Bu nedenle ortalama yükseltisi az olup düzlük alanlar da fazladır. Fazla engebeli bir yapıya sahip değildir. Yerşekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır. Dağınık yerleşmiş çeşitli dağları.
Balkan Yarımadası ile Anadolu arasında köprü niteliği ile Avrupa ve Asya’yı birbirine bağladığı söylenebilir. Bu dağlar orta yükseltidedir. Bunların en büyüğü Bursa’daki Uludağ’dır. Ayrıca bölgedeki Edirne ilinde herhangi bir dağ bulunmamaktadır. Balkan yarımadası ile Anadolu arasında bir geçiş alanı oluşturur.
Avrupa ile Asya kıtlarını bu bölgede birbirlerine bağlanır. Yaklaşık yüz ölçümü 60kmdir. Sıralı dağlar birbirlerine yakındır onları ayıracak herhangi bir ırmak veya ova yoktur.
Dağlar bir arada olması sonucunda toplu. Türkiye’nin ortalama yükseltisi en az olan bölgesidir. Kıyı bölgelerde yerleşimin çok olmasıyla birlikte dağlık bölgelerin eteklerinde yerleşim yerleri kurulmuştur, sanayi bölgesi olarakta tercih edilen yerlerdir.
Bu makalemizde marmara bölgesinde yer alan dağlar, marmara bölgesindeki dağlar ın isimleri, marmara bölgesi dağları, marmara bölgesinde yer alan dağlar gibi konuları ele alacağız. Sıra dağlar, birbirlerine yakın aralarına ırmak ve ova girmeyen dağlardır. Bu bölge ülkemizde ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir. Bu bölgedeki dağlar kıvrımlı ve volkanik özelliklere sahiptir.
Karadeniz kıyılarında Karadeniz İklimi ve Ormanlar görülür. Yer şekilleri engebeli olmadığı için ulaşımda kolaydır. Istrancaların güneyinde Karasal İklim ve bozkır görülür. Burada yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır.
Bu durum bölgenin aşırı göç almasına bağlıdır. Tortulları yeni ve yumuşaktır. Zirvelerinde deniz canlılarına ait fosiller bulunur (Kıvrım olduğunun en kesin kanıtıdır).
Alp orojenezi içinde Kuzey Anadolu ve Toroslardır. Bölgedeki en gelişmiş sanayi alanı İstanbul-Bursa-İzmit eksenidir. Yaşadığınız bölgedeki dağlar ile diğer bölgelerde bulunan dağlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları gösteriniz. Bölgede Uludağ ve Yıldız dağları bulunmaktadır. MARMARA BÖLGESİNDEKİ AKARSULAR.
Balıkesir Ovası’nın doğusundan geçerek Susurluk Ovası’na iner. Marmara, yüksekliği en az olan bölgedir. Kocaeli, Biga ve Gelibolu platoları yer alır. Güneyde de önemli dağlar bulunur. Volkanik dağlar, yerin içindeki kızgın ve akışkan magma tabakasının dirençsiz zayıf bölümlerden yüzeye çıkması ve katılaşması sonucu oluşmaktadır.
Bölgeden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçer, bölgenin deprem tehlikesi bu nedenle fazladır. Ergene Havzası bölgenin. Ege bölgesinde dağlar kıyıya dik uzandığı için Ege bölgesindeki kıyılar enine kıyılardır. Orojenez jeosenklinallerde (deniz ve okyanus tabanlarında) birikim sonucu oluşan tortul tabakaların yan basınçlar etkisiyle kıvrılarak ya da kırılarak yükselmesi sonucu dağ oluşumu demektir.
Aktif olmayan yani sönmüş bir volkanik yanardağdır. Yüzey şekilleri, doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlar ve platolarla kaplı yüksek alanlar, havzalar ve ovalardan oluşan çukur alanlarla kuzeyden güneye doğru birbirini izler. Kıyısında at sulamış, İstanbul’da gönlü kalmış. Kaleler kurup da almış, Dedem tarihin yolunda.
Karlı Uludağ sislenmiş, Kıyılar renk renk süslenmiş, Süleymaniye yaslanmış Yatar zamanın gönlünde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.