4 Nisan 2016 Pazartesi

Yumurta donasyonunda genetik

Yumurta donasyonunda genetik

Amerika’da John Buster tarafından gerçekleştirilen yumurta donasyonu,. Genetik: Vericinin genetik testleri yapılır ve aile geçmişi genetik açıdan incelenir. Kan hücreleri incelenir.


Yumurta donasyonunda bebek kime benzer? Genetik biliminin verileri ışığında yumurta donasyonu ile dünyaya gelen bebeklerin genetik özelliklerinin yarısını babasından, diğer yarısını ise yumurtanın sahibi donörden alacağını söylemek mümkündür. Donör adı verilen yumurta bağışçısının yumurtalıkları ilaçlarla uyarılarak elde edilen yumurtalar, alıcı kadının eşinin spermleriyle döllenir.


Yapılan yumurta nakli yüksek başarı oranıyla. Vericiden alınan oositler, alıcı çiftten embriyo üretmek için sperm hücreleri ile birleştirilir ve embriyo aşamasına geldiğinde alıcıya aktarılır. Daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz! Ailede genetik olarak geçebilecek bir hastalık bulunması, Tüp bebek tedavilerinde az sayıda veya defektli yumurta gelmesi nedeni ile gebelik elde edilememesi durumlarında yumurta donasyonu veya yumurta nakli tedavisi veya yumurta bağışı tedavisi düşünülmektedir. Her ihtimalde yumurta donasyonu tedavisi kadının kendi yumurtasının kullanıldığı tedavilerden daha yüksek başarı oranına sahiptir.


Hem embriyonun yarı genetik materyali çiftten elde edilir, hem de anne embriyonun taşıyıcı ortamını sağlamaktadır. Sadece rahmin gebelik için hazırlanması amacıyla ilaç tedavisi uygulanır ve yumurta donorü (verici) ile anne adayının tedavisi paralel olarak sürdürülür. Genetik hastalık riski taşıyan kadınlar da gamet donasyonunu değerlendirebilir. Bütün bunlar oldukça önemlidir ve söylenen tedavi için ne kadar uygun olduğunuzu belirlemede öncü rol oynamaktadır.


Ek olarak, etnik köken, kan grubu ve diğer fiziksel özellikler de mümkün olduğunca aynen eşleştirilir. Ancak yumurta donasyonunda yumurta geliştirici ilaçlar, yumurta bağışlayan kişiye uygulanır. Bunun dışında yumurta bağışlayan kişilerin etnik özelliklerine göre çeşitli genetik testler uygulanabilir. Bu nedenle özellikle bebeğin dış görünüş özelliklerinin size benzemesi açısından donör seçimi önemlidir. Donör koordinatörü donör eşleşmesi yapmadan önce sizinle iletişime geçerek sizden fiziksel özelliklerinizi ve.


Seçilen yumurta donöründen alınan yumurtalar ile bab adayının sperm hücreleri laboratuar ortamında döllendirilir. Doğum yapmak için yeterli fonksiyona sahip olamayan kadınların başvurmuş olduğu yumurta donasyonunda yapılacak tedavi, rahim içine transfer edilen embriyodan sonra ilaç kullanımına devam edilir. Sağlıklı bir bebek hayalleri kurmasına rağmen bu hayalden uzak kalan birçok çift bayan tarafta olan problemler nedeniyle yumurta donasyonu ile hamilelik ve doğum yapma fırsatı elde edilebilecektir.


Yani embriyo donasyonunda yumurta taze sperm ise daha önceden dondurulmuş numuneden kullanılır. Bu hasta grubunda over (yumurtalık) rezervi genellikle ya bitmiş kabul edilmekte, ya da tedavi ile iyi kalitede yumurta elde. Bunun dışında çeşitli hastalıkların(enfeksiyon ve genetik) araştırılması ile psikiyatrik testlerden geçirilmektedirler. Uygun donör belirlendikten sonra alıcının rahminin oluşturulacak embryoya hazırlanması gereklidir. Ancak ilerleyen yaş, erken menopoz, turner sendromu, genetik hastalıklar, geçirilen ciddi rahatsızlıklar vb.


Hayır, yumurta gelişim iğnelerini kullanmanıza gerek. Bu kişi, çift tarafından biliniyor ya da anonim olabilir. Her ne kadar da yumurta nakli (yumurta donasyonu) ile yapılan tüp bebek tedavilerinde başarı oranlarımız oldukça yüksek değerlerde olsa dahi, doğru teşhisin koyulabilmesi ve doğru analizlerin yapılmasının ardından uygun tedavinin yapılması, oldukça önemlidir. Turner Sendromu yaşayan kadınların fenotipi dişidir ancak üreme organları ve üreme fonksiyonları diğer kadınlar gibi gelişmez, dolayısıyla doğuştan infertil, yani kısır kadınlardır.


Sağlıklı bir rahmi olmasına rağmen değişik sebeplere bağlı olarak erken dönemde menopoza giren kadınlara yumurta donasyonu işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca yumurta hücrelerinde genetik bozukluk olan kadınlara da bu işlem uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde giderek daha sık başvurulan bir seçenek halini alan yumurta donasyonunu belki siz de düşünmelisiniz. Kalıtımsal bir sorun, ameliyat, kemoterapi, yumurtalık hastalıkları veya erken menopoz nedeniyle yumurta üretemiyorsanız, gebe kalıp bir bebek beklemenizin tek yolu, yumurta bağışından faydalanmak olabilir.


Yumurta donasyonunda genetik

Ailesinde genetik hiçbir rahatsızlığının olmaması gerekmektedir. Bu ilgili kliniklerin genetisyenleri tarafından araştırılmaktadır. Embriyo donasyonunda yumurta ve sperm hücreleri farklı kişilerden temin edilir. Evlat edinmeden farkı ise, anne adayının hamilelik sürecini yaşayıp emzirme dönemini de tecrübe etmesidir. Bu sayede çocukla kurulan bağ, normal gebeliklerden farklı olmaz.


Bir kadın, kendi yumurtaları ile gebe kalamıyorsa, yumurta bağışı sayesinde gebe kalabilir ve çocuk sahibi olabilir. Vericilerin aile genetik öyküsü incelenir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden kontrolleri yapılır. Aşama: Anne – baba adayı ile görüşülerek gerekli testler talep edilir.


Preimplantasyon Genetik Tanı tedavisi çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olmaları sağlanmaktadır. Sperm donasyonunda kullanılan spermler Avrupa dan Danimarka gibi ülkelerdeki bankalardan alınmaktadır. Donör olarak sağlıklı bireyler seçilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar