28 Mayıs 2019 Salı

Bulgaristan da osmanlı şehirleri

Bulgaristan Müslümanlarının Dini Yönetimi isimli tezini savundu. Nessebar Yarımadası ve antik şehri, Pamporovo Kayak Merkezi, Sunny Beach ve Edirne sınırında bulunan Svilegrad ülkenin görülebilecek diğer bölgeleridir. Bu sayının içine ilçeler ve köyler dahildir.


Osmanlılardan kaçan halk dağlık yörelerde yeni yerleşim birimleri kurdu. Haberler Seyahat Haberleri En iyi Balkan şehirleri. Osmanlı mimarisinden önemli örnekler içeren, Türkçe’nin yaygın bir şekilde konuşulduğu bir kasaba. Otobüsle dahi gidebildiğimiz Sofya, çılgın gece hayatı, tarihi yapıları ve harika doğası ile, beni de cezbeden bir şehir oldu. Unutmadan bir şey daha : Evet.


Sofya bize göre oldukça ucuz bir şehir. Osmanlı topraklarını gezen Mayer başta antik dönem kalıntıları olmak üzere tarihi eserleri, şehirleri ve insanları resmetti. Sovyet mimarisini yansıtan geniş caddelere sahip şehirleri, ekonomik alışveriş seçenekleri ve renkli gece hayatı ile komünist dönem. Diğer bölgeler Romanya ve Sırbistan devletlerine bırakıldı. Bulgarlar bile şehirleri Türkçe ismiyle anıyor.


Temmuz 12:Yağız Fatih Nazlıer Güney Kore Tarih Ders Kitaplarında Türk ve Osmanlı Algılar. Bosna, Macaristan ve Yunanistan Şehirleri”. ABOLEZ شابولز Eyâlet (19.yy.) Macaristan. Osmanlı’da Rumeli Şehirleri’nin Yer Adları I-İ-J-K. Ansiklopedi, Nedir, Hakkında Bilgi.


Berlin antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı, iç. Yukarı Meriç vadisi boyunca uzanmaktadır. Osmanlı döneminde adı, Hasköy’ün yanı sıra Uzuncaova şeklinde de geçer. Hasköy isminin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir.


Bulgaristan da osmanlı şehirleri

Arnavutlukta ilk Osmanlı sancağının adı da Arnavut kelimesinin aslı olan “Arvanid” dir. Eski Cuma, Silistre, Dobriç, Burgaz ve Rusçuk şehirleri. Lofça ilinin merkezidir.


Filibe, Troyan ve Teteven şehirleri ile komşudur. Osmanlı Devleti döneminde Balkanların en önemli merkezlerinden biriydi. Neredeyse hepsi köklü bir Osmanlı kültürüne sahip bu şehirlerde eskiye ve geleceğe ait pek çok ayrıntı sizleri bekliyor olacak. Güzel kentlerin yanı sıra Deli orman turları ile bu güzel ülkenin çarpıcı coğrafyasnı da keşfedebilirsiniz.


Haritalar sokakları, binaları ve kurumları bulmanıza, uydu haritasını ve cadde panoramalarını görüntülemenize yardımcı olur. Bir yer başkent olur da anlatılacak hikayesi olmaz mı hiç! Her yeri neredeyse tarihi cazibe noktası olan Sofya, bilinen geçmişinin aksine beklenildiği gibi eski Osmanlı yapılarına sahip değil. Bu haliyele bize ve ziyarete gelenlere yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar’da Bazı Osmanlı Şehirleri” konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi.


Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi. Her il adını yönetim merkezi kentten alır. Avrupa’nın en eski şehirleri arasında gösteriliyor. Ben ziyaret etmedim, fiyatı muhtemelen Leva’dır. Osmanlı hâkimiyetinin son döneminde Mithat Paşa’nın gayretleri ile Tuna vilayetinde altyapı ve bayındırlık alanlarında önemli gelişmeler kaydedilmişti.


Bulgaristan da osmanlı şehirleri

Vizesiz gidilebilen ülkeler arasında en çok tercih edileni olan Makedonya’nın Üsküp, Manastır ve Ohrid şehirleri en çok ilgi görenler arasında yer alıyor. Seyahat planı yapılırken pasaport geçerlilik tarihi dikkate alınarak rezervasyonlar yaptırılmalıdır. Edirne hariç Doğu Trakya ve Batı Trakya tamamen elden çıktı.


Yeni bir dönemin açılmasına ön ayak olmuş bu gayretlerin dünya haritacılık tarihinde de anlamlı bir yeri. Ayrıca bu ülke alışveriş için muhteşem bir seçim olabilir. Osmanlı, Balkanlar’da neden eserler inşa etmiş? Geride kaç eser bırakmış? Balkan topraklarını da Anadolu gibi imar ve ihya etmiş.


Bulgaristan da osmanlı şehirleri

Ele geçirdiği bu topraklardaki mevcut eserleri korumuş, hatta. Bulgar Meclisinin toplantılarını takip etti. Kayak için kış sezonu zamanı Aralık ayından Mart ayına kadardır. Veliko Tarnovo (Türkçe’si ile Tırnova), gezdiğim bu şehirler arasında tarihi dokusu bozulmamış en güzel şehirlerden birisi oldu. Sahip olduğu kalesi, Ortaçağ kiliseleri, çarşısı, müzeleri, şehre yakın vadileri ve konakladığım hostelin inanılmaz manzarası sayesinde Veliko Tarnovo’da çok.


Ağustos 17:Yağız Fatih Nazlıer Roma Savaş Sanatı adlı eseri ekledi. Ağustos 16:Öznur Kaya Bahşiş Yörüklerinde Evlilik ile İlgili Âdet ve İnanmalar adlı eseri ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar