26 Aralık 2017 Salı

Bademler köyünde ne yenir

Tarihi yaklaşık 3yıl öncesine dayanan köy, ünlü Susuz Yaz filminin burada çekilmesi ile adını duyurmuştur. Bademler Köyünde Ne Yenir ? BADEMLER HALK KÜTÜPHANESİ. Tabi ki derme derviş çorbası umarım denk gelirsiniz. Yöresel ot, un, lorla yapılan çalkalama. Gelincik şurubu ve damat helvası.


Numaralı ESHOT otobüsleri ulaşım hizmeti. Bu okulun yerini de Ali Akyüz bağışladı. Baş bağlama, yeni gelinlere kayın valide tarafından yapılan bir törendir. Eskiden kaçarak evlenmelerde gelinin hamile kalmasından sonra yapılırmış, şimdilerde ise düğünden sonra yapılıyor. Yunan edebiyatının öncüsüdür.


Burayı bu kadar güzel beklemiyordum. Necati Cumalının evi, ölümünden sonra müzeye dönüştürülmüştür. Sadece dizi setlerini buraya çeken şirin taş evlerini, kır kahvelerini kastetmiyoruz. Kimi çöpünü dönüştürmesiyle, kimi dünyadaki alternatif turizm akımlarını takip eden köylüsüyle hem kalbinizi çalacak, hem de içinizi umutla dolduracaklar.


Yine yazacağım, ben bu konuda pek başarılı değilim. Gittiğim yerde çoğunlukla yörenin meşhur yemeğini yemeden dönerim. Köyün hemen girişinde bir balık lokantası var.


Akşamları kahvede doğal karadut ve koruk. Herkesin bir hayali, ütopyası ve hedefi var mutlaka. Bunlardan biri de Murat Sinem Can ve Murat Asilcan çifti. Hayalleri kendilerinin deyimi ile bir ‘Ütopya Köyü’ kurmak. Gurme demişken, İzmir’in yerlileri tarafından hazırlanan İzmir’de Ne Yenir yazımıza göz atmayı unutmayın.


GÖZ ATIN: İZMİR’DE NE, NEREDE YENİR. RÜZGAR SÖRFÜ’nde Toskana Alaçatı’nın Eline Su Bile dökemez. Yıllardır çok sevdiğimiz bir ‘deniz lezzetleri’ durağı olan Horasan, Çeşme’de turunç ve limon ağaçlarının altındaki bahçesinde, balık pişirici üstatları Ahmet ve Kezban Horasan çiftinin orjinal ve enfes lezzetlerini sunuyor. Her sene menüye yeni eklemeler olsa da kabaklı cevizli Girit mezesi, ızgara sepet peyniri, avokado, çilek, acı biberle.


Kadir Usta peynir helvasının tadı hala damağımdayken Gelibolu’nun kuşaktır peynir helvacısı olan Zafer ile ikinci darbeyi vurdum kendime. Turizm ve Gezi Defteri Anasayfa. Burası gerçekten de tarihi bir helvacı.


Güleç yüzleri, dostça yaklaşımları, değişik giysileri ile farklı bir toplum. Elinde, evinde ne varsa konuğu içindir. Kendisi kuru ekmek yese de misafiri için sofra donatır. Kendisi açık kalsa , dostunu giydirmeyi töre bilmiştir. Akın’ın Yeri, rakı balık ikilisinin en güzel buluştuğu mekanlardan biridir.


Oldukça lezzetli mezeleri bulunan bu mütevazi mekanda. Urla’da nerede ne yenir? Ankara da şirketinden emekli olan, yada biraz paraya kavuşan herkesin, gidip normal değerinin katını ödeyip ev alıp yaşadığı bir yer haline geldi.


Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi. Ege ve Akdeniz Bölgesindeki dağlık bölgelerde bir toplum yaşar. Ev yapımı dana sosis, taze bezelyeli ve fesleğen ezmeli patatetes salatası yeni menümüzde yerini aldı. Koza Evi: Misi Köyü’nü güzel ve özel kılan çok hoş bir oluşum var.


O da Misi Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Bu derneğin kadınları hem bölgeye has ipek böcekçiliğini koruyor, hem de Misi Köyü’nün tarihini yaşatmaya devam ediyor. Cuma ve cumartesi fasıl eşliğinde Et - Balık ve Zengin meze çeşitlerimiz ile Siz değerli müşterilerimize hizmet vermekten Onur duyarız.


Sıkıyönetim dönemleri dışında hemen her yıl oyun sahneleyen Köy Tiyatrosu’nun oyuncuları, ziraatla uğraşan köylülerden oluşuyor. Köyün kütüphanesi olduğu gibi Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi de burada açılmış. Tahtacı köyü de ismi ile de anılıyor. Soma Kozluören ve Savaştepe Kongurca köylerinin Hıdırellez bayramı çık tanınmıştır.


Yanlışlıkla elimi değdirdim ve dikeni battı, bir haftada zor çıktı. O yüzden toplarken ve soyarken dikkat etmek gerekiyor. Kabuğunu soyarken mutlaka kalın bir eldiven kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar