En basit anlamda veritabanı, belirli bir amaca yönelik düzen verilmiş kayıt ve dosyaların tümüdür. Bilgisayar sisteminizde arkadaş ya da müşterilerinizin ad ve adreslerini toplamış olabilirsiniz. Belki, yazdığınız tüm mektupları topluyor ve alıcıya göre düzen veriyorsunuz. DBMS, veritabanı ve son kullanıcıları ya da programlar arasında bir arayüz işlevi görerek kullanıcıların bilgilerin nasıl organize ve optimize edildiğini.
Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir? Neden Kullanmak Gerekir ? Bilgisayar ortamına aktarılan, işlenmemiş (ham) bilgiler veri olarak adlandırılır. Bilgisayara girilen, bilgisayar tarafından saklanabilen ve işlenebilen her şeye veri denir. Veri saklamaktaki ana amaç, daha ileri bir tarihte saklanan verilere yeniden ulaşabilmek ve kullanabilmektir. Veri nedir diye sorduğumuzda karşımıza çıkan ilk tanım şu şekildedir, “Bir araştırmada, bir tartışmada, bir akıl yürütmede sonuca ulaşabilmek için gereken ilk bilgi”.
Peki, gelişen dünyada en önemli güçlerden biri olarak bahsedilen ve sürekli karşımıza çıkan veri, veritabanı, büyük veri(big data) gibi kavramlar nedir hep beraber inceleyelim. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların hepsi bünyesinde barındırdıkları. Bir web sitesi veya bir uygulama geliştirdiğimizde verilerimizi depoladığımız alandır. Veri tabanı yönetim sistemi nedir, ne işe yararlar ? Veri Tabanı teriminden önce “Veri nedir?
Ayrıca veritabanı yönetim sistemleri ve ilişkisel veritabanı nedir sorularına da açıklık getireceğiz. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi verimli ve hizli bir şekilde yönetip degiştirebilmesidir. Bilgiye gerekli oldugu zaman ulaşabilmek esastır. Veri ararken bulmada zorlanmazsınız ve bu sayede zamandan tasarruf sağlarsınız.
MySQL’in ne olduğunu tam olarak anlamak için veritabanı yönetim sistemi ve ilişkisel veritabanı terimlerini de biliyor olmalısınız. Hemen bu terimlerin ne anlama geldiğini açıklayarak konumuz devam edelim. Bilgisayar teknolojilerinin hayatın vazgeçilmesi haline gelmesiyle birlikte kağıt üzerinde yer alan veriler de internet ortamı üzerine geçiş yapmaya başladı.
Günümüzde Web uygulamalarının birçoğu ve özellikle de dinamik Web uygulamaları için mutlaka bir veri tabanı ihtiyacı duyulur. Bilgisayarınızdaki programlar, web siteleri, bankalar gibi çeşitli birçok alanda adı geçer. Yazılımların üzerindeki veriler buralara kaydedilir.
Veri nedir, veri ne demek, veri anlamı, veri hakkında bilgi bulunduran paylaşım platformu. Uygulama ile “engine” arasında bir bağdır ve bilgiyi ikisi arasında ileri ve geri olmak üzere (iki yönlü) iletir. Hadi ilk önce veritabanı nedir onu inceleyelim.
Daha önce de kısaca belirttiğimiz gibi, bir veritabanı değerli veriyi depolamak ve geri almak için hayat kurtarıcı bir seçenek olabilir. Sorunu çözme ve iletişim becerilerinizle IT’de yeni teknolojiye duyduğunuz sevinci birleştiren bir rol arıyorsanız daha fazla ne bekliyorsunuz. Bu meslek size göre olmalı değil mi?
Hangi veritabanları var? Konu sonunda İlişkili ve ilişkisiz veritabanları nedir ve arasındaki farklar. Günümüzde bir çok WEB uygulaması, özellikle de dinamik WEB uygulamaları mutlaka bir veritabanına ihtiyaç duyarlar.
SQL Yorum yap 8Views. Intranet ağını geliştirirken çeşitli uygulamalar için, bir e-ticaret sitesindeki ürünlerin listelenmesi. Hekimlerimizin sunduğu sağlık hizmetlerinin tanımını,. Kısaca tanımlamaya çalışacak olursak tablolarda işlem yapabilmek için bilgisayar bir yazılıma ihtiyaç duyar.
VTYS olarak adlandırılır. Henüz işlenmemiş kayıtlara veri denir. Veri gözlenen ve kaydedilebilen her şeydir.
Birçok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi verimli ve hızlı bir şekilde yönetip değiştirebilmesidir. Bilgisayar kullanımında çözüme erişmek için işlenebilir duruma getirilmiş bilgi ortamı. Kelimenin anlamı bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerle sınırlı olmamakla birlikte, daha çok bu anlamda kullanılmaktadır. Genel Kavramlar, Veri ve Bilgi, Varlık Sınıfları, Öznitelik, Metadata, Veri Öğesi, Veri Kümeleme, Kayıt ve Anahtarlar.
Veri, insanların saklamaya ihtiyaç duyduğu her türlü bilgidir. Bilgisayar terimine göre ise;sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir. Elde etmiş olduğumuz verileri kaydettiğimiz bilgisayar temelli bir kayıt tutma sistemi diyebiliriz.
Tabiki hayır, özelliklerine birazdan değineceğim ama öncelikle, sizlere veri saklama yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Evet madem veriyi anladık o zaman gelin veritabanı için bir tanım çıkaralım. Verilerin düzenli bir şekilde saklanmasını sağlayan ve gerektiğinde kolay ve düzenli erişime imkan veren sistemlerdir dersek sanırım yanlış bir tanım yapmamış olurum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.