24 Temmuz 2017 Pazartesi

Dürüstlük ve doğruluk

Dürüstlük ve doğruluk

Dürüst, “doğru” kimse anlamına gelir. Yalan, hile, düzenbazlık gibi olumsuz eylemleri değil, doğruluk ve gerçekçilik gibi olumlu eylemleri içerir. Daha Yakından Takip için Grup sayfamıza katılın. Doğruluk yalancılığın zıddıdır. Siz de paylaşımda bulunun!


EBA’da yayınlanmasını istediğiniz içerikleri paylaşmak için tıklayın. DOĞRULUK”tan yana inisiyatif geliştirebilen “DÜRÜST” bireyler yetiştirmek istiyorsanız… Çocuklar diğer pek çok konuda olduğu gibi doğruluk ve dürüstlük, adalet kavramlarını da önce ailelerinden, onları gözlemleyerek, olaylar karşısındaki tavır ve tutumlarını inceleyerek öğrenirler. Bu yazımızda doğruluk ve dürüstlük ile ilgili şiirler kısaca olarak bilgi aktaracağız.


Gerek doğruluk,gerek dürüstlük veya herhangi bir özelliğimizden kendimizin bahsetmesi yerine, başkalarının bizi tarif etmesi, dürüst, doğru, sıfatlarını vermesi hiç kuşkusuz önemlidir. Materyal Türleri Listesi. En Yeniler En Popülerler. Benim sloganım, konsantrasyondur fakat ondan önce, dürüstlük ve üretim gelir.


Dürüstlük ve doğruluk

Büyük olma yolundaki ilk adım, dürüst olmaktır. Samuel Johnson) Bir yalan bin doğruyu yok edebilir. Anlaşmazlıklarda doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, hakkaniyet yolun-dan hareket edilirse kimsenin söyleyecek bir sözü, eleştirisi kalmaz” anlamında bir söz. Emanet olarak bize bırakılan şeyi iyi korumamak, kendi yararımıza kullanıp yıpratmak, törelerimize ve doğruluk kurallarına aykırıdır.


CEVAP Yalancılık ne kadar kötüyse, doğruluk da o kadar iyi, güzel ve faziletlidir. En güzel amel doğruluk, en çirkini de yalancılıktır. Güvenilirlik, içtenlik, kibarlık, insaflılık ve adalet gibi erdemleri de beraberinde getirir. Sen doğru ol doğru sana gelir. Yanlış adama her yer dar gelir.


Muhammed Necdet BAYRAKTAROĞLU Yüce dinimizin en önem verdiği ahlaki değerlerden birisi doğruluk ve dürüstlüktür. Fakat ondan önce, dürüstlük ve üretim gelir. Yaradanımıza karşı sözümüzdür. Daha peygamberlik gelmeden emin lakabıyla tanınan Peygamberimize(s.a.v) bağlı olmanın gereğidir. Bu yüzden dürüstlüğün seçiminden herkes kendisi sorumludur.


Yani insan dürüst de olabilir, sahtekâr da. Yalanla olan yarışı her zaman doğruluk kazanır. Sözü eğri olanın gölgesi de eğridir. En iyi miras dürüstlüktür. Allah ve Resûlü, insanlardan niyetlerinde.


Her zaman iki yol vardır. Bu şiirler yazıldıkça doğruluk ve dürüstlük kavramlarının önemi daha da yayılmıştır. Eski Türkçede ise dürüstlük kelimesi samimiyet anlamına gelmektedir. Peki dürüst bir insan sizce ne gibi özelliklere sahiptir?


Bu nedenle her zaman doğruluk ve dürüstlükten yana tutumlar içinde olmalı ve bu doğrultudan hiçbir koşulda vazgeçmemeliyiz. Yunus Emre Temiz bir vicdan kadar yumuşak yastık yoktur. Bu sorun çözüldüğü takdirde, Müslümanların sorunları da büyük bir oranda çözüme kavuşacaktır.


K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma, “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Peygamber, kendisinden güzel bir nasihat isteyen kişiye, “Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol” (Müslim, “Îmân”, 13) buyurmuştur. Bu sebeple dürüst ve doğruluktan ayrılmayan kişiler her zaman iyi davranışlar gösterirler ve bu sebeple de çevresindeki insanlar. DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK” değeri ile ilgili kendimizi değerlendirmek amacıyla sizin için bir ölçek hazırladık.


Aşağıdaki ölçek sadece doğruluk ve dürüstlük konusunda kendimizi değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Belgeye isminizi yazmanız gerekmemektedir, sadece doldurduktan sonra konu hakkında düşünmenizi. Ailede ilişkiler ve devam eden hayat, doğruluk ve dürüstlük esaslarına dayalı olmalıdır. Böyle davranış, aileye saadet ve mutluluk kazandırır, sıcak bir yaklaşım sağlar.


Dürüstlük ve doğruluk

Ailenin birlik, dirlik ve huzurunun sağlanmasında, beraberce yaşama ve paylaşmada doğru ve dürüst olmanın önemli bir payı vardır. Yüce Allah teala hazretleri yüce kitabı Kur’an’da Bakara Suresi, 256. Dinde zorlama (ve baskı) yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.