22 Ekim 2014 Çarşamba

Oyuncak müzesi tarihi

You are in advanced mode. Bir zamanlar Dokuma Fabrikasının Kreş binası olan yapı, şimdi artık bir oyuncak dünyasına ve çok özel bir rekreasyon alanına dönüşmüştür. Sağlıklı bir toplum, iyi eğitilmiş, sağlıklı ve mutlu çocuklarla mümkündür.


Oyuncak Müzesi Hakkında Bilgiler. Açılış günü olarak cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği Nisan’ın seçildiği kültürel tesisin. Tarih boyunca bütün toplumlarda çocukların çeşitli oyuncaklarla oyunlar oynadıklarını hem arkeolojik bulgulardan hem de yazılı eserlerden biliyoruz. Yazar, müze kurma fikrinin temellerini daha çocukluk yıllarında atmıştır. Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılıyor.


Bu amaç bağlamında müze oyuncak aracılığıyla, sanayi tarihi, kültür tarihi, eğitim tarihi ve çocukluk tarihi konularında yapılan araştırmalara destek vermektedir. Tarihimizde bilinen ilk oyuncak Mısırlılara aittir. Mısırlı çocukların, şimdiki yaşıtları gibi Tahta Atlara binmekten çok hoşlandıkları belgelenmiştir. Tarihi çamaşırlık oyuncak müzesine dönüştü. Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki restorasyonu yapılan tarihi Hacı Osman Çamaşırlığı, sosyal medya, yazılı ve görsel basın aracılığıyla toplanan eski oyuncaklarla.


Bekir Onur’un öncülüğünde Ankara’da ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olan müze, zaman içerisinde unutulmuş ve ya unutulmaya yüz tutmuş oyuncakları korumak, toplamak. Ayrıca ahşap, çömlek, deri, ip gibi doğal ürünlerden hazırlanan oyuncakları boyayarak veya birleştirerek kendi oyuncağını yapma. Mehmet Burgazlı tarafından restorasyonu gerçekleştirilen, komşusu oldukları tarihi konağı oyuncak müzesi yapmaya hazırlanıyor.


Müzede sergilenen eserlerden en eskisi 18. Antalya’ya kadar gitmişken yakınlarında bulunan Atatürk Evi ve Müzesi’ni de görebilirsiniz. Sunay Akın tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Atatürk evi ve Müzesi ile ilgili yazımızı da buradan okuyabilirsiniz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel gelişiminde oyunun ve anne ile iletişiminin öneminden bahseden Çarkacı, yaratıcı,öğretici ve geliştirici.


Oyuncak müzesi tarihi

Yıllara meydan okuyan tren istasyonu, şehrin tarihi atmosferini en iyi yansıtan yapılardan biridir. Dünya da 150’ye yakın oyuncak müzesi bulunuyor. Hemen Kaleiçi’nde ve denizin kenarında olması da oldukça güzel.


Başkan Güzelbey ve Şair ve Yazar. Hayal etmenin ve düş kurmanın tarihi var. Bu tarih o müzelerde yaşatılıyor. Göztepe’de beş katlı tarihi bir köşkün içerisine yerleştirilmiş 100’lerce oyuncak, bu oyuncaklarla anlatılan dönemler ve tarihi olaylar insanı hem eğlendiriyor hem de.


Tek avlulu olan bina katlıdır ve katlı mağarası ile nadir bulunan bir. Türkiye’de de böyle bir müze olmalı. Hiçbir müze oyuncak müzesi kadar tarihi doğru anlatamaz.


OYUNCAK MÜZESİ – MALL OF İSTANBUL. Sanayi, keşif, mimari, moda, uzay teknolojisi ve taşıtların tarihine kadar her şey var burada. Müzemizin bulunduğu Göztepe’deki köşkü tehdit eden tek konu, yıkıp yerine en az yirmi dairelik apartman dikmemizdir ki, tapusu tarafımıza ait olan alanda bunu yapmayıp, köşkü Anıtlar Yüksek Kurulu.


Almanya, Amerika ve İngiltere gibi çeşitli ülkelerdeki. Göztepe semtindeki tarihi bir köşkte yer almaktadır. Sürekli oyuncak koleksiyonerleriyle temas halindeyim.


Antalya ve Gaziantep’te de oyuncak müzesi açtım. Yaklaşık 7m2’lik bir alanda kurulan müzenin iç tasarımları sahne sanatları tasarımcısı Ayhan Doğan’ın imzası taşıyor. Pek çok kültür ve sanat tesisinden oluşan bir uygarlık adası. Yıllarca Antalyalılar’a kapalı kalan bu alan önümüzdeki yıllarda peş peşe açılacak yeni müzeler ve kültür.


Oyuncak müzesi tarihi

Nevzat Çevik in yaptığı müzenin, teşhir ve tanzimde ise Emrah Ünlüsoy’un imzası var. Eski çamaşırlık oyuncak müzesi oldu. Böyle tarihi eserlerimizi ve eski şeylerimizi görünce mutlu oluyorum.


Diyecek kelime bulamıyorum diye konuştu. Annesiyle müzeyi görmeye geldiklerini anlatan Muhsine Gül Kunt (9) da, Çok güzel, çok beğendim. Troya Antik Kenti gibi tarihi önemi.


Bayram havası içerisinde gerçekleşen açılışına katıldığım bu müze, hem semte hem de ülkemizdeki müze dünyasına bambaşka bir soluk getirmişti. Müze ayrıca çocuklara tarih bilinci kazandırmaya, oyuncağın çocuk gelişimindeki önemini vurgulamaya çalışmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar