan lahit günlerce bir çadırda. Bölgede iklimin de etkisiyle yoğun olarak yetişen kavak ağaçları nedeniyle Kavaklı adı verilmiştir. Bu köy uzun zaman Çatalca ilçesine bağlı kalmıştır. Büyükçekmece’nin ilçe olması. Cennet ülkemizin Cennet gibi yöresi, Uğruna canlan feda edilmiş, yüzyıllarca tüm gözler üzerine çevrilmiş, adına şarkılar yazılmış İstanbul…Bu güzel şehrimizin aceba tarih boyunca kaç tane ismi olmuştur.


Megaralı Vizas, Korint’ten İstanbul’a gelmiş ve şehri kurmuştur. Megaralılar, önce, şimdi Saray- burnu olarak bilinen bölgeye yerleşmiş ve buranın çevresini surlarla çevirmişlerdir. Henüz mahalle kültürünün varlığını sürdürdüğü bir çağda yetiştim ve yaşına kadar da geleneksel bir mahallenin ortasında yaşadım. Etiketler: istanbulun eski adı istanbulun eski isimleri nelerdir.


Saat: 22:Hoş Geldiniz Ziyaretçi. Bu sırada Nova Roma olarak değiştirilen kentin adı benimsendi ve 3yılında İmparator I. YILINDA ÖZENLE YAPILMIŞ BİR FRANSIZ BELGESELİ: İZLEYECEĞİNİZ BU ALTIN KARELERDE BİR HATIRANIZI, ESKİ BİNANIZI, MAHALLENİZİ, ANNENİZİ, BABANIZI, DEDENİZİ , NİNENİZİ YADA. Antik Yunanistan’ın önemli yerleşim bölgesi olan İstanbul, Byzantion ismi ile anılıyordu.


Bu isim Yunanlı Dorların koyduğu bir isimdir. Daha sonraları Konstantinniye, Konstantinopolis, Nova Roma, İslambol isimleri de kullanılmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde İslambol ismi çok fazla kullanılmıştır. Sivriada’nın zirvesinin deniz seviyesinden yüksekliği metredir. Kendisine en yakın ada olan Yassıada’ya km, İstanbul sahiline (Fenerbahçe Burnu) km uzaklıktadır.


Tarih boyunca istanbula bir çok farklı isim verilmiştir. Peki istanbulun eski isimlerinin neler olduğunu biliyormusunuz? STANBULUN TARİHİ GEÇMİŞİ: ESKİ İSTANBUL RESİMLERİ. Osman Bey zamanında yazıldığı sanılan bazı dörtlüklerde İslambol adına rastlanır. Semtin bilinen en eski adı Ayios Dimitrios tur.


Kanuni sultan Süleyman dönemindeki deniz. Bunun adı İmar Barışı zammı! Gökhan Taş, Fiyat artışında özellikle İstanbul'un eski ilçeleri ilk sıralarda geliyor. Bulmaca sözlüğü, Bulmacada.


Istanbulun eski adı

Burada imar barışının etkisini görüyoruz. En çok düşüş yaşanan ilçelerde sebep ise fiyatların daha önce çok şişirilmesi. Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.


Dönmez, İstanbul tarihinde ilk yerleşimin Yunanlılar tarafından olmadığını savunarak, “Araştırmalarımda Tharakion adı verilen bir kapı olduğunu fark ettim, eski yerleşimlerde kapılar gidilecek. Roma İmparatoru Konstantin’in şehre gelerek 3yılında Roma imparatorluğunun başkenti olarak ilan etmesiyle başlamıştır. Ayasofya minarelerinden düşürüldüğü sembol sayılmıştır.


Konstantin ona ithafen Konstantinopolis (Konstantin’in Şehri) adını vermiştir. Byzantion ya da diğer adı ile Byzantium, Anadolu ile Trakya arasında geçişlerin artması ve bölge ticaretinin gelişmesiyle daha da önem kazanır. Bir iç liman olarak görev yapan Haliç, tüm gemiler için bir sığınma ve dinlenme noktası olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.