23 Mayıs 2016 Pazartesi

Melike hatun kimin kızıdır

EMS VE MELİKE HATUN Yine bir gün, uzaktan bir gurup kadın geçiyor, Kâmil-i Tebrizi de duruyordu. Kamil-i Tebrizi: “ O kadınlar arasında bir nur parlıyor ve bu nur parçası Mevlana’nın nurlar madeninden çıkmışa benziyor “dedi. Toplam melike hatun kimdir haberi bulunmuştur. Melike Hatun Camisi açılıyor. Nilüfer Hatun da bütün servetini vakfederek, Bursa civarında güzel izler bıraktı.


Hemen herkes Döner Kümbet’i bilir de, içinde kimin yattığını kimse bilmez… Evet,içinde Alâeddin Keykubad’ın biricik kızı,ciğerpâresi “Şah Cihan Hatun” yatmaktadır. Döner kümbet Sanat Tarihçileri açısından dünyada en önemli ilk üç kümbetten biridir. Asıl ismi de “ŞÂH CİHAN HATUN KÜMBETİ”dir. Muhteşem Yüzyıl karakterleri listesi, Tims Productions yapımı olan dizide yer alan karakterlere ilişkin bir listedir. Dizide gerçek karakterlerin yanı sıra kurgulanan veya hayatı tam olarak bilinmeyen karakterler de vardır.


Bu karakterlerin de hayatı kurgulanmaktadır. Aslında Diriliş Ertuğrul dizisinde hayat verdiği Çolpan hatun karakteri ile çok sevilmiştir. Kara Ekmek dizisinde hayat verdiği Pervin karakteri de Gülçin Santırcıoğlu için önemlidir. Gerçek adı Fatma Seher Erden’dir. Annesi Belh emiri Rükneddin’in kızıdır Mümüne hatun diye saygılarla anılır Babasının annesi Harzemşah prensesi On dördüncü göbekten şeriftir sülalesi.


Gençlik dönemi pek bilinmemektedir. Uzun bir dönem hocalık yapar. Rahmet hatun ücretini sorunca ödeyemeyeceği kadar büyük bir rakam söyledi. Kadı Mustafa’nın küçük oğludur. Orhan (İrfan) adında üç oğlu vardır.


Hatice, Safinaz, Nadiye(Fatma) ve Meliha adında kızı vardır. Ayşe’nin kız kardeşi Kerime ise İkram Çatal’ın annesidir. Ayrıca bu hususta önemli bir delil de, Ahi Evran Akşehir’de kadı olarak vazife yapmıştır. Mevlana Celalettin ve Şemsi Tebrizi bundan memnun değillerdi. Ancak şoföre verilen bilgiler doğru değildir ve kendisine tuzak kurulmuştur.


Ailesinin hayatı tehlikededir ve bu kaosun ortasında güvenebileceği tek kişi yaşındaki kızıdır. Artık şoförün kendisine kimin ihanet ettiğini bulabilmek için zamanla yarışması gerekecektir. Mâzisini, büyüklerini tanıyamayan çocuklar, gençler ve yaşları iler­lemiş insanlar, büyüklüklere tâlip olamazlar.


Yıllar sonra Gevher Hatun’u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yapmıştır. Bu yıllarda Anadolunun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti’nin egemenliği altında idi. Büyük annesi Şems-ül-E’imme-i Sarahsi’nin kızıdır ve o Hüseyin’in (Peygamberimizin torunu, Hz. Ali’nin oğlu) neslindendi.


E’imme, her fende hiçbir bilginin rüyasında bile göremediği nefis birkaç kitap yazmıştır. Dikkati çeken son bir nokta da, yöremizde yakın evliliğin çok fazla oluşudur. Görevim gereği ülkemizin birçok yerinde bulundum.


Hiçbir bölgede bizde olduğu kadar insanlar birbirleriyle yakın evlilik yapmıyor. Abazalar, Trakya’da ve Akdeniz Bölgesinde yaşayanlar asla yakınlarıyla evlenmiyorlar. Bala Hatun: Osman Bey’in sevdiği, Şeyh Edebali’nin kızıdır.


Osman Bey, çocukluğunda Edebali’nin kızını Balkız olarak bilir. Balkız henüz on dört yaşındayken Osman Bey ona âşık olur ve onu istetir. Bacıbey (Devlet Hatun): Rum bacılarının başkanıdır. Onun ilgili olarak Kerimoğlu kızı olarak belge bulunduğu iddiası da bilinmektedir… Oysa Cerit Kızı Asiye Hatun, Kerimoğlu Hacı Osman Bey’in kızıdır. Mısır anayasasının ilânından sonra yapılan ilk milletvekili seçimlerine katıldı ve parlamentonun en genç üyesi oldu.


Mecliste özellikle askerî meselelerde otorite olduğunu kabul ettirdi. Bir yoga dersinde Gundhi kaçırılır ve bizim Fadıl Hindistan yollarına düşer. Filmimizin konusu böyle.


Hadidi, “Didi bir gün şehre erkânı devlet, Arusu almaga kimin ola hizmet, Şeh, işittikte baktı saga, sola, Didi miri alem Ak Sungur ağa, Çavuşbaşı Turanhan ağa bile, Sipahtan yarar bin kişiyle, Dahi kadii Bursa pir Efendi, Bile gitmek gerek hatunu, kendi, Suvar olsun bile hem dayi hatun, Ana tabi olup haylı kavatun, Şah. Kimin benim üzerimde bir hakkı varsa ya gelip istesin ya da helâl etsin: Rabb’imin dergâhına huzurla çıkmak istiyorum ben. Tekrar diyorum, ben beka diyarına göçmek üzereyim. Eğer birini rahatsız etmişsem, incitmişsem veya birinin boynumda hakkı varsa kalkıp söylesin.


Genzum kendisini kimin alacağını sorar düğünsüz, derneksiz, çeyizsiz verilecek Genzum’u ya karşı ailenin oğullarından biri alacaktır ya da satılacaktır. Genzum ertesi sabah nenesinin kara çarşafını giyerek, babasının kanlılarının evine gelin gider. Kimin aşka meyli yoksa o kanatsız bir kuş gibidir, vah onul. Mümine Hatun, Belh Emîri Rükneddin’in kızıdır.


Bunlardan daha önemlisi bir nur kaynağı olmasıdır. Mevlâna gibi Pîri, bir Allah sevgilisini can evinde besleyip. Sinema öyle bir keşiftir ki bir gün gelecek, barutun, elektriğin ve kıtaların keşfinden çok, dünya medeniyetinin veçhesini değiştireceği görülecektir. Sinema, dünyanın en uzak köşelerinde oturan insanların birbirlerini sevmelerini, tanımalarını temin edecektir.


Sinema, insanlar arasındaki görüş, düşünüş farklarını silecek, insanlık idealinin tahakkukuna en. Bu Pin, Atila Sadıç tarafından keşfedildi. Safevî tarihçisi İskender Bey Münşî onu “Alemşah Begüm adıyla meşhur olan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar