22 Mayıs 2018 Salı

Türkiye de en çok havuç nerede yetişir

Serin iklimi seven bir bitkidir. Türkiye’de yetiştiği yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu. Kullanıldığı yerler: Bitkinin tohumları ve kazık kökleri (havuç) kullanılır.


Tohumlar eterik yağ ihtiva eder ki, bu da geranıol elde etmekte kullanılabilir. Havuç Nerede Yetişir ve Nasıl Dikilir. Havucun vatanı Orta Avrupa’dır. Yabânî olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da rastlaır.


Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliğinde değildir. Kökleri sebze olarak yenen iki yıllık bir kültür bitkisidir. Bitki 1-m kadar boylarında, az dallı, parçalı yapraklıdır. Soğuğa ve don olaylarına dayanıksız bir meyvedir.


Ege Bölgesinde (Küçük ve Büyük Menderes, Aydın, İzmir ) yetişir. Dünyada en fazla Avrupa kıtasında yetiştirilen havuç, her mevsim tüketilen bir sebzedir. Siyah havuç kasım ve aralık aylarında hasat edilir. Toprak sıcaklığı bu seviyenin altında ise tohum çimlenmez çimlenme süresi yeterli sıcaklık oluşuncaya kadar uzar.


Trakya Bölgesi ile Balıkesir , Bursa, Bandırma, Amasya, Çorum, Tokat, Kastamonu, Hatay ve Denizli illerinde yoğunlaşmıştır. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve Bvitaminlerince de zengindir Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi. Hobi bahçelerinde havuç yetişir mi? Ankara’nın Beypazarı ilçesinin havucunun meşhur olduğunu biliyor muydunuz?


Türkiye de en çok havuç nerede yetişir

Yüzyıllar önce Yunanlılar havucu mide rahatsızlıklarında kullanmışlardır ve Romalıların cinsel yaşamlarını desteklemek amacıyla havuç yedikleri. Brokoli karnabahara oldukça benzer. Derin, geçirgen hafif ve tınlı topraklarda iyi gelişir. Karasal iklim koşulları turp için münasip değildir. Faydaları ile dikkat çeken siyah havuç nerede yetişir?


Etiket: Yaban Gülü Nerede Yetişir. Dünyada 6den fazla yaban gülü çeşidi bulunmaktadır. Sakız ağacıgiller familasına ait olan kaju yetişme koşulları, daha çok tropikal iklim bölgelerinde bulunur. O nedenle bu şifa kaynağı meyvenin daha çok ekvatora yakın sıcak ülkelerden ithal edildiğine rastlayabiliyoruz. Alıç Nerede Yetişir Alıç Nerede Yetişir : Türkiye‘de, daha çok derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde.


Türkiye’nin doğu bölgeleri başta olmak üzere pek çok noktasında derecenin. Badem Ağacı Nerede Yetişir, hangi bölgelerde iyi sonuç alınır. REKOR GELİŞİM Badem Ağaçlarınızın ve toprağınızın bütün dertlerine son.


Rekor Gelişim ile kurumaları da durdurup verim ve kaliteyi katlayabilirsiniz. Ya meyve ve sebze ihracatı ise 97milyon dolar gibi düük bir düzeyde kalmıtır. Hünnap ağacı bilinen diğer meyvelerinde aksine yapraklanma dönemi düşük rakımlarda nisan sonu, yüksek rakımlarda ise mayıs ayının 2. Toprağın turuncu değeri havuç, kış mevsiminin vaz geçilmez ürünlerinden en önemlisi.


Salatalarda, tatlı ve pastalarda kullanılan ayrıca meyve olarak da tüketilen havuç adeta. Salatası, turşusu, dolması ve cacığı yapılabilen şelengo, kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor. Ekime müsâit alanların ancak 20’sinde sulama yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, şekerpancarı ve patatestir. Van Gölü civârında domates, tâze fasulye, karpuzve kavun yetişir.


Elma, armut, kayısı da yetiştirilir. Acem Pilavi Pirinci tuzlu ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yık. Hangi ilimizde ne yetişiyor?


Sebze üretimi, büyük çapta sulama, çapalama ve gübreleme gerektirdiği için, yoğun tarım yöntemiyle yapılır. Ilık ve serin iklimi sever. Turp kazık köklü bitkilerdendir. Turplar taze çiftlik gübresinden hoşlanmaz.


Yıllık üretimi ile Türkiye, dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Bu ne­denle fındık önemli bir ihraç ürünüdür. Kolay Baklava Nasıl Yapılır?


Aldığı kadar unla oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar