17 Ekim 2018 Çarşamba

Dostluk nedir felsefe

Dostluk nedir felsefe

Dolayısıyla gerçek bir dostluk kurabilmek için, kişinin önce kendisini yetiştirmiş olması gerekir. Böylece iki taraf da birbirinin, dostluklarının değerini bilebilir, hakkını verebilir. Kimileri sadece bir şey istemek için arıyor. Bu yüzden, senin isteğin üzerine birçoklarına yararlı olmak için, bu işi seve seve üzerime aldım. Hiç beklenmedik bir anında kalbine doğan sıcacık bir duygudur dostluk.


Sevinçtir, üzüntüdür, anlamaktır, hatırlanmaktır, sonsuza dek olan arkadaşlıktır. Aristoteles’te bir tür erdem ilişkisi olmaktadır. Erdemin, bir şeyin en iyi durumunu ifade ettiği düşünülünce, erdeme dayanan dostluğunda, diğer insan ilişkileriyle karşılaştırıldığında en önde gelen, asıl dostluk olduğu anlaşılıyor.


Gerçek dostlar bu paylaşımdan mutluluk duymayı becerebilenlerdir. Kaldı ki karşısında bulunan insana dostluk duyguları besleyenlerin bu durumdan şikayetçi olmak akıllarına bile gelmez. Felsefenin Gereği Nedir ? Hiçbir zaman kendisini yarı yolda bırakmaz. Normal olarak bu güveni sağlamak çok zordur. Dostluk asla bu kadar kolay ve basit değildir.


Dostluk nedir felsefe

Ancak oldukça sınırlı sayıda bulmak mümkündür. Francis BACON Yalnızlıktan hoşlanan ya vahşi bir hayvandır ya da Tanrı,diyen kişi bu birkaç söze daha fazla gerçekle gerçekdışını sığdıramazdı. Herhangi bir insanın topluma karşı duyduğu gizli kin ile direnmede, bir bakıma vahşi hayvanları andıran bir özellik olduğu büyük gerçektir.


Her şeyin başı sevgidir elbet. Akıl, bilim, ahlak, sanat sevginin yaratmak, kurmak, yaşatmak için bulduğu yollar değildir de nedir? Napoleon) Dostların her şeyi birbirine benzer. Platon) Güller, laleler, bütün çiçekler solar, çelik ve demir kırılır ama gerçek dostluk ne solar ne kırılır.


Dostluk nedir felsefe

Tenekeci yazılarının sesli anlatımı Yenisafak. Yazarlar Sesli Makale Köşesinde! Kelime anlamı Yunanca olan philo (sevgi) ve sophia (bilgelik ya da hikmet) kavramlarının birleşmesinden meydana gelen philosophia (bilgelik sevgisi) manasına gelmektedir. Bununda çeşitli nedenleri vardır. Doğru olduğu herkes tarafından kabul edilen önerme.


Postulat, doğruluğu mantıki olarak kabul edildiği halde, doğruluğu da yanlışlığı da ispatlanamayan önermedir. Aksiyomlar, mantıki işlemler için yeni teorem ve ispatların elde edilmesinde kullanılırlar. Ancak postulatların aksiyomlardan ayrılması kesin. Nedir bu dostluk denilen kavram, kimdir dostlarımız? Kimdir gerçek dostlarınız?


Yoksa dar gününüzde, zorluktayken, sıkıntıdayken, uçurumun kenarındayken size elini uzatan, ayağa kalkmanıza destek olan, dimdik yürümenize katkı sunan mı? Yalnız buradaki Hakk’a âidiyetle halka âidiyet, Hakk ve halk tefrîkini ortadan kaldırmak ve halka hizmette ibâdet neşvesi duymak gibi, yine burada da halka dostluk var. Fikre dostluk, tebliğe dostluk… Düşmanlık yok.


Max Scheler “İnsan nedir? Bu sel aklın yolunu tıkar. Onun için sevgi akıl, aşk gönül, dostluk vicdan işidir. Sevgi de akıl, Aşkta gönül, dostlukta vicdan ölçüsü hakimdir. Demek ki felsefe sözcüğünü başlangıçta taşıdığı anlam içinde ele alırsak yalnızca bilmenin değil, ahlaka uygun ve mutlu bir yaşam sürmenin de söz konusu olduğunu, felsefe denince, sağlam bilgiler edinme çabası kadar doğru, ahlaklı ve mutlu yaşama çabasının da göz önünde tutulduğunu kavrarız.


Dürüst, “doğru” kimse anlamına gelir. Yalan, hile, düzenbazlık gibi olumsuz eylemleri değil, doğruluk ve gerçekçilik gibi olumlu eylemleri içerir. Nasıl ki tırmanıcıları için dağ,ovadan daha iyi görünür. Dost ve dostluk dediğimiz, çokluk ruhlarımızın beraber olmasını sağlayan bir raslantı ya da zorunlulukla edindiğimiz ilintiler, yakınlıklardır.


Benim anlattığım dostlukta ruhlar o kadar derinden uyuşmuş, karışmış kaynaşmıştır ki onları birleştiren dikişi silip süpürmüş ve artık bulamaz olmuşlardır. Kaç çeşit arkadaşlık tanıyabiliriz ve her birini ne ölçüde arayacağız? En büyük filozoflardan bazıları bu soruları ve komşularını ele almıştır. Arkadaşlık Eski Filozoflar Arkadaşlık, eski etik ve siyaset felsefesinde merkezi bir rol oynadı.


Yanıtını bildiğini düşünen çıkarsa da meydan okur, ona. Novalis kimdir, Novalis felsefesi, Novalis düşüncesi, Novalis felsefesi nedir, Novalis düşüncesi nedir, Novalis eserleri nelerdir, Novalis ve felsefe, felsefede Novalis, Novalis felsefesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar