17 Aralık 2015 Perşembe

Iç anadolu bölgesi ovaları

Iç anadolu bölgesi ovaları

Deprem gibi tektonik olarak oluşmuştur. Eski göl tabanlarını kaplayan alüvyonlar bu ovaları oluşturur. Bölgeler arasında en geniş yüzölçümüne sahip olan bölgedir. Anadolu bölgesindeki ovalar şunlardır. Akarsular tarafiından taşınan alüvyonlar,eski göl tabanlarını kaplayarak ovalar meydana getirmişlerdir.


Iç anadolu bölgesi ovaları

Geniş tarım alanlarının bulunması, yağışın yetersizliği, verimin düşük olması, sulamanın yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. ANADOLU BOLU BÖLGESİ İÇİN YAZI bölge dağlar ovalar ile ilgili şiirler dağları ve ovaları ın yası doğu anadaluyla ilgili şiirler doğu anadolu bölgesi şiirleri doğu anadolu bölgesinin dağları nehirleri gölleri ovalar GÖLLER güney doğu anadolu bölgesi dağlar. Türkiye’nin Ovaları Genel Özellikleri. Bölgenin haritası içeriğimizde yer verildi. Yeni gönderiler Forumda ara.


Körfez, yarımada ve koy bakımından zengindir. Ankara ve Eskişehir bu bölümde bulunur. Diğer bölümlere göre daha engebelidir ve daha nemli bir iklime sahiptir. Hakkında Özet Bilgiler Var mı sorularının yanıtlarını sizlere Vikipedi Referanslı Özet Bilgi notumuz ile sunmak istiyoruz.


Bazı iç ovalar plato-ova arası bir geçiş şekline benzerler böyle şekillere HAVZA denir. Ergene havzası, Diyarbakır, Malatya Havzası gibi. Akdenizdeki bazı iç ovalarda karstik ova şeklindedir. Aksaraydaki ovalar Aksarayın ovaları nelerdir Aksarayda kaç tane ova var İl merkezinin batısında Obruk Platosu, kuzeyinde ise Kızılırmak Platosu yer alır. EGE BÖLGESİ (İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ).


Tavanlı Ovaları) bulunmaktadır. Bu depresyonlar Marmara Denizi güneyindeki havzaları hatıra getirmektedir. Obruk, Haymana ve Cihanbeyli ovaları bulunur. Göller: Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe ve Tuzla Gölü.


OVALARI: Eskişehir ve Konya ovaları önemli ovalarıdır. Bir çok medeniyete beşiklik etmiştir. Hitit,Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminin tarihi eserleriyle doludur.


Yurdumuzun iç kesimindedir. Bu bölge akarsuları kapalı havzada akan Sel rejimli akarsulardır. Buğdayın ve şekerpancarının en fazla yetiştirildiği bölgemizdir.


Küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir. Kendi içinde dört farklı bölüme ayrılır. Haymana platosunun batısındaki Yukarı Sakarya Ovası da geniş alan kaplar. Kıyı ovaları Çukurova, Bafra, Balat, Silifke gibi) Bazı ovalar ise deniz seviyesinden çok yüksek ve uzaktır. Yüksek plato ve ovalar genişyer kaplar.


Bu nedenle ulaşım oldukça kolaydır. Az nüfuslu bir bölgedir. Bunların başlıcaları Konya, Eskişehir, Akşehir, Ereğli, Mürted ve Çubuk ovalarıdır.


Iç anadolu bölgesi ovaları

Tuz gölü civarında cılız stepler yer alır. Güneyden ve batıdan Toros Dağları ile çevrili olan, doğu ve kuzeydoğu kısmında Obruk ve Cihanbeyli platoları yer alan bölümün orta kısmında ülkemizin en büyük ovalarından Konya Ovası bulunmaktadır. Platolar:Obruk Platosu,Cihanbeyli Platosu Ovaları:Konya Ovası. Kapalı havzaların geniş olanları, Konya Ovası, Tuz Gölü ve Akşehir-Eber gölleri çevresinde yer alır.


Platoları, dağları, ovaları, gölleri de geniş bir yer kaplar. Erzurum, Karsve Ardahan lav platosu özelliği taşırken Taşeli karstik platodur. Konya ve Akşehir ovaları örnek olarak verilebilir.


Akarsuların taşıdığı alüvyal malzemelerin deniz kıyısında birikmesi sonucu oluşan ovalardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar