31 Ekim 2018 Çarşamba

Alevilik nedir

Ali’ye bağlı ya da onun soyundan olanlar demektir. Ali, kansı Fatma ve çocukları Hasan ile Hüseyin’i “Tanrı’yı iyi anlamış kişiler” anlamındaki “ehlibeyt” sözcüğüyle adlandırırlar. CEVAP: Tek tanrılı ve çok tanrılı dinlerde dinin peygamberi vefat ettikten sonra farklı yorumlar oluşur. Dini ve İslam tarihi olarak değindiğimiz bir videodur.


Farklılığı, kullanılan dilin sade, anlaşılır olması ve soruların-cevapların somut ve derinlikli olmasıdır. Konuyla ilgili insanların kafalarındaki çelişkilere çözüm niteliğinde açılımlar var. Alevi kimdir, Alevilik nedir ? Yine günlük yasam içerisinde gelişen diyaloglarda ortaya.


Müslümanlığın içinde bir mezhep mi? Ali’yi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beyt’in yolundan gitmek olarak tanımlanabilir. Dini İslam, kitabı Kur’an’ı Kerim, Allah’a kul, Hz. Muhammet Mustafa’ya bağlı, Hz. Ali’ye talip ehlibeyt yolunu süren, Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Eline, beline, diline sahip ol” sözünü kendinde benimseyen, Tanrı korkusu yerine sevgisini benimseyen, Kur’anı Kerim’in şekline değil özüne inen, din,dil, ırk, cinsiyet, mezhep ayrımı.


ALEVİLİK VE BEKTASİLİK NEDİR ? Ali ile Fatma’dan doğma oğullarına geçmesi gerektiğini savunmakla başlayıp sonradan başka dinsel, düşünsel ve felsefe ilkeleriyle bütünleşen inanç sistemi, Alicilik. Ali,kimin izindeydi de şimdilerde ki alevilik dedikleri olgu ortaya çıktı. Ali çıkan bu sözde mezhebi onaylıyormu zannediliyor acaba kimi çevrelerde. Kanımca bu inanışın mensupları kendilerini kandırıyorlar.


Ali ye sevgi iyi güzel tabi bizde mesela Peygamberimiz Hz. Nickli Üyeden Alıntı : ben alevi değilim ama alevilerin sazını sözünü çok severim sema izlemeyide çok isterim ama hiç izleyemedim merak ettiğim çok şey var ama çoğu alevi bu sorularıma yanıt vermiyor mesela neden camiye girmiyorsunuz allahı anılan her yer güzeldir bence hz ALİ camide öldürüldü diyemi bu camilere küsüş ama caniler düşmüş yola caminin. ALEVÎ-ALEVÎLİK Dördüncü halife Hz. Metin ve Kemal Kahraman, Cumartesi akşamı yıl sonra verecekleri ilk İstanbul konserine hazırlanıyorlar. Köken ve tarihini kısa özetler misiniz?


Alevilik nedir

Biz Hak ile hak, halk ile halk olanlardanız. Biz Üç esmaya nur diyenlerdeniz. Biz On iki İmamlar, On dört Masupaklar, yüz yirmibin kayıp erenlerdeniz.


Biz Ehlibeytìn yolunun yolcularıyız. Ali,İmam Hasan,İmam Hüseyin,Kerbeladan Sahneler,Kerbela Filmi,Kerbela Filmi İzle,Kerbela Olayı,İmam Hüseyin (a.s) Hayatı,Hadisler,Makaleler,Türkü Video. Bir din, bir mezhep midir? Bu mâna ancak gönülü yol bulana feth olur.


Gönül bahrinde yol bulan, ne inci isterse dalıp çıkarır. Gönlü bırakıp sûrete bakanlar, gaflet ipini boyunlarına takmış olurlar Kaygusuz Abdal. Alevîliğin ne olup olmadığı konusunda Türk milletinin kafası karışık. Bunu doğal görmek gerekir.


Alevîlerin de aynı konuda kafası karışık. Alevîlik aslında bir fırka veya mezheb değildir. Yani, Hazreti Ali’nin yanında olan onu destekleyen, ona bağlı olan kişi demektir. Tarihi Kökenleri Nelerdir? Sözlü gelenek nesilden nesile aktarılan bilgi ve uygulamalar ve Dedelerin günümüze ulaştırdığı bilgiler şeklinde günümüze ulaşmıştır.


Ali nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren. Alemlere Rahmet olarak gönderilen son Peygamber Haz. Laiklik Kur-an’da vardır değil mi? ALİ VE HACI BEKTAŞ VELİ KİMDİR?


Hazret-i Peygamberin altı büyük annesinden biri Esed'in anası Fatıma'dır. Ali’nin adaletinden ayrılmayan, temelinde insan sevgisi bulunan her dine, mezhebe her inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk, farkı gözetmeyen eline, diline.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar