4 Nisan 2019 Perşembe

Mükemmel sayıları kim bulmuştur

Sayılar, saymada ve ölçmede kullanılan işaretlerdir. Sayılar hakkında günümüze kadar ulaşabilen bâzı bilgiler Mısırlılardan ve Babillilerden alınmıştır. Formülden de anlaşılacağı üzere buradan bulunan mükemmel sayılar hep çifttir. Bu formülle hesaplanan mükemmel sayılar arasında başka mükemmel sayılar var mıdır şu an için bilinmiyor. Formülde p yerine yukarıdaki değişkenler yazılarsa yeni mükemmel sayılar bulunabilir.


Bu sayılar arasında başka mükemmel sayılar (çift ve ya tek) olup olunmadığı bilinmemektedir. Tek mükemmel sayıların varlığı ve ya yokluğu tam olarak kanıtlanamamışlardır. Konumuz matematik, fakat korkmayın size diferansiyel, cebir, reel matematikten bahsetmeyeceğim.


Matematik, evreni anlayabilmemizin en önemli aracı ve dünya dışı medeniyetler ile anlaşabilmemizi sağlayacak belki de tek evrensel iletişim yöntemi. Belirli bir sayıdan fazlasını yazmak veya işlem yapmak çok uzun sürecek hatta hesaplanamayacak duruma geleceği için sayıları üslü olarak ifade edilmeye başlanmıştır. Sayıyı Kim Nasıl Bulunmuştur? Tarihte uzun zaman önce sayıları kendinde, kendi başına tasarlayamayan insan, henüz sayı saymayı bilmiyordu. Olsa olsa teki, çifti ve çoku tasarlayabiliyordu.


Ruhbişlimcilerin ve budunbilimiclerin çalışmaları, kargadan başlayıp bebekten, Pigmeden ya da Fuegoludan. Orville ve Wilbur Wright Kardeşler. Uçağın icadı konusundaki.


Bugün sizlere asal sayıların gizemli dünyasından ve o gizemli dünyaya girip saygınlık kazanan birkaç insandan bahsedeceğim. Asal sayıların evrensel kabulü olan ve açıkçası benim eksik bulduğum tanımla yazımıza başlayalım. Sadece kendisine ve 1’e bölünebilen doğal sayılara asal sayı denir. Bu tanıma göre sayısınında asal olması gerekir. Bu algoritma şu şekildedir.


Euler mükemmel sayıların dâhi Euclid formunda olması gerekliliğini ispatladı. Yeni büyük asal sayılar buldu ve ilkel kökleri araştırdı. Harmonik serilerin ıraksamasından yola çıkarak sonsuz tane asal sayı olduğunu buldu.


Mükemmellik arayışı, matematik heveslilerini farklı yönlere sevk etmiştir. Bazı sayıların az, bazılarının çok sayıda böleni vardır. Bugünkü cebirsel geometriye ilk adımı atanlardan birisidir. Hayyam, bu suretle denklemlerin muhtelif şeklini tanımaktadır.


Risale fi Şerhi Maeşkele-min Müsadereti Kitabı Oklides. Bu dua Pisagor ’un tetraktis’e, yani kutsal dörtlüye ettiği duadır. Sayılar büyüdükçe mükemmel sayıları bulmak daha da zorlaşır. Fibonacci Sayıları ile Altın Oran arasında ilginç bir iliski vardir.


Fibonacci sayı dizideki ardışık iki sayının bir birine bölünmesiyle elde edilen oran, sayılar büyüdükçe Altın Oran’a yaklaşır. Dizi ilerledikçe iki terim’in arasındaki oran 618′e yaklaşır. Yazı yazmak için çok çeşitli araçlar kullanılmıştır. Hiç elimizden düşürmediğimiz kağıt kalem dünün icadıdır.


Biraz daha öncelere ilk insanların resimlerden yazının henüz doğmakta olduğu çağlara dönersek o zaman yazı yazmanın inanılmayacak kadar zor olduğu görülür. Matematikçiler bana mükemmel bilgiler kazanmış gibi geliyor ve şeyleri gerçeklikteki biçimleriyle doğru kavramış olmaları bir mucize değildir. Sayıların seslerle ilişkilendirilmesi de, tarihçilere göre yine eski Mısır’da başlamıştır. Eski Mısır’ın İsis misterleri inisiyeleri sayısına çok önem verirlerdi. Katkıda bulunduğu alanlardan bazıları, sayılar kuramı, analiz, diferansiyel geometri, jeodezi, manyetizma, astronomi ve optiktir.


Mükemmel işleyen evren, sayıların gücüyle düzenlenmiştir. Barut nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Barutu kim icat etti. Barutu tam olarak kimin icat ettiğini söylemek biraz zor. Barutun icadından, bugün kullanılan barutta mükemmel hale gelinceye kadar bir çok araştırma, geliştirme ve testlerden geçmiş ve geliştirilmiştir.


Gauss daha ilkokuldayken öğretmenlerinin sınıfta oyalansınlar diye verdiği 1’den 100’e kadar olan sayıları toplama işlemini aklından inanılmaz bir hızla yaparak öğretmenlerini şaşkınlık içinde bıraktığı söylenmektedir. Bölgenin Dükü bu yeteneğini keşfederek küçük dahiyi Collegium Carolinum’a gönderir. Ortaokul ve Lise Matematik konu anlatımları, yaprak testler, olimpiyat soruları, ünlü matematikçiler, matematik kitapları, çalışma kağıtları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.