30 Eylül 2014 Salı

Cumhuriyetin ilanı kısaca özeti

Artık cumhuriyetin ilanı an meselesiydi. Ekim günü Fethi Bey Kabinesi istifa etmişti ve yeni kabinenin kurulması gerekiyordu. Saatlerce süren görüşmelerden sonra Mustafa Kemal gece saat 8:30’da hiç aleyhte oy olmaksızın 1oyla cumhuriyetin kabulüyle Cumhurbaşkanı seçildi. Kurum nedir kısa kısaca kısa konu anlatım.


Bu yazımızda cumhuriyet nedir kısaca tanımı kısaca olarak bilgi aktaracağız. Konusu, Özeti, Karakterleri ) Saint Simon: Ensüstri Toplumu ve Sosyoloji. Cumhuriyetin İlanı Tarihi, Özet, Kısaca, Hakkında Bilgi. Sivas ve Erzurum kongreleri, Büyük Millet Meclisinin açılması, ardından kazanılan zaferler cumhuriyete doğru atılan adımlardı. Huzur Sokağı Kitabının Özeti ve Kısaca Tanıtımı.


Bu günde yurdumuzun hemen her yerinde ve okullarımızda törenler düzenlenir, konuşmalar yapılır, şiirler okunur ve şölenler verilir. Devlet rejiminin adı konmuş devlet başkanlığı sorununa çözüm bulunmuştur. Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmiştir. Bu gelişme, güçler ayrılığına geçiş yönünde atılmış önemli bir adımdır. Vatandaşlar politikacıları seçer ve kendilerini iktidara yansıtırlar.


Parti, duruma bir çare bulması için Atatürk’e başvurdu. Atatürk, bunun üzerine kısa bir konuşma yaparak, kusurun anayasadaki ileri geldiğini belirtti, bunun giderilmesi için bir tasarı hazırladığını söyledi, cumhuriyetin ilanı ile ilgili tasarıyı okuttu. Aynı gece bu ilan, atılan 1pare top ile kutlanmıştır. Mithat Paşa, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi bazı aydınlar devletin içine düştüğü kötü durumdan kurtulması için, Meşrutiyet’in ilan edilmesi gerektiğini savunuyorlardı Bu aydınların bulunduğu bu gruba Genç Osmanlılar ( Yeni Osmanlılar) veya Jön Türkler deniyordu.


Jön Türkler, meşrutiyeti ilan etme yanlısı olmayan padişah Abdülaziz’i tahttan indirerek yerine V. Mustafa Kemal Atatürk, Çankaya Köşkün de bir gece İsmet İnonü,Kazım Karabekir,Fethi Bey ile bir toplantı yaparak “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” demiştir. Tanımı: “Yönetim biçimi olarak millet egemenliğine dayalı, cumhuriyet rejimini öngörmek ve bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemektir. Batı dillerinde cumhuriyetin karşılığı, ulusun kendisini yönelmesidir. Bu devrimleri beş başlık altında toplayabiliriz: 1. Yeni yönetim şekli ‘Yaşasın’ sesleri arasında Meclis’te kabul edildi. Cum­hu­ri­ye­t’­in ila­nı­nın 89.


Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra saltanat kaldırıldı. Nutuk Özeti ve Kahramanları Kısaca. Türk İnkılabı Ünitesi Özeti. Sizler için araştırdık cumhuriyet nedir kısaca özet bilgi aktarıyoruz. Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı.


Rejim hakkındaki tartışmalar sona ermiştir. Bu devlet milli egemenlik İlkesine dayalı idi. Türkiye cumhuriyet yönetim şekline sahiptir.


Burada meydana gelen bazı gelişmelere dikkat çekerek cumhuriyetin ilanı konusunda bilgilendirmeler yapacağız. Osmanlı Devleti, son zamanlarında iyi yönetilmedi, zayıfladı. Bundan dolayı da düşmanlar tarafından işgal edildi.


Ankara ne zaman ve nasıl başkent olmuştur? Anayasası Kısaca Özeti, Kısa Bilgi. Ankara’nın Başkent Oluşu ile ilgili bilgi, Ankara’nın Başkent Oluşu hakkında yazı. Bozkurt Davası Nedir, Özeti, Hakkında Bilgi. Auguste Comte: Pozitivist Sosyolojinin Gelişimi.


Birinci Dünya Savaşı’na dünyanın belli öbaşlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi. Yeni hükümet kurma işi bunalıma dönüştü. Meclis Hükümeti sistemi seçimlerde sorun oluşturuyordu. Serbest Ölçü Hakkında Kısaca Özet Bilgi Vezni ve kafiyesi serbest olan, önceden belirlenmiş bir kalıbı olmayan serbest nazım şiirleridir.


Aydınlar, bu kavramların sosyal hayatta vücut bulduğuna inanmış görünmektedirler. CİNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK. Halkın devlet yönetiminde söz sahibi olduğu ve kendi kendini yönettiği yönetim biçimine geçilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar