22 Mayıs 2020 Cuma

Siber zorbalık nedir

Kişinin elektronik iletişim araçlarını kullanarak belirli bir zaman içerisinde veya sürekli olarak, kendisini savunma gücüne sahip olmayan bir kişi ya da gruba. Vatandaşlar sık sık bu soruların yanıtlarını arıyor. Milyonlarca vatandaş siber zorbalığa dur demek istiyor. Böylece, zorbalık ileri boyutlara ulaşmadan siber zorbalık son bulabilir ve siber zorbalar yakanızdan düşerek, kendileri için daha farklı kurban arayışlarına başlayabilir veya eylemlerini sonlandırabilirler.


Sosyal paylaşım sitelerinden iftira, dedikodu yaymak, kişiye özel bilgileri paylaşmak vb. Tehditler, suçlamalar, küçük düşürmeye yönelik eylemler, birinin hesabını ele geçirmeye çalışmak, zorla yanıt almak için baskı kurmak ve mesaj saldırıları siber zorbalık örnekleri arasında en sık rastlananlarıdır. Kasıtlı ve zarar vermeye yönelik davranışlar sergileyen saldırganlar, doğrudan mesajlar, sosyal medya. Bazı siber zorbalık türleri suç sayılıyor. Ancak mesela birbirini kızdırma amaçlı başlayan siber zorbalığın içine bir süre sonra seksüel ögeler de girebiliyor.


Günümüzde internet sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok faydalar ve yenilikler getirmiştir. Getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra, internetin bilinçsiz kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditler de barındırmaktadır. Utanmaya veya küçük düşürmeye neden olan başka biri hakkında kişisel veya özel bilgilerin paylaşılmasını içerebilir. Bir ya da birden fazla kişinin elektronik iletişim araçlarını kullanmak suretiyle belirli bir zaman içerisinde ve sürekli olarak, kendisini savunma gücüne sahip olmayan bir kişiye yönelik gerçekleştirilen kasıtlı saldırgan davranışlardır.


Siber zorbalık nedir

Ofix Blog‘da bugünkü yazımızda, siber zorbalık konusunu ele alacağız ve siber zorbalığı önlemek için neler yapmak gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Yapılan araştırmalara göre insanların büyük çoğunluğu, özellikle de toplumun teknolojiyi en fazla kullanan kesimi olan gençler. Peki nedir bu siber zorbalık?


Merhaba Arkadaşlar, bu videoda sizlere siber zorbalığın ne olduğu ile ilgili önemli bilgiler vereceğiz. Bu, fiziksel şiddetten uzaklaşıp sosyal medya, e-posta ve diğer çevrimiçi platformlar gibi günümüzün zaman düşmanlarına yaklaşan gençler arasında aşırı boyutlara varmış bir şiddet biçimidir. Dolayısıyla bu, aynı zamanda güven ihlaliyle yalanın ve genel çevrimiçi saygısızlığın. Buradaki tek fark zorbalık yapan kişinin kimliğinin bilinmemesidir.


Siber zorbalık nedir

Gerek kurbanı hedef alan mesaj veya fotoğraflar gerekse bu verilerin internet dünyası üzerinde kalıcı hale getirilmesi, hedef alınan kişi üzerinde derin izler bırakmaktadır. Kasıtlı bir şekilde savunmasız birey ya da gruplara iletişim ve bilgi teknolojisi yoluyla verilen zarar ve etki olarak tanımlanmaktadır. Bunların yanısıra zorbalığı başlatmayan, ancak bu sürece zorbalık yaparak katılanlar da mevcuttur. Bunun nedeni, siber zorbalığın genellikle öznel bir hadise olmasıdır. Zorbalığı yapan kişi, yaptığının aslında siber zorbalık olduğunun farkında olmamakla beraber hatta bunun bir şaka olduğunu düşünüyor.


Ortaöğretim öğrencilerinin 50’si siber zorbalık eylemlerinde bulunmuştur. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla artan bir zorbalık türü olan siber zorbalıktan çocukları nasıl koruruz? Zorbalık, aralarında güç dengesizliği olan kişilerden güçlünün kasıtlı olarak zarar verme davranışı olarak tanımlanır.


Geleneksel’ zorbalık okulun bahçesinde fiziksel ve sözlü tacizi. Günümüzde herkes tarafından yaygın bir şekilde kullanılan sosyal medya aracılığıyla birlikte siber zorbalık da artmıştır. Günümüzde teknolojinin büyümesi, istenmeyen yolların yaşanmasına sebep olmuştur. Her ne kadar kanunlarda. Ayrıca siber zorbalık deneyimlerinin İnternet kullanım sıklığıyla doğru orantılı olduğu görülmüştür.


Bu davranış, siber zorbalık kurbanında derin izler bırakabilir. Bir yetişkin söz konusu olduğunda buna siber taciz ya da siber saldırı denir ve bu, hukuki sonuçlara yol açabilecek ve hapis cezası gerektirebilecek bir suçtur. Yukarıda basit kurallarla siber zorbalığa karşı önlemler alabilirsiniz. Bu konuyla alakalı olarak siber zorbalık ne demek, dijital zorbalık nedir gibi konulara sorulara cevaplar vermeye çalıştık.


Bununla alakalı sorularınız için sayfamızın altında yorumlardan bize sorabilirsiniz. Internet üzerindeki davranışlarımız da çeşitleniyor. Hem iş yaşamında hem özel yaşamda günlük yaşamımızın önemli bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyor olmamız, bazı.


Güvenli İnternet Nasıl Sağlanır? Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Faydaları kadar zararları da olan teknolojinin kullanım amacının saptırılması bazı kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yaratıcı Drama Yüksek Lisans Programını bitiren ve yine aynı üniversitede güzel sanatlar alanında doktora eğitimine devam eden Karaosmanoğlu, siber zorbalık alanında da faaliyetler yürütüyor.


Bir ebeveyn olarak, siber zorbalığın getirdiği tehlikeler ve potansiyel risklerden haberdar olmalısınız. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumu (BTK) siber zorlama ile ilgili açıklama yaptı. Herkes sosyal medyada siber zorlamaya farkındalık yaratmak için paylaşımda bulunmaya başladı. Gündeme oturan siber zorlama nedir?


Nedir bu siber zorbalık?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar