26 Eylül 2017 Salı

Haram para camiye verilir mi

Haram para hayra sarf edilir mi? Cevap: Bulunanan para ne yapılır,camiye verilirmi? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, haram parayla yaptırılan ve halısı alınan caminde namaz kılıp kılınmayacağı ile ilgili bir fetva verdi.


Demek ki, haram mal yenmez, ama menfaati şahsından uzak, fakirlere verilir. Bundan sevap da beklenmez, sadece sorumluluktan kurtulma esas alınır. Faiz para için de söylenecek hüküm bundan başkası değildir.


Faizli kuruma para yatırmamalı, yardımcı ve destek olunmamalıdır. Sahipsiz Para Kullanılır mı? Yerde bulunan parayı harcamak caiz midir? Yolda bulunan parayı harcamak caiz değildir.


Küçük yerleşmelerde bulunan paranın sahibi bulunma imkanı olsada büyük yerleşimlerde düşürülen parayı alan kimsenin bunu ilgili kurumlara teslim etmesi uygun olur. Oradakilere selam verilir mi? CEVAP Eğer Camide Kur’an okunmuyorsa oradakilere selam verilir. Caminin kapısından içeri girerken dua etmeli, mesela (Ya Rabbi, bana fazlınla rahmet kapısını aç) demelidir. Evimize girerken de aynı şekilde dua etmelidir.


Fakat camide sünneti kılıp, farzı beklerken, dışarıdan gelenin selamını almak, sünnet ile farz arasında bir şey okumak, konuşmak ve nafile namaz kılmak sünnetin sevabını yok eder. CAMİYE HARAM PARA İLE GİRİLMEZ. Nisab miktarı malı olan bir kişiye zekat düşer mi? Camiye zekât verilebilir mi? Dinen zengin olmanın şartı nedir?


Kullanmakta olduğumuz ev ve arabaya zekat düşer mi? Fitre ne zamana kadar verilebilir? Doğmamış çocuk için fitre verilir mi? Sahibini aramak niyetiyle de aldım.


Bu malın, varsa sahibine verilmesi, bilinmiyorsa fakirlere dağıtılması gerekir. Bu müddet zarfında sahibi çıkarsa verilir. CEVAP Sadaka verenin, sadaka sevabını Resulullah efendimize ve bütün müminlere göndermeye niyet etmesi iyi olur. Abdest alan kimseye selam verilir mi? Kiliseden camiye çevrilen yerde namaz kılmak caiz mi?


Müslüman çocuk gayrı Müslim babadan kalan mirası alabilir mi? Bilindiği gibi İslam, faizin azını ve çoğunu ve bu arada faizli işlem ve akitleri haram kılmıştır. Bir grup memurun veya çalışanın maaşları faizci bir bankaya yatırıldığı zaman bu banka, o parayı -çekilmediği sürece- sisteme sokmakta ve faizli işlemler yaparak para kazanmaktadır. Sual: Sadaka verirken sevabını Peygamber efendimize göndermeye de niyet etmek caiz mi?


Fakat taksitli borçlar ise mahzuru olmaz. Kumar haram kumarda kazanılan paranında sadakası olmaz. Saf adama oy verilir mi?


Cemaat seni kandırdıysa Putin sana neler yapmıştır kim bilir dedi. Para, hisse senedi, döviz, çek, senet gibi değerlerinizi hesaplar ve varsa bundan borçlarınızı düşer, kalan paranın kırkta birini zekât olarak verirsiniz. Camii’yi bırakıp, adımlarını uzatıp Mahallede ki biraz daha uzak olan bir. SORU: Bir kitapta okuduğuma göre Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz, fakirlere verilmelidir yazıyordu.


Bir takvim sayfasında ise kişinin kendisine haram olduğu için yemediğini başkalarına yedirmesinin daha büyük günah olduğu yazıyordu. Peki saf adamdan Başbakan olur mu? Paranız sürekli artan bir miktar ise zekâtı ödeyeceğiniz günkü miktar ne ise o miktar üzerinden zekât verirsiniz. Alacakların zekâtını aldığınız zaman da. Mahalledeki camiye mi gitmek gerekir Uzak camilere gitmek caiz mi.


Geri: Şafii mezhebini taklit caiz mi? Fetva açıldı ‘Burada her suâle cevab verilir’. Meleklere iman nasıl olmalı : Görülmeyen şey yok mudur? Rahmet melekleri : Melekler niye yaratıldı?


Allah var demek yeter mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar