22 Ağustos 2017 Salı

Doğu anadolu bölgesi hakkında bilgi

Bir üçgeni andıran bölge yaklaşık 163. Türkiye’nin en büyük coğrafi bölgesidir. Fırat, Dicle ve Zap nehirleri ise sularını yine ülkemiz dışarısında Basra Körfezi’ne dökerler. Bölge akarsularının rejimi düzensizdir. Bu nedenle enerji potansiyelleri en fazla olan akarsular bu bölgededir.


Doğu anadolu bölgesi hakkında bilgi

Yer şekilleri ve iklim özelliklerinin. Bölgenin en belirgin özelliği ortalama. Doğu-batı doğrultusunda uzanan üç dağ sırası bölgeyi. Buna karşılık Iğdır Ovası, alçakta bulunmasından dolayı kış mevsimi daha ılık geçer.


Burda bu sebebten dolayı mikrolima özellik gösterir ve pamuk yetişir. Ege ve Marmara bölgeleri hariç diğer bütün bölgelerle komşudur. Erzincan, kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve alışveriş olanakları ile tam bir turizm cenneti. Konu başlıkları Konumu ve sınırları İlleri Yeryüzü şekilleri. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI.


Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. AĞRI: Ağrı mutfağında et yemekleri ve tahılın önemli bir yeri vardır. Kuş ekmeği çorbası, çaşır, keledoş, hasude, çiriş ketesi, halbur hurması, çılbır, hengel, haşıl, abdigör köftesi, kesme aşı, ayranaş, halise, murtuğa, kuymak. Yurdumuzun doğu sınırındadır.


Doğuda Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan. Mesaj: Görüntüleme: 435. Erzurum-Kars Bölümü’nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan. Tarım ürünleri çeşidi artacak, üretimde ve verimde önemli artışlar sağlanacaktır.


Doğu anadolu bölgesi hakkında bilgi

Tarıma bağlı gıda sanayii gelişecektir. Kurulan barajlarla elektrik üretimi artacaktır. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyet türlerinin listesi verilmiştir.


Petrol, Antep Fıstığı, Baklagiller, Üzüm, Pamuk, Hayvancılık. Mardin kadın giysilerinin, genç kız giysisi, evli kadın giysisi ve dul kadın giysisi olarak üç farklı kategoride ele alınabileceğine daha önce değinmiştik. Genç kız giysileri canlı renklerden meydana gelmekte olup huçuk ve kaftan’dan müteşekkildir. Yükseltinin fazla olduğu bölgede Karasal İklim hakimdir. Coğrafik özelliklerine bağlı olarak meslek çeşitleri de ona göre gruplanmıştır.


Buharlaşma az olduğu için bu yağış yeterli olur. Kışlar karasallığın etkisiyle daha sert geçer. Anadolu’nun doğu sınırından başlayıp daralarak batıya doğru uzanır.


Kuzeyde Bayburt, Gümüşhane ve Giresun, batıda Sıvas, Malatya, güneyde Tunceli ve doğuda da Erzurum illeriyle s. Van Gölü üzerinde feribot seferi yapılır. Suyu sodalıolduğu için balıkçılığa elverişli değildir. Yazlar kısa ve serin, kışlar uzun ve soğuktur. Ayrıca Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan, İran ve Irakla da sınırı vardır.


Doğu anadolu bölgesi hakkında bilgi

Başkan Selahattin Gürkan’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Turhan, burada yaptığı konuşmada,. Anadolu Bölgesi’nin Coğrafi Özellikleri Nelerdir? Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkendir. Ağrı ili, yazın dağcılık, ve doğa yürüyüşüne, kış mevsimine kayak sporuna elverişli parkurlara sahip efsanevi dağı ile Doğu Anadolu.


Geçim kaynakları hayvancılık ve tarımcılıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar