18 Temmuz 2019 Perşembe

Ankara daki milli mücadele dönemine ait en önemli müzenin adı

Faydalı Bilgi: “Sinema filmleri” hayatımızda büyük izler bırakır. Ankara Türkiye’nin başkentidir. Kafkaslardan gelen Kimmerler tarafından ortadan kaldırıldı. Rakımı ortalama 8metredir. Aralık tarihi, Ulusumuz ve Cumhuriyet tarihimiz açısından son derece önemli bir gündür.


Bu yolculuk aynı zamanda Milli Mücadele Projesinin hazırlıklarının yapıldığı bir süreçti. Eski Tunç ve Frig dönemine ait eserler müzenin girişindeki vitrinlerde teşhir edilmektedir. Bu eserler arasında Frig çocuk oyuncakları, Ana. Bu kıyafetler kullanıldıkları döneme ait altın ve gümüşten küpe, kemer, toka. Mekan ve sergi alanları olarak çok yetersiz.


Bu çalışmalar tamamlandığında İncirliova’da Milli Mücadele Dönemine ait önemli olaylar, kişiler ve yerlere yeterli dikkat çekilmiş olacak. Erciyes Dağı’nın güney eteklerinde bulunan Gereme Harabeleri, Kayseri’de Hristiyanlık dönemine ait en önemli yapılardan biri. Eski adı “Spistra” olan Gereme’de Hz.


Aziz Paul’un dini amaçlarla bölgeye geldiği biliniyor. Mevlana Müzesi olarak değiştirildi. Kaidesindeki milli mücadele kabartmaları görülmeğe değerdir. Kat Salonu’nda İzmir çevresindeki ören yerlerinde yürütülen kazılardan arkeolojik buluntular sergileniyor. Müzenin beşinci bölümünde dünden bugüne sosyal yaşama ait eserler sergilenmektedir.


Bu bölümde Evliya Çelebi’nin İnegöl üzerine yazdıkları yer almaktadır. Başta Anadolu, Rumeli, Kırım, Mısır, Avusturya gibi bölgeleri dolaşan Evliya Çelebi dolaştığı kent ve kasabalar hakkında önemli bilgiler verir. Roma dönemine ait Asklepios Heykeli olarak da tanınan. Mustafa Kemal Atatürk`ün Milli Mücadele Çalışmaları sırasında kiracı olarak kaldığı ev.


Hitit dönemine tarihlenen büyük bir kentin kalıntıları dikkat çekicidir. Bu kent, Hititler‘in başkenti Hattuşa‘ya çok yakındı. Kentin giriş kapısını, kadın başlı ve aslan gövdeli heykellerin (sfenksler) beklediği görülür.


Kale etrafında Roma Dönemine ait nekropol alanı ve kale. Bizans Dönemine ait en eski yapılardan. Amasya Kalesi: Şehir için stratejik bir nokta olan Harşena dağı üzerine kurulmuş olan kale, yaklaşık 3. Günümüzde en çok ziyaret edilen Amasya’nın tarihi mekanlarından bir tanesidir. Sade bir görünümü olan bu odada çok önemli kararlar alınmıştır. Bu odada milli bayramlarda zaman zaman sergilenen Cumhurbaşkanlığı mührü müzenin en önemli ve en seçkin eserleridir.


Alt Kat Müzenin alt katı bugün fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Tarihimizde ve dünya harp tarihinde özel ve önemli bîr yer tutan Çanakkale Savaşları’nın geçtiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, antik dünyanın batı Anadolu’daki önemli merkezleri Troia ve Assos kenti, İda dağı, görülmeye değer pek çok yeri ile vazgeçilmez tarih ve turizm değerlerindendir. Daha Önce müzenin bahçesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı I. Mesud’a ait olan türbe içinde sergilenen İlhanlılar dönemine ait 14. Müze içerisindeki özel bir bölümde sergilenmektedir. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi Ve Kongre Merkezi.


Sağlık Bakanlığı, geçen yıl Ağustos ayında Bilkent’te kiraladığı binaya taşındığından. Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır. Müzenin üçüncü bölümü, panorama bölümünü çevreleyen koridordaki galeride yer alan tematik sergi alanlarından oluşmaktadır. Atatürk dönemine ilişkin olayların anlatıldığı tonozlu galeriler Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne farklı bir atmosfer kazandırmaktadır.


Kayseri’de Gezilecek Yerler Meydanlar ve Tarihi Yapılar Kayseri Cumhuriyet Meydanı. Abdülhamid döneminde yaptırılan Saat Kulesi ve meydana hakim konumdaki Bürüngüz Camii ile beraber Cumhuriyet Meydanı, Kayserililer için önemli bir buluşma noktası olmasının yanı sıra, şehrin de ana merkezi. Bir zamanlar Orhan Kemal’in de çalıştığı fabrika olan Milli Mensucat, Adana Arkeoloji Müzesi oldu. Fabrika, yazarın ‘Murtaza’, ‘Cemile’ gibi romanlarına ve filme esin kaynağı oldu.


Asırlık fabrika binası restore edilerek kurulan Adana Müze Kompleksi, ziyaretçilerini. Tarihin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca’nın da yaşamına tanıklık etmiş, köklü tarihi ve kültürü ile T. Selçuklu dönemine ait mimarisi ile dikkat çeken camideki İplikçi Cami. Bunlar bizim müsaademizle arşivlerden alınıp, okunabilecektir. Bu hususta ilgili bakanlığa bilgi verilmiştir” dedi.


Bakım, onarım ve restorasyonu yapılmalı. Koruma altına alınmazsa çok yakın bir gelecekte bölgede tarihi eser adına bir şey kalmayacak. Amasya, Milli Mücadele döneminde müstesna bir yere sahiptir.


Ermeni cemaatine ait en önemli kiliseden biri olan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar