20 Ağustos 2018 Pazartesi

Çobanlara maaş

Çobanlara maaş

Kars’ta köylerinde kendi hayvanlarına bakmayan köylüler, il merkezinde başka bir işte çalışarak kazandıkları parayı Afgan çobanlara maaş olarak ödüyorlar. Hal böyle olunca da bazı köylüler evlerini ve hayvanlarını Afgan çobanlara bırakarak şehir merkezinde çalışıyor. Bin Lira Maaşla Çoban Arıyorlar. Yeme-içme yok ama konaklama, elektrik, su, ısınma bize ait.


Çobanlara maaş

Sağladığımız bu koşullara rağmen kaliteli eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Yüksek maaş bir kısmını mutlaka köye geri çekecektir ama çobanlarında bir sosyal hayatı ve ailesi bulunmakta. Muş ilindeki üreticimiz büyük şehirlere göçü durdurmak ve kalifiye elemanını bulmak adına bin tl maaş yanında kg peynir, giyecek, yiyecek, iletişim ve barınma ihtiyaçlarını karşılamayı garanti ediyor. Aksaray’da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İş-Kur tarafından ortaklaşa açılacak çobanlık okulunda çobanların.


Anketler Künyemiz Hakkımızda Bize Ulaşın. Geri Ekonomi bin lira maaş verecekler ama işi yapacak çalışan bulamıyorlar. Bu şartlara rağmen kaliteli eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Ağa Yıldırım ise çobanlara bin lira maaş teklif ettiklerini ancak çobanların 8-bin lira istediklerini dile getirdi.


Çobanlara maaş

Yıldırım, Sadece koyunları sağmak için bile çoban bulunmuyor. Tunceli yaylalarının büyük bölümü yasak. Merhaba Sayın Okurlarımız. Son haber ise Muş ilimizden geldi.


Aylık bin liranın üzerinde maaş verdiğimiz halde çoban bulmakta. Herkes çalışmak için büyük şehirlere gittiğinden çoban yokluğunu yaşıyoruz. TL maaş, sigorta ve konaklama imkanı sunduklarını belirten işletme sahibi bu şartlar altında bile personel bulamamaktan şikayet etti. Hayvancılık sektörünün en büyük sorunlarından biri deneyimli çoban olmaya devam ediyor. Hayvancılar, bin lira maaş ile eleman bulamamaktan şikayetçi.


Hayvancılıkta işçi sorununun yaşandığını söyleyen çiftlik sahibi aylık bin ile bin arasında maaş sigorta verilmesine rağmen eleman bulmakta. Maaş bin lira ama çalışan yok. Muş’taki sürü sahipleri, aylık bin TL ücret karşılığında çoban arıyor. Kentte hayvancılıkla uğraşanlar, geçen yıl aylık bin TL ücretle çoban bulamayınca bu yıl maaşı bin TL’ye yükseltti. Bozbulut köyünde besicilik yapan Şerafettin Yakıcı, çoban.


Bunun yanında yetiştiriciler tarafından barınma yeme içme ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ancak, çoban bulanamamaktadır. Bu sıkıntı nedeniyle işletmeler kapanıyor. Beş bin lira maaş ile çoban arıyorlar. Geçmişte çobanlık yapacak kişilerden referans.


Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa’da, ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse günün tamamını merada sürülerin başında geçiren çobanlara, bin liraya kadar maaş ödeniyor. Asgari ücretin katı maaş verilen meslekte eleman sıkıntısı yaşanırken, üreticiler çalıştıracak çoban bulamıyor. Torbalı ilçesine bağlı Çapak köyündeki bazı besiciler, maaş ile hayvanlarına bakacak çoban bulamayınca “Kendi İşini Kendin Gör” dey. Emekli olduktan sonra çalıştı hayatının şokunu yaşadı Sakarya’nın Hendek ilçesinde yaşayan yaşındaki çocuk babası Muzaffer Özkılınç, emekli olduktan gün sonra tekrar işe çağrıldı. Belediyeye ait bir şirkette şoförlük yapmaya devam eden Özkılınç, SGK’dan kendisine gelen cezayla şoke oldu.


Muş'taki sürü sahipleri, aylık bin TL ücret karşılığında çoban arıyor. Hayvancılıkta çok deneyimli çobanların olmadığını söyleyen işletme sahibi, bin lira maaş, sigorta ve lojmanda konaklama imkanı verildiği halde çoban bulunamadığını söyledi. Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da hayvancılığın en önemli enstrümanı olan çoban sıkıntısı yaşanıyor. Bin Tl Maaşla Çoban Aranıyor bin TL maaşla çoban aranıyor haberi için hemen tıklayın! Yaşam Muş ta aylık bin 5lira ücretle çoban bulamayan sürü sahipleri, çareyi İŞKUR A başvurmakta buldu.


TL arası maaş veren bir hayvan sahibinin oğlu asgari. Hayvan sahiplerinden Haluk Dizdaroğlu, Son. Başkan Soyer’den ‘çift maaş’ manipülasyonlarına yanıt.


Yatılı çalışan çobanlara ve hayvan bakıcılarına kalacak lojman veriliyor, sosyal sigortası yapılıyor, elektrik ve su faturası gibi giderleri yine işvereni tarafından karşılanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.