27 Kasım 2018 Salı

Ritüel yapmak günah mı diyanet

Rituel yapmak günah mıdır? Ritüel veya totem günah mıdır? Selamün aleyküm bir video izledim kağıt alıyormuşsun ortasına kalp çizip iğne ile ortasına batırıyormuşsun kalbin kenarlarına eski sevgilinin ve kendinin ismini yazıyormuşsun sonra kağıdın üstüne telefon koyup yastığın altına koyuyormuşsun seninle iletişime geçiyormuş eski sevgilin bunun dinimizde yeri nedir? Malumunuz Yoga, Hindistan kökenli dini bir ritüel.


Bakmayın birilerinin para kazanmak için ibadet değil, spor ve egzersizdir demesine. Niyetlerimiz neden olmuyor? Mastürbasyon Yapmak Zararlı mı ? Yoga sağlıklı yaşamak için bir öğreti mi, yoksa. Ben menzilin öğrenci evinde kalıyorum.


Bunlar bizi kandırıp tövbe yaptırdı ben daha sonradan okuyup öğrendim hatme rabıta vb gibi şeyler ritüel oluyor yaptırdıkları hatmeyi dayatıyorlar. Bana bu konularda kitab ismi verebilirseniz çok mutlu olurum. Bir de hocam en yakınlarımdan birkaç kişi bu günkü modernizm akımına kapıldı. Biri namaz vakit o da şekli bir ritüel değil diyor.


Adem kadın mı erkek mi belli değil kuranda geçmiyor diyor. Hac diyorum mecazi diyorlar. Cenab-ı Hak Kur’ân-ı Kerim’de namazı, vakitleri belirli bir ibadet olarak tayin etmiştir “…Muhakkak ki namaz, mü’minler üzerine vakitleri belirli (bir farz) olarak yazılıdır. Nisa, 103) Öyle ise, akşama girdiğinizde ve sabaha girdiğinizde Allah’ı tesbîh edin (akşam, yatsı ve sabah namazlarını kılın)!


Eliaçık, röportajımızın ilk bölümünde Gezi Direnişi sürecinde yaşananları anlatmış, genel olarak muhafazakar kesim tarafından neden sevilmediğine açıklık getirmişti. Eliaçık, Ak Parti’nin içinde yenilikçi, demokratik, özgürlükçü, İslam’ı savunan insanlar da olduğunu ancak Hükümet’i eleştirdiği ve biat etmediği için sevilmediğini belirtiyor. Her ritüel tekrarlanabilir. Artık namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, başını örtmek vb.


Peygamber zamanındaki işlevlerini kaybetmiş, dahası sahici özelliklerini yitirmişlerdir. Kısacası eğer Müslüman olarak yaşayan bir insansanız Kuran ve Sünnet dışında yaptığınız her türlü dini aktivite, ritüel, ibadet tümden şirk sayılacak ve günah işlemiş olacaksınız. Bunun tersini iddia etmeye çalışmak dahi bu dine inanan kişiyi –inandığı değerler ile- cehennemlik etmeye yetmektedir. Senin bahsettiğin din farklı bir din.


Ben olayları İslama göre değerlendiriyorum. Saygı duymak lazım o inanç ve mensuplarına. Bununla birlikte dinî ve din dışı törenler de birbirinden ayrılmakta, meselâ büyü nitelikli olanlar gibi bazı ritüel uygulamalar ibadet mahiyetinde görülmemektedir.


Evlilik merasimi, kabileye reis tayini vb. Dinî işler dinî nikâh, Hıristiyanlık’ta günah çıkarma gibi ibadet ve âyin niteliğini taşımayan, bir din veya mezhebin öngördüğü kurallar içinde gerçekleşen diğer faaliyetlerdir. Namazı kılın, zekatı verin. Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz, pampak yapmak istiyor. Bu ritüelle beraber yaşar bölge insanı.


Diyanet Meali - el-BAKARA : 173. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.


Rükû, secde, kâde, kıyam vs. Açlık günleri” demek olan oruç ile “Yeryüzünde milyar insan hangi suçundan dolayı aç? Ne alaka, kel alaka’ vaziyetleri ile karşılayan ‘yurdum insanı dindarına’ ne demeli? Dindâr mı demeli dini-dâr mı demeli? Ona mı, kendime mi yanmalıyım?


Acaba Kur’an’ın indirilmeye başladığı ay olan Ramazan ayının. Necmi Beyin bahsettiği gibi tabiri caizse her kafadan bir ses çıkıyor. Araştırmaya kalktığında kafa iyice karışıyor.


Yine bu konuyu araştırıken bu yazıya denk geldim. Vakitler konusunda tereddütlerim devam etsede rekatlar konusunda aşağı yukarı sağlam bir görüşü benimsemek. Fakat herhalde ,bunları da bizim yerine getirmemizden başka bir seçenek, pek görünmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar