25 Mayıs 2016 Çarşamba

Ankara nın eski adı

Bölgede Ahi Mesud ismiyle bir ahinin yaşamasından dolayı bu ismi aldığı bilinir. Ankara’nın eski adı nedir? Bunların çoğu söylence ya da efsane düzeyini geçememiştir. Kentin adı, eski dönemlerden günümüze kadar çok az değişiklik geçirmiştir.


Bugünki adı yerine sanki o başkalarının medeniyetindeki adı daha makbulmüş gibi eski adlarıyla söylenmesini bende yanlış buluyorum. Engürü adını taşıyan bir çok dernek ve dükkana rastladım. Yanılmıyorsam adı verem hastanesinden gelmekte.


Semercilik: Eski tarihlerde oldukça geçerli bir meslek olan semercilik, ulaşım araçlarının zamanla değişmesiyle önemini kaybetmiştir. Oyuncuların gerçek adı ve yaşı. Cast ekibi listesi, başrol, yan rol, kadın, erkek, çocuk, konuk, bölüm, ayrılan eski ve katılan yeni sezon oyuncuları, resimli açıklamaları.


Ankara nın eski adı

Yabanaba Kızıcahamam, Şorba, Yabanaba anlamı bozkırı imar eden. Aynı döneme ait Batılı kaynaklarda Angora, Angurie şeklinde geçer. Bir kısım resmi kayıtlarda Kutugün şeklinde yazılmıştır. Yerel halk, yaygın olarak Kutuğun diye telaffuz etmiştir.


Günümüzde Çayyolu köyünün de içinde yer aldığı mahalleye Çayyolu Mahallesi denilmekle birlikte, bu mahallenin de içinde yer aldığı birkaç. Bala Eski Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz’ün Adı ilçesinde Yaşayacak. Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğmuş ve zamanının âlimlerinden dersler al-mıştır.


Ankara nın eski adı

Türkiye’ nin ikinci en kalabalık şehridir. Anadolu’nun geniş bir bölgesini yönetiminde bulunduran Hitit Uygarlığı tarafından kurulmuş olması da mantığa yatmaktadır. Gölbaşı eski belediye başkanlarının adı parklara verildi. Gölbaşı’nın eski belediye başkanlarının adlarının ilçedeki parklara verilmesini kararlaştırdı. Toplantıya eski belediye başkanları Mümtaz Sarıtaş, Cevdet Kara, Abdulnasır Haşlak ve Yakup.


Nüfus bakımından İstanbul’dan, yüzölçümü bakımından da Konya’dan sonra ikincidir. Gavurkale, bir tepe üzerindeki dik kayaların güneye. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray ve Eskişehir arasında yer alır. Kazakistan’ın yıl görevde kaldıktan sonra beklenmedik şekilde istifa eden Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev.


Bir süre önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel uçağıyla Bitlis’ten Ahlat’a uzanan Doğu’ya açılım gezisine katılmıştım. Ovası, kenti çevreleyen. Bununla beraber bazı eskiçağ efsaneleri ve rivayetler şehrin adının geldiği noktayla ilgili fikir vermektedir. Duvarları kesme ve moloz taştan yapılmış, üzeri sıvalı, kiremit çatılı bir yapıdır.


Ayaş, bir Türkmen Oymağı adı olduğunu bilinmesiyle birlikte Öztürkçe kökenli Parlak, aydınlık gece anlamına da geliyor. Bu odada bulunan soba, masa ve perdeler Atatürk zamanından kalmıştır. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı, Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi. Artık “Hakimiyet, bilâkaydüşart (kayıtsız ve şartsız) milletin”di.


Gölün kıyıları çok eskiden beri Türkler yurt. Bu defterde yörenin adı Bursaklar olarak yer almaktadır. Gazeteci Nagehan Alçı’nın bugün yayınladığı yazıya göre eski Bakanlardan Ali Babacan’ın, kuracağı partinin adı kesinleşti. Bronz çağında hüküm sürmüú.


Eski Başkan Melih Gökçek, kendisinin eseri olmadığı halde başkentin ünlü parklarına, park. O caddeler, adeta o şehrin simgesi olmuştur. Bu simgeler olmadan, o şehir bomboştur, anlamsızdır. Tunalı Hilmi Caddesi, 7. Herhangi bir manzara, şıklık, lükslük beklentisi olmadan sırf mezeleri ve ortamı için gidebileceğiniz bir yer.


Mezeleri de, yemekleri de güzeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar