15 Ağustos 2017 Salı

Iç anadolu bölgesi platoları

Iç anadolu bölgesi platoları

En çok plato olan bölgedir. Yapısı genellikle kalkerlidir. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI. Hakkında Özet Bilgiler Var mı sorularının yanıtlarını sizlere Vikipedi Referanslı Özet Bilgi notumuz ile sunmak istiyoruz. Yer şekilleri Yüzölçümü bakımından 2. Yüzeyinde ilginç volkanik şekiller yer almaktadır.


Geniş tarım alanlarının bulunması, yağışın yetersizliği, verimin düşük olması, sulamanın yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. Karasal iklimde yazlar sıcak ve kurak olurken kışları soğuk ve kar ağırlıklı yağışlıdır. Ortalama yağış miktarı 4mm seviyesinde seyir etmektedir. Cihanbeyli, Haymana, Obruk, Uzunyayla.


Nüfusun en fazla olduğu bölgedir. Ekonomik olarak en gelişmiş bölgedir. Deniz seviyesine yakındır. Düz ve tabaka düzlüğü platoları vardır. Karstik platolar nasıl oluşmuştur?


Iç anadolu bölgesi platoları

Suyla kolaylıkla çözünen kalkerli (kireçli) yapıya sahip arazilerde akarsu aşındırması sonucu oluşmuşlardır. Murat Moderator Yönetici Editör. Yüksek plato ve ovalar genişyer kaplar.


Ankara ve Eskişehir bu bölümde bulunur. Bu nedenle ulaşım oldukça kolaydır. Diğer bölümlere göre daha engebelidir ve daha nemli bir iklime sahiptir. Az nüfuslu bir bölgedir. Bölgenin en gelişmiş bölümüdür.


Anadolu Yarımadasının ortasında yer alır. Platoları, dağları, ovaları, gölleri de geniş bir yer kaplar. Buğdayın ve şekerpancarının en fazla yetiştirildiği bölgemizdir.


Küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir. Kendi içinde dört farklı bölüme ayrılır. Erzurum-Kars platoları ile Allahüekber ve Yalnızçam Dağarı üzerinde yer alan bazı düzlükler bunlara örnektir.


Konum bakımından ortada bulunmasından dolayı denizlerden mahrum kalmıştır. Mevsimsel olarak kış ayları soğuk ve sert geçer, yazları ise sıcak ve kuraktır. Türkiye’de, Dağ, Ova ve Platolar. Yaygın olarak bölgesel meslek grupları etkinlik gösterir.


Akşehir-Eber Ovası: Kuzeyde Emirdağları ile güneyde Sultan Dağları arasında bitişik halde bulunur. Bu ovalar üzerinde aynı zamanda göllerde bulunur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bölgede etkili olan iklimin sonuçlarından değildir?


Iç anadolu bölgesi platoları

Bunlar, Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümü’dür. Erzurum, Karsve Ardahan lav platosu özelliği taşırken Taşeli karstik platodur. Tuz gölü civarında cılız stepler yer alır. Obruk, Bozok (Kızılırmak), Yazılıkaya, (Bayat), Uzunyayla platoları vardır.


Platolar, Fırat ve Aras nehirlerinin kolları tarafından parçalanmıştır. En büyük plâtosu ‘’Erzurum-Kars Platosu’’dur. Tahıl ve baklagil aynı zamanda da küçükbaş hayvancılık ile uğraşılır.


Etiketlerbölgesi akarsuları bölgesi nehirleri bölgesi ovaları bölgesi platoları coğrafya konu özeti coğrafya yardım konular. Irak, İran ve Ermenistan ile sınırı vardır. Tunceli ve Erzurum-Kars Platoları bulunur.


Gaziantep platosundan başlayan platolar serisi Mardin ”e kadar uzanır. Ancak bu plato kuşağı içinde yer alan volkanik engebeler platoyu kesintiye uğratır. Bu özelliği ile birlikte ülkemizin topraklarının sadece 5’ini kaplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.