30 Mart 2018 Cuma

Iç anadolu bölgesi özellikleri maddeler halinde

Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Konya ve Orta Kızılırmak gibi bölümleri vardır. Ulaşım açısından önemli bir yerdedir. Bu maddeler katı, sıvı ve gaz haldedir.


Anadolu bölgesi özellikleri nelerdir? Burada karasal iklim görülür. Tahıl Ambarı olarak isimlendirilmiştir. Ova ve platolar geniş yer kaplamaktadır.


Buğday, arpa ve şekerpancarı tarımı ve küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bozkır bitki örtüsü yaygındır. Fakat bu bölgemizin denize kıyısı olmadığı için kıyı turizmi gelişmemiş daha çok kültür , kış ve tarihi turizmi gelişmiştir.


Iç anadolu bölgesi özellikleri maddeler halinde

Yüksek plato ve ovalar genişyer kaplar. Yüz ölçümü en geniş olan bölgedir. Hakkari, Yukarı – Murat Van, Yukarı Fırat ve Erzurum – Kars diye dört bölümü vardır.


Karasal iklim etkili olup yıllık yağış miktarı azdır. Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercihini, en önemlisi kültürünü ve hayat biçimini vb. Kent merkezlerinde olmasa dahi köy yerlerinde hala yemek kültürlerimiz korunarak nesilden nesle. Kuzeyden güneye yükselti azalır.


Antep, Urfa, Adıyaman 5- Diyarbakır havzası, Mardin Eşiği yüksek yerler 6- Karacadağ en basık volkandır. Bu yazımızda Friglerin özellikleri maddeler halinde kısaca olarak bilgi aktaracağız. Tarım ürünleri dünyanın dört bir. Bu bölümdeki dağlar kıyıya paralel uzandığı için iç kesimler ile arasındaki ulaşım güçleşmiştir. Bundan dolayı ulaşım için geçitler yapılmıştır.


Kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçtiği için don olayı görülmektedir. ALANI VE NÜFUSU: Gerçek alanı 67. Türkiye de gelişmiş bölgeler arasında yer alır.


Bu durum yağışın bol, arazinin engebeli olması ve tarım alanlarının dağınık olmasından kaynaklanır. Ayrıca tarihte Medeniyetler Beşiği olarak nam salmıştır. Yükselti batıdan doğuya doğru artar ve Akdeniz iklimi iç kesimlere kadar girer. Her bölgenin farklı özellikleri vardır. Bölgenin yüzey şekillerini III.


Batı karedeniz bölgesinde Doğu Karedeniz bölgesi gibi en çok yağış Son Baharda en az yağış İlkbaharda görülür fakat Doğu Karedenize kıyasla yağış miktarı nerdeyse yarı yarıya daha azdır. Batıdan doğuya gidildikçe bölge daralır ve yükseltisi artar. Marmara İkliminin Özellikleri.


Iç anadolu bölgesi özellikleri maddeler halinde

Bu nedenle bazı kışlar bölgenin kıyılarını bile etkileyen soğuk baskıları, bazı yazlar ise ağır sıcak dalgaları görülür. Sıcak ve ılıman kuşak kara içlerinde görülür. Yazlar sıcak ve kurak , kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. En soğuk ay ortalaması da 0- (-2) °C dir.


Gelenek ve göreneklerimize burada yoğun şekilde yaşanmaya devam ediliyor. Tarih onları değiştirmediği gibi geçmişlerine daha çok sahip çıkmalarını öğretmişlerdir. Türkmenler tarafından kış aylarının sonunda “Köse Gezdirme” etkinlikleri yapılır. Koç ve koyunları boynuzludur. Kuyrukları ince, uzun ve yağsız bir yapıya sahiptir.


Iç anadolu bölgesi özellikleri maddeler halinde

Böceklerin özellikleri, böcekler gerçek eklembacaklıların alt dalına ait bir sınıftır. Günümüzde tanımlanmış böcek türleri yaklaşık 6bin kadardır. Böcek sayısının ise, birkaç yüz milyon kadar olduğu düşünülmektedir. Sizlere İç Göç,Dış Göç,Mevsimlik göç ve Göç Nedir Tanımını Yaparken Türkiyede İç Göçün Nedenleri Nelerdir kısaca Maddeler Halinde açıklamak istiyoruz. Sizlerde Göç ve Nedenleri Hakkında Bilgileri bu konuda bulacaksınız.


Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Kıyı kuşağında kar yağışı ve don olayları nadir olarak görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar