12 Mayıs 2020 Salı

Siber güvenlik nedir

Buna kısaca siber alem denilmektedir. Bireyler açısından bu kavram güvenli hissetmek, kişisel verileri ve gizliliği korumak demektir. Dijital dönüşümün hızla sürdüğü dünyada yeni tehdit artık dijital dünya. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.


Bu siber saldırılar genellikle hassas bilgilere erişmeyi, değiştirmeyi, imha etmeyi, kullanıcılardan para çekmeyi veya normal iş süreçlerini kesintiye uğratmayı amaçlar. Siber Tehditlerden Nasıl Korunuruz? Etkili siber güvenlik önlemlerinin uygulanması günümüzde özellikle zordur, çünkü çevremizde. Ağlar, programlar, cihazlar ve verilerin korunması için süreç ve uygulamaların tamamı ele alınır. Devletlerin kritik altyapıları, hassas bilgileri, işletmeler ve internet kullanan herkes siber.


Bu, verileri, ağları ve web sitelerini geri yüklemeyi, ekipmanı değiştirmeyi veya onarmayı içermekte. Sızma Testi (Penetrasyon testi), profesyonel etik bilgisayar korsanlarının, saldırganlar yapmadan önce zayıf yönleri bulmak için kurumsal ağlara girdiği bir siber saldırıdır. Yaygın anlamıyla siber güvenlik ise, en yalın haliyle internet ortamındaki güvenlik olarak tanımlanabilir. Kurumlar açısından siber güvenlik, operasyon ve bilgi güvenliği sayesinde gizli verilerin korunmasını sağlamak, iş ile ilgili kritik öneme sahip işlevlerin kullanılabilir olması.


Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, siber saldırıların ve buna paralel olarak da siber güvenlik önlemlerinin artmasına neden oldu. Aramıza katılarak, insanlığa faydalı işlere birlikte imza atabiliriz. Daha sonra birçok hizmette bulduğum güvenlik açıkları bug bounty alanına yönelmemde büyük bir etken oldu. Bugcrowd üzerinde araştırma yapmaya karar verdim.


Yani sanal gerçeklik şeklinde de ifade edilebilir. Bu sanal gerçekliğinin içindeki verilerin korunması kavramına da siber güvenlik denilmektedir. Yıllar önce bir haber yapmak için adını yeni duyduğum bir siber güvenlik girişiminin kapısını çaldım.


Siber güvenlik nedir

Karşımda, günümüzün önde gelen siber güvenlikçilerinden birkaçı duruyordu. Bu alanda farkındalığın artması ile söz konusu kuruluşlar siber güvenlik uzmanları istihdam ediyor, siber güvenlik departmanları kuruyor. Peki siber güvenliğimizi nasıl sağlarız? Günümüzde siber ve internet kelimeleri hayatımızda oldukça önemli yer. Türkiye distribütörlüğüyle kamu ve özel sektörde en gelişmiş ürün ve hizmetleri ülkemize kazandırmaya devam ediyor ve tüm üretici çözümlerimiz ve teknik desteğimizle siber altyapı korumasında büyük katkı sağladığımızı.


Ortaya çıkan veri ihlallerine baktığımız zaman, siber saldırılar sırasında veya saldırıdan sonra alınan önlemlerin her zaman işe yaramadığını görüyoruz. Son yıldır bir dijital devrim yaşanıyor ve bugün hızlı inovasyona tanık olmaya devam ediyoruz. Bugün, birileri kritik öneme sahip herhangi bir dijital ve elektronik cihazı kapatırsa, dünya neredeyse durur. Bilgi işlem bağlamında güvenlik, siber güvenlik ve fiziksel güvenliği içerir.


Peki nedir bu siber saldırı ve bu siber saldırılardan nasıl korunabiliriz? Bu yazımızda detaylı olarak bahsedeceğiz. Günümüzde teknoloji muazzam bir hızla ilerlemekte ve bunun bir sonucu olarak da bazı sorunlar artmaktadır. Bu olaylardan bir tanesi de siber saldırı yani başka bir deyişle sanal.


Kesintisiz ve güçlü bir internet bağlantısı için modem çok kritik bir rol oynuyor. BGA Bilgi Güvenliği, stratejik siber güvenlik danışmanlığı ve siber güvenlik eğitimleri ile kurumlara hizmet vermektedir. Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumak için hukuk ilkeleri çerçevesinde güvenliği sağlamak. Günümüzde hızla gelişen teknoloji güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor.


Siber güvenlik nedir

Hacker adı verilen zararlı kullanıcılar veya kullanıcı grupları, internet sitelerine, bilgisayarlara, devlet kurumlarına, polis, jandarma ya da şahıs gibi birimlere saldırı amaçlı. Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Türksat’ın sağladığı siber güvenlik hizmetleri aracılığıyla kurumlar, kritik bilgi.


Her yıl mılyonlarca insan bu suçlardan dolayı mağdur duruma düşmektedir. Artık her elektronik alet kullanan insan, virüsler, solucanlar, trojenler vb. Sonuç olarak, siber tehdit istihbaratı sayesinde bir organizasyonun siber güvenlik hijyeni oldukça artmaktadır.


Siber güvenlik nedir

Toplanıp analiz edilen bilgiler sayesinde kurum gelecekte karşılaşabileceği siber tehditleri görebilmekte ve buna göre çalışmalar yapabilmektedir. Kamu ve özel sektörde gerekli ve yeterli güvenlik önlemleri alınmadan tesis edilen sistemlerin ciddi problemleri neden olabileceği kısa zamanda görülmeye ve sıkıntıları hissedilmeye başlandı. Burada yer alan ifadeler ve açıklamalar genişletilebilir. Kısaca özetlemek adına bu yazıyı hazırladık.


Varlık Olarak Bilgi Nedir? Günümüzde kurum ve firmaların, faaliyetlerini sürdürebilmeleri yüksek seviyede bilgi ve analize bağlı hale gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.