27 Kasım 2017 Pazartesi

Yerde para bulmak haram mı

Alınmadan gidilirse hiçbir şey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mesuliyet ve korku yoktur. Ama alınıp da sahibine verilecekse yapılacak işler vardır.


Yoksa kendi malı gibi muhafaza ettiği halde vaki olan bir kazadan mı. Yolda bulunan altın haram mıdır? Sual: Yerde bulduğumuz bir şey bizim olur mu? Sahibi onu atmamış, kaybetmiştir.


Bulunan şeyler, genel olarak kıymetli şeylerdir. Bulunup, sahibi bilinmeyen mala Lukata denir. Aksi halde miltarı küçük ise fakir birine verilmeli. Ama eger sahibine verilmicekse yanindan gecmek en dogrusudur. Alinip ta bir yere ilan birakip ulasilacak adres veya telefon olursa sahibi ciktiginda o emanet verilir.


Elma aldıktan sonra ilerlerken yerde tl gördüm ve aldım ama kafamda soru işaretleri oluştu acaba bu para haram mı vs. Para bulmak haram mı kısaca Para bulmak haram değildir. Ameller niyetlere göredir. Ancak bazı tabircilere göre, bu rüya hiç umulmadık. Ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır.


Rüyada yerde para bulmak,. Bunlar Cahiliye Arapları ile bütünleşmiş, hayatlarından birer parça olmuş, kan ve damarlarına işlemişti. Yerde bulunan para alımır mı tabi alınır al at cebine üzümünü ye bağını sorma bir imama yakışan da budur. Haram olan faiz, fakire verilen ödünç paradan alınan gerçek faizdir. Banka fakir değildir, sizden aldığı para da borç değildir, kâr-kazanç sağlamak için almıştır.


Hiçbir kaynakta, hiçbir devirde, hiçbir alim böyle bir faiz tarifi yapmamıştır. Faiz zenginden alınsa da fakirden alırsa da faizdir ve haramdır. Altın para, dedikodu, söylentidir.


Bir yerde altınların yığılı olduğunu gören kimse, önemli biriyle ilgili çok. Rotatifler, Türk basın tarihine damgasını vuracak Hürriyet için dönüyor ve Türkiyeyeni bir gazeteye uyanıyor. Mesela kuvvetlenmek için içki içilmez. Bir fahişe de, niyetim sadece erkeklerin ihtiyacını gidermektir dese, iyi niyetle onlara yardım ediyorum dese, zina haram olmaz mı?


Bildirilen hadis-i şerif mubahlar içindir. Bir kimse, haram bir parayı fakire verse, fakir de haram olduğunu bilmese, günahı fakire olmaz. CEVAP Kendi satın almadığı için, lukata yani, yerde bulunan para, mal hükmündedir.


Arkadaş torrent haram mı diye sormuş. Kafanıza göre haramı kategorilere ayıramazsanız. Video klip indirmek helal oyun indirmek haram. Küs olan karı kocanın arasını bulmak için yalan söylemek caiz mi? Adağımızı adadığımız yerde kesmek zorunda mıyız?


Sol kulak çınlarsa kötüye yormak mı gerekir? Haram para kazanan kocanın kazancından hanım ve çocukları dinen yiyebilir mi? Cünüp (cenabet) gezmek, dolaşmak haram mı? Cünüp gezmek,dolaşmak seni dinden çıkarmaz, kafir yapmaz. Böylece cünüp durmak yani gusul abdesti almadan dolaşmak seni harama yöneltmiştir.


Eğer öyle olursa uygulamalar değişicek örneğin parayı getiren müşteri direk olarak diycekki sizin falanca yerde falanca fabrika projeniz varya. Enflasyon farkı ile para alışverişi şüpheli görülmüyor. Kendi para biriminiz yerine dövizle de para alışverişi yapılabilir, altınla da yapılabilir. Hatta alacaktan vazgeçilmesinin kişi adına daha hayırlı olduğu zikrediliyor.


Bunu yapabilen bulmak belki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar