20 Haziran 2018 Çarşamba

Iki âşık

Iki âşık

Derya Ürkmez - İki Aşık (Şarkı Sözleri): Sevdik sonunu bile bile sevdik Daha gençtik tabi kolay yolu seçtik Acıyıp geçtik Biz iki aşık kafaları karışık Bir sağa çarptık bir. Biz iki âşık kafaları karışık, bir sağa çarptık bir sola çarptık, nasıl bitti biz de şaşırdık, kime sorsan çok yakışırdık. Ailemin onu kabullenmeyeceğini biliyorum. Benim için en kolayı ondan vazgeçmek ama ileride bu kararımdan pişman. Aile, Evlilik ve İlişkiler.


Iki âşık

Sivas ili Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Âşık Veysel, yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucunda iki gözünü kaybetti. Veysel Şatıroğlu metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. Veysel de “Ata’ya ben giderim” diye vefalı arkadaşı İbrahim ile yayan yola düşüyor. Karakışta yalınayak, başı kabak yola çıkan bu iki arı gönül, bu iki insan örneği, üç ay yol çiğneyerek Ankara’ya geliyorlar. Veysel Ankara’da konuksever tanıdıkların evlerinde kırkbeş gün misafir kalıyor.


Faruk Gökçe adlı yazarımızın İki Âşık başlıklı öyküsü Edebiyatla. Dünya Savaşı sırasında tanışan ABD’li Kara Troy Robbins ve Fransız Jeannine Pearson, yıl sonra Fransa’da bir araya geldi. Senden aldım bu feryadı, Bu imiş dünyanın tadı, Anılmazdı Veysel adı, O sana âşık olmasa. Bir süre sonra da kendi deyişlerini okumuştur. Nuri Pakdil, bugün yaşında zihni ve yüzü aydınlık, inancına ve sevdiğine âşık bir yazı ve dava adamı olarak yaşamaktadır.


Hakikati büyük bir coşkuyla, sabırla ve dirençle. En güzel şiirlerinden bazılarını ölümünden hemen önce yazdı. Garip Hikâyesi, birbirlerini görmeden, düşlerinde bade içerek âşık olan iki gencin başlarına gelenleri konu edinen Türk halk öyküsüdür. Değişik biçimlerine Türklerle iç içe yaşayan Ermeni ve Gürcülerin halk edebiyatlarında da rastlanır.


Birbirine düşman iki ailenin çocukları olan bu iki âşık , aşklarını gizli tutmak zorundadırlar. Bu nedenle gizlice evlenirler. Ancak Romeo bir düelloda Juliet’in kuzenini öldürünce şehirden sürgün edilir.


Bu arada genç bir soylu olan Kont Paris Juliet’le evlenmek ister, Juliet’in babası onay verir bu evliliğe. Paşa’ya ait olduğu ancak son zamanlarda tesbit edilebilen tasavvufî muhtevalı 1beyitlik bir mesnevidir. Eserde rengârenk bir kuş olarak tasvir edilen “fakr” sonunda Hz. Babası ve annesi onun için endişelenince ölmeden önce onu akrabalarından Esma adlı bir kızla evlendirir. Veysel anne ve babasını ve daha sonra ise on günlükken oğlunu kaybeder.


Bir müddet sonra da karısı bir başkasıyla iki aylık kızını bırakarak kaçar. Ailesinin kendisinden önce doğan iki kızını kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı, Aşık Veysel’i de vurdu ve henüz yedi yaşında sol gözünü kaybetti. Uzun ince bir yoldayım Gidiyorum gündüz gece Bilmiyorum ne haldeyim Gidiyorum gündüz gece. Dünyaya geldiğim anda Yürüdüm aynı zamanda İki kapılı bir handa Gidiyorum gündüz gece. Uykuda dahi yürüyom Kalmaya sebep arıyom Gidenleri hep görüyom Gidiyorum gündüz gece.


Saatin içindeki kum taneleri gibi parmaklarının arasından akıp giderken hayat, hikâyeleriyle birbirini tamamlayan iki âşık , belirsizlik içinde sevgilerini var ediyor. Ama bazen kum saati sadece akmıyor, yere düşüp kırılıyor, kumlar ortaya saçılıyor. Aynı kişiye iki kere âşık olunur mu? Geçenlerde, “Birden fazla kişiye âşık olunur mu? Gülümseyerek oğlu Ahmet’e: “Oğlanı karalibasından çıkar da ver hele, biz yedik içtik saz acından ölüyor” dedi.


Tatlı bir Sivralan akşamı. Veysel yeni mide ameliyatı geçrimiş, karısı Gülüzar Ana içmesini istemior. Ahmet ve Bahri rakı sofrasındayız. Birisi kendi derlemesi, diğeri ise Kemalpaşazâde’nin Arapça olarak derlediği eserin ve şerhinin Türkçe’ye tercümesidir.


Konuşma uslûbunun yaygın olarak benimsendiği örneklerde ezgi yavaşlar ve konuşma ritmine ayak uydurur. Hadîs-i Erbaîn Tercümesi adıyla. He was born in the Sivrialan village of the Şarkışla district, in the province of Sivas.


He was an ashik, poet, songwriter, and a bağlama virtuoso, the prominent representative of the Anatolian ashik tradition in the 20th century.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar