3 Ağustos 2020 Pazartesi

Siber ne anlamda kullanılmaktadır

Basit anlamda, siber güvenlik, internete bağlı sistemleri ve ağları dijital saldırılardan koruma pratiğidir. Günümüz savaş sahasında siber ortamın güvenliğini sağlamak, aynı za. Bunu diğer ülkelerde kurulan birimler takip etmiştir. Ayrıca siber güvenlik ile ilgili farkındalık oluúturmak çok önemlidir.


SİBER SUÇLAR VE SİBER TERÖRİZM GİRİ. Elektronik, dijital, sanal gibi kelimelerle eşanlamlı olarak da kullanılmaktadır. Siber Saldırı Yöntemleri ve Türkiye. Bir süredir Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim, globalleşme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu gerilime birkaç gün öncesine ünlü hacker grubu Anonymous da dahil olmuş ve Türkiye’ye tehditler savurmaya başlamıştı.


Geçtiğimiz gün Türkiye’ye yapılan siber saldırıları henüz kimse üstlenmese de genel kanı bu saldırıları Anonymous‘un yaptığı yönünde. Bu iki sözcüğün anlamı da bilgisayar ağları ile ilgili ya da bilgisayar ağlarına ait olan demektir. BGA Bilgi Güvenliği, stratejik siber güvenlik danışmanlığı ve siber güvenlik eğitimleri ile kurumlara hizmet vermektedir.


O zaman bilinen “Güç Asimetrisi” yerini siber anlamda tam da bu kavramla bütünleşen bir boşluğa bırakmaktadır. Benzeri soruları siber dengesizlik açıdan savaşın bir sonucu olan barışın nasıl geleceği, ya da gelmesinin muhtemelliği üzerinde yoğunlaştırmak daha da gerçekçi olabilecektir. Ancak internet kötü niyetli kişilerce çocuk istismarına yönelik olarakda kullanılmaktadır. GNSS) sistemleri çok farklı alanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.


Ayrıca bir kez tehditle karşılaşan, tekrar karşılaşmaktan korktuğu için siber zorbanın her dediğini de yapabiliyor. Hal böyle olunca, bu sanal tehdit karşısında birey, aile, hukukçu, eğitimci ve işin uzmanlarına büyük görevler düşüyor. Bu bakımdan Peygamberimize (asm) gönderilen din ile Hz. Bu dinlerin isimleri farklı olsa da temel konularda aynıdır.


Ancak teferruat da farklı olabilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde siber komutanlıklar kurulmakta, siber-uzay ve siber enstrümanlar savaşın diğer unsurlarıyla birlikte müşterek harp anlayışıyla kullanılmaktadır. Bu çalışma, siber harbin stratejik ve uluslararası hukuki kavramsallaştırılması için konuya akademik ve profesyonel ilgi duyan okuyucular için bir. Bir nevi sosyal mühendislik yasaları etkili rol oynamaya başlar.


Bu problemlerin varlığı ve siber uzayda yaşanan hızlı değişimler ise siber caydırıcılığı bir bütün olarak sorgulatmaktadır. Zorbalık kurbanları, gerek maddi gerekse manevi tacize uğrarlar, hem fiziksel anlamda acı yaarlar hem de psikolojik boyutta. Bir önceki yazıda siber güvenliğin tanımını yapmıştık, bugün biraz daha bu kavramın detaylarına gireceğiz ve tanımlarımızı tam anlamıyla kafamızda oturtacağız. Başlarken ilk yazıda değinmeyi unuttuğum “siber güvenlik ve bilgi güvenliği arasındaki fark nedir?


Birbirine çok karıştırılan iki kavram olan siber güvenlik ve. Etkileri: Yazılım betiklerinin kullanıcı tarafında çalıştırılması sonucunda kullanıcının oturum bilgileri çalınabilir, web tarayıcısı (browser) ele geçirilebilir veya bilgisayarına zararlı kodlar enjekte edilerek ve bilgisayar yönetimi ele geçirilebilir. NATO liderleri siber savunmaya kaynak sağlamaya öncelik vermişlerdir.


Bir kurumun siber güvenlik işini alan şirket, iş bittikten sonra firmada bulunan açıkları bildirir ve bunların kapanmasıyla iş sonlanır. Bilginin yaşadığımız çağa ismini verecek kadar önemli bir değer olduğunu fark ettiğimiz bu zamanda bilgiye ulaşmanın en hızlı adreslerinden biri de internettir. Bilgi paylaşımı amacıyla ortaya çıkarılan internet, e harfinin yıldızını. Bir ülke bankalarını, havalimanlarını, elektrik, su.


Doğalgaz sistemleri gibi hayati sistemlerini çalışamaz hale getiren siber saldırılar yaşamı durduracak. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar, genel anlamda geliştirilmesi profesyonel yazılımcılar tarafından yapılan, her yeni sürümünde yeni özellikler eklenen ve kendilerinden maddi anlamda bir kazanç elde edilebilen, kaynağı kullanıcılara katılmış yani üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasına imkân sağlamayan. Son Dönemde Yaşanan Saldırılar. Bu anlamda, siber müdahaleler, fizikî zarar vermeden hizmeti. Son donemde yasanan bazı saldırılar ciddi anlamda firmalarda zarara sebep olmuştur.


En geniş anlamda, IoT terimi internete bağlı olan her şeyi kapsamaktadır, ancak giderek birbirleriyle “konuştuğu” nesneleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Bugünkü yazımda sizlerle IoT bağlantı türlerini, ağ tiplerini ve en popüler IoT protokollerini sizlerle paylaşacağım. Aslında bu konuda yaygın ve bir üst kavram olarak tercih edilen terim “bilgi savaşları”dır.


Gerçekten de “bilgi savaşları” sadece bazı hack-crack faaliyetleri yapmaktan ibaret değildir. Programın ne kadar etkili rol oynayacağı ve delillerin ne kadar güçlü olacağı inceleyicinin programı kullanma becerisi ile yakından alakalıdır. Siber-uzay insan yapımı bir alan olmasına rağmen, askerî harekât açısından kara, deniz, hava ve uzay kadar kritik bir öneme sahiptir.


Bu nedenledir ki bu alanda iddia sahibi olan veya olacak her silahlı kuvvetlerin, diğer alanlarda olduğu gibi siber ortamda da savunma ve taarruzî faaliyetler yürütme imkân ve kabiliyetine. DDos korunma için yapılması gereken kurumsal anlamda var olan zafiyetlerin tespit edilerek buna göre önlem alınması gerekmektedir. DDos saldırıları, günümüz şartlarında çok kolay bir şekilde yapılır hale gelmiştir. Bu amacın 5G ve ötesi yönünde ilerletilmesi ve güçlendirilmesi küresel anlamda rekabetçi yeni bir endüstri oluşturulmasını sağlayacaktır.


Bu saldırıları yapabilmek için üst düzey teknik bir bilgiye ihtiyaç kalmamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar