26 Haziran 2014 Perşembe

Alevi adetleri

Burada ailelerin görgü,kültürleri de çok önemlidir. Bu emirle o güne kadar Anadolu’da eşi görülmemiş büyük bir katliam başladı. Ancak bu kitlelerin sosyal yaşamlarının doğal bir sonucu olarak, sahip oldukları yazılı eserler de oldukça sınırlıdır. Sufi Sürekleri adı verilen yoldan gelen dedelerin cemlerinde, şerbet verilir.


Bu köylere Bektaşilerin ne zaman geldiğini bilemiyoruz. Ancak Bursa’nın her köşesinde Bektaşilere ilişkin izler bulmak olasıdır. Bir “can” hasta olup sağlığını yitirdiği günlerde, onu teselli eden ve yalnız bırakmayan, diğer “canlar”dır. Ne kadar da birbirine düşmeye hazır bir milletiz Atamız Yurtta Sulh Cihanda Sulh diyor fakat biz ne komiktir ki dünya barışıyla yakından ilgilenirken yurdumuzun ne hallere düştüğüyle.


Ocak geleneği, cemin biçimi bakımından çok önemlidir. Abdestin ve guslün ne olduğunu bilmeyen nadan günde beş vakit yıkanmasını kendi nazarında Allaha erme ona ulaşma için olmazsa olmaz ibadetlerden görmüştür. Tokat yöresinde de eski evlenme ve düğün adetleri bazi değişiklikler dışında varlığını sürdürmektedir. Alevilerde Kafa Karışıklığı. Anadolu gibi eski uygarlık beşiği topraklardan ve bu topraklardaki onlarca uygarlık kalıntılarından ve tarihler boyu kavimlerin göç kapısı olmasından ötürü dönmelik gerçeği yadsınamaz bir olgudur.


Alevi adetleri

ALEVi DEDESi MEHMET TURAN. Dersim bölgesini iyi bildiğine inandığı iki kişiyi gösteriyor. Kadın-Erkek eşitliğinden yana olmaktır. Aslında ruh diye adlandırdığımız şeyin Hakk kaynaklı bir enerji olduğunu söyler.


Ruh denen bu enerji asla ölüp yok olmaz. Evren varoldukça çeşitli formlara bürünerek varolmaya devam eder. Browsing: alevilerin cinsel adetleri. Ali’nin doğumu, ayrıca doğanın yeniden canlanması, baharın gelişi olarak kutlanan 21. DÜNÜR GİTME (KIZ İSTEME): Sivas’da iki gencin evlenmeleri için dünür gitme adettir.


Alevi adetleri

Ayrıca birbirini sevip kaçanlar için de dünür gidilir. Dünür iş için daha önceden becerikli kadınlarca kızın ağzı yoklanır. Başka bir sevdiği olup olmadığı, sakıncalı bir durumun olup olmadığı, gönlünün olup olmadığı sorulur ve fikri öğrenilir. Sünnilikte birden fazla eşle evlenmeye cevaz vardır. Dersim Zazacasında yazılı hale getirilen yüzlerce dêse (deyiş-ilahi) vardır.


Amaç hatayı asgariye indirgemek, toplumsal yaşamda birlikteliğin, dostluğun, kardeşliğin devamını sağlamaktır. Kirvelik, bu amaca yönelik manevi bağ ve kutsal törelerden biri olarak karşımıza çıkar. Anadolu’daki Alevî-Bektaşî geleneğinin bazı toplantıları, törenleri ve adetleri hem günümüz Türkistan’ının hem de Eski Türklerin inanç ve gelenekleriyle benzerlikler arz etmektedir.


Türk, Kürt, Ermeni, Arap, Arnavut vs ayrımlar ise etnik ayrımlardır. Martin Van Bruinessen de bunlardan birisidir. Bu içerik Onedio üyesi kullanıcı tarafından üretilmiş, Onedio editör ekibi tarafından müdahale edilmemiştir. Siz de Onedio’da dilediğiniz şekilde içerik üretebilirsiniz.


Yemeklerde et kullanılmadı, ekmekler sofraya bütün getirildi, su yerine ayran içildi. Her ne olursa olsun ölüye saygı sonsuzdur. O Hak ’ın emaneti olan kutsal nuru taşıyordu.


Dersimde bir deyim vardır ve genellikle cenazelerde sohbet sırasında mutlaka konuşulur: “ Ölüye saygısı olmayanın, diriye de saygısı olmaz. Afyonda Düğün Adetleri - Afyon Düğünleri Afyonda Düğün Adetleri - Afyon Düğünleri Bakır kap Geleneği:Afyonda yaşatılan güzel geleneklerimizden biri de doğumdan ölüme daima beraber içiçe yaşanan davetlerdir. Bu davetler düğün,sünnet düğünü,hacı düğünü,Zinardı daveti,oğlan kınası,el öpme,çeyiz indirme törenlerindeki davetlerdir. Kına Gecesi Adetleri Geleneksel kına gecesi düğünden bir gün önce (ama biz düğünden iki gün önce yapmanızı öneriyoruz!) kız evinde yapılır.


Genellikle çok yakın akrabalar ve arkadaşlar kına gecesine katılır. Kınanın yakılacağı gün kız evine bayrak asılır. Bayrağın asılması düğünün başladığı anlamına.


Alevi adetleri

Sünnili˜e uymayan, a_iret adetleri hala canlolan ve kendi içlerine kapanm1_ olarak ya_ayan cemaatleri ifade eder ˛ diyor. Onlar1n Kürtlü˜ü ya da Zaza l1˜ siyasal Kürtlük ya da Zazal1k olarak kabul edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar