5 Mayıs 2017 Cuma

Iç anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri

Anadolu tarihimize en yakın şahitlik eden bölgemizdir. Tarih onları değiştirmediği gibi geçmişlerine daha çok sahip çıkmalarını öğretmişlerdir. Bu özeliklerle oluşan Anadolu kültürü içinde kadın ana tanrıca olmuş ve bu kült geleneğe bağlı olarak günümüze kadar gelmiştir.


New posts Search forums. Anadolu Bölgesi tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında şenlik ve festivalleri de vardır. Bölgenin kültürüne uygun gelenek ve görenekleri ile ilgili festival ve şenlikler yapılmaktadır. Yemekleri, meyveleri, eğlenceleri ile çeşitli şenlikler yapılır. Türkmenler tarafından her yıl Köse Gezdirme etkinlikleri yapılmaktadır.


Bu şenliklere çevrede bulunan tüm köyler katılmakta ve bu sayede. Akraba evliliği kesinlikle yapılmaz. Dini bayramlarda bayram namazından sonra mezarlığa gidilerek dualar okunur ve ölülerimiz yad edilir. Bu yüzden Orta Anadolu da denmektedir. Doğu Anadolu bölgemizden sonra en büyük alana sahip bölgedir.


Her yörenin kendine özgü çok çeşitli gelenek ve görenekleri vardır, bu gelenek ve görenekler o bölgenin insanının kültür mirasıdır. Anadolu bölgesi ova, platolar, göller, dağlar ve akarsular yönünden zengin bir bölgemizdir. Akdeniz bölgesinin de bir takım gelenekleri vardır. Ege Bölgesi gelenek ve görenekleri bakımından oldukça zengindir. Yemek, giyim, kültür, kız isteme, insanlara karşı davranışları ile kendisini göstermektedir.


Ege ve İç Anadolu sınırında bulunması nedeniyle kırsal kesimlerde. Kayseri’de pastırma şenliği, Sivas’ta köylerde yapılan. Eskiden hamam peştimalı da verilirdi. Bu gelenek halen köylerimizde devam etmektedir. Köylerde kadınlar yolda veya sokakta erkekle karşılaştıkları zaman erkeğin önüne geçmezler.


Ellerini, kollarını sallayarak yürümezler. Açma : Bölge de çeyiz önemli bir kültürdür. Bu gömleğin üzerine çok düğmeli yelek giyilir. Konu etiketleri: mardinin gelenek ve görenekleri, mardin gelenek ve görenekleri, güneydou anadolu bölgesi gelenek ve görenekleri, güneydou anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri, mardin in gelenek ve görenekleri nelerdir,. Beklik karaltısının içinde, bir kat elbiselik, kundura çanta, pabuç ve iç çamaşırı bulunur.


Gelenek Hakkında Genel Bilgiler. Oğlan evi nişan gününden birkaç gün. Saf ve temiz yürekli Anadolu insanı, bu saflığını, bu paklığını çoğu. Devamında, “bakır nasıl dayanıklı ve de ölümsüz ise bu tapınak da öyle dayanıklı ve kara topraklar üzerinde ölümsüz olsun” denir. Rukiye Akdoğan, HİTİTLERDEN GÜNÜMÜZE GELEN ANADOLU GELENEK- GÖRENEKLERİ ve ÇEŞİTLİ BENZERLİKLER) Aynı gelenek bugün Anadolu’da da devam etmektedir.


Bunun bir getirisi olarak ilçeler arası mesafe arttığı için her ilçede farklı bir kültür gözetmek olası oluyor. Marmara Bölgesindeki şehirlere kıyasla daha fazladır. Karadeniz bölgesinin bazı kesimlerine kadar uzandığı yerler vardır. Tabi ki Ordu yerleşik kültürüyle yoğrulmuş, yöreye özgü bir halk Müziği ve Halk oyunları oluşmuştur.


Halkımızın bu günle ilgili örf , adet, gelenek ve göreneklerini. Farklı yörelerimizde geleneksel nitelikleriyle üretilmekte olan halk kültürü ürünlerini, bunlara bağlı inanç, davranış ve değer yargılarının değişmesiyle bulamayacağız. Kışları oldukça sert ve kar yağışlıhava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder.


Iç anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri

Yazları ise sıcak ve kurudur. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır. Kalınpınar Yayları grubu içinde olan YAĞCILAR KÖYÜ KALINPINAR YAYLASIDIR. Kullanıcı Adı: Beni Hatırla? Kırşehirin Adetleri - Kırşehir gelenek ve görenekleri Yaşama Biçimi: Osmanlı döneminde Ahilik merkezi olan Kırşehir’de toplumsal yaşamda.


Köyün gelenek ve görenekleri genel olarak EGE ve İÇ ANADOLU bölgesinin geleneklerine yakındır. Tabii ki mutlaka kendine has gelenekleride bulunmaktadır. Kırma (köyde bu böreği en iyi yapan merhum LÜTFİYE YILMAZ dır.) _Komşuduymaz _Bükme _Dolamber _Mantı _Dızmana _Gözleme _Ahlat turşusu _Labada sarması _Erik pestili dir. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.


Yazın çok sıcak kışın ise çok soğuktur. Kütahya merkezine km uzaklıktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.