16 Mayıs 2016 Pazartesi

Iç anadolu bölgesi dağları

Bölge bölüme ayrılmıştır: Konya, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Orta Kızılırmak bölümleridir. Bura­da büyük ovalar, plato düzlükleri, Tuz Gölü, Akşehir ve Eber gölleri ile Karacadağ ve Karadağ volkanik dağları bulunur. Elmadağı ve Sündiken gibi dağ kuşaklarının yükseltisi fazla değildir. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI. Engebeli arazi fazla olmadığı.


Iç anadolu bölgesi dağları

Yer şekilleri ölçüt alınarak bölge bölüme ayrılmıştır. Anadolu Yarımadasının ortasında yer alır. Bölgenin yüksekliği doğuya doğru artar. Geniş tarım alanlarının bulunması, yağışın yetersizliği, verimin düşük olması, sulamanın yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. Yeni gönderiler Forumda ara.


Ormanlar daha çok Sündiken Dağları ve Akdağlar’da bulunur ve bölgenin sadece 7’lik bölümünü kaplar. Bu nedenle bölgede ormancılık gelişmemiştir. Doğuya doğru gidildikçe en yağışlı mevsim kıştan ilkbahara kayar. Ulaşım konusunda bütün bölgelere bağlıdır.


Iç anadolu bölgesi dağları

Hınzır Dağları, Tecer Dağları, Yıldız Dağları bölgenin kıvrım dağlarıdır. Erciyes Dağı, Melendiz, Hasandağı, Karacadağ, Karadağ bölgenin volkanik. Ankara ve Eskişehir bu bölümde bulunur. Diğer bölümlere göre daha engebelidir ve daha nemli bir iklime sahiptir. Burada yüzey şekilleri çok çeşitlidir.


Yüksek yaylalar, batı-doğu doğrultusunda uzanan sıradağlar, bunlar. Doğu anadolu bölgesinin dağları doğu anadolu bölgesi dağları,doğu anadoluda bulunan dağlar,doğu anadolu bölgesindeki dağların isimleri,doğu anadoludaki. Bunlar Akdağlar, Hınzır ve Tecer Dağları’dır. Tuz Gölü’nün doğusunda ise güneybatı – kuzeydoğu uzantılı fay hattında Karadağ, Karacadağ, Hasan Dağı, Melendiz ve Erciyes.


Sundiken ve Sultan Dağları sıradağlara örnektir. En dağlık kasım bölgeleri doğu kısmıdır. Tecer, Çamlıbel, Hınzır ve Akdağlar buradadır. Ovaların çoğu genç faylarla sınırlandığından deprem alanlarıdır.


Ege Bölgesi Coğrafi Özellikleri (Dağları, İklimi, Nehirleri, Ovaları). Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı Karasal İklim görülür. Bitki örtüsü de Bozkırdır. Dağlar : Bölgede orojenik ve volkanik dağ sıraları bulunur.


Bir üçgeni andıran bölge yaklaşık 163. Türkiye’nin en büyük coğrafi bölgesidir. Bölge kuzeyden Karadeniz dağları ile Güneyden de Toros dağları ile çevrilmiştir. Bölge doğal ve beşeri özellikleri bakımından dört.


Nüfusun önemli kısmı köylerde yaşar. Enerji üretimi yönünden oldukça zengindir. DAĞLARI Canik, İsfendiyar, Köroğlu, Ilgaz, Bolu ve Doğu Karadeniz dağları en önemli dağlarıdır. NEHİRLERİ Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Filyos ve Çoruh, önemli akarsularıdır. Kışlar soğukça, yazlar serince geçer.


KLİMİ Bölgede Karadeniz iklimi hakimdir. Bu patlama çukurları maar olarak adlandırılır. Buğdayın ve şekerpancarının en fazla yetiştirildiği bölgemizdir. Küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir.


Kendi içinde dört farklı bölüme ayrılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.