20 Aralık 2015 Pazar

Topatan kavunu

Silivri Belediyesi, ilçenin doğal ürünlerini tanıtmak amacı ile düzenlediği tarıma yönelik festivallerin bir diğeri için hazırlıklarını tamamladı. Kabakgiller ailesinden iri bir meyve olan kavun, yaz aylarının ferahlatıcı ve vazgeçilmez lezzetidir. Türkiye’de yetiştirilen başlıca ka­vun türleri topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve altınbaş kavun­larıdır. Kavun çeşitleri nelerdir? Beyaz Gönen Karpuzu-Siyah Çekirdekli.


Gün boyu süren etkinliklerin finalinde ise ünlü şarkıcı Alişan konser vererek doyasıya eğlendirdi. Alaca Karpuz- Nesli Tükenmek üzere. Başkan Yılmaz, üretici Atasoy’a bol bereketli bir hasat yılı diledi. Yazın kavurucu sıcağında aranan lezzetlerden biriside kavun.


Sizde kendi bahçenizde kendi kavunlarınızı doğal ortamında yetiştirebilirsiniz. Ama önce yapmanız gereken kavun tohumları bahçenize ekmek. Bu bölümde satışı yapılan doğal kavun tohumu çeşitlerini ve fiyatlarını bulabilir kavun. En iyi bamya üreticilerinde dereceye girenlerin tamamı kadın olurken, en iyi topatan kavunu üretenler ise Selimpaşalı erkekler oldu. E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Topatan kavunu

Dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın yöresel ürünlerin tanıtımı ve ilçenin kültürel zenginliklerinin duyurulması adına yaptığı çalışmalar düzenlenen doğal ürün festivalleri ile devam ediyor. Selimpaşa’da festival kapsamında her sene olduğu gibi bu yıl da üreticiler, en iyi kavun ve bamya için yarıştı.


Bu kapsamda Ağustos Pazar. Festival kapsamında, pişirmesi zor olarak bilinen ancak yemesi bir o kadar lezzetli bamya yemekleri de yarışacak. Henüz kaydedilmiş bir içerik bulunmuyor! Kırkağaç kavunu tarladan Avrupa’ya ihraç edildi.


Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Bu amaçla toprağıderin ve birkaç defa dikkatle işleyerek ve gelişme devresinde de imkânlar oranında bol çapa yapmak suretiyle topraktaki. Selimpaşa Mahallesi’nin üreticileri, kavun ve bamyalarını yarıştırarak festivale renk kattı.


Yarışmaların ilk bölümünde “En İyi Bamya Yemeği” yarışması düzenlendi. Arkadaşlar, bağrı bütün kavunu ile topatan kavun tohumu arıyorum. Tohumlara az miktarda da olsa erişebildim. Dolayısıyla konu kapanmış oldu. Bu hediyenin çok anlamlı olduğunu söyleyen çiftçi Muammer Atasoy: “Bayrağın anlamı, bu toprak dökülen kanlarla vatan olduysa sen bu topraktan haydi haydi ürün alırsın demektir.


Topatan kavunu

Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilen “topatan” kavunu, ince ve sarı kabuklu olup dayanıksızdır. Bu bölgede yetiştirilen “çitli” denilen kavun kışa dayanıklıdır. Ege bölgesinde Özellikle Manisa ve havalisinde “kırkağaç” kavunu ziraati oldukça yaygındır. Dayanıklı ve çok leziz olan bu kavunlar aynı.


Anketler Firma Rehberi Seri İlanlar Künyemiz Hakkımızda Bize Ulaşın Web TV. Sevdiğimiz dostlarla ilkokuldaki gibi sıraya dizilip size, sizinle, bizden şarkılar çalmak, söylemek istedik. Uzunca, sarı, ince kabuklu ve gevşek etli olan topatan ile basık yu­varlak, düzgün on dilimli, ince ka­buklu ve turuncu etli, tatlı ve keskin kokulu olan Van kavunu yazlık ka­vunlardır, kısa sürede tükenir.


Silivri TV - Güzel Silivrimizin Sosyal Paylaşım Platformuyuz. Videolar Röportajlar ve daha birçok içeriği ile. En kaliteli kavun tohum çeşitleri en uygun fiyat ve 3TL üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatıyla tarimtedarik. Sünnet çocukları doyasıya eğlendi. Yoğurt Festivaline özel doğal pazarı.


Dekarından ton civarında verim alınabilen bir kavun cinsidir. En önemli özelligi hasatının erken olmasıdır. Başkan Işıklar her yıl olduğu gibi bu yıl da Selimpaşalı üreticilere topatan kavunu fidelerini ücretsiz temin etti. Hasanbey kavununun orta büyüklükteki meyveleri yuvarlak, sap kısımları hafif sivricedir.


Balıkesir desen de olur ama, Gönen kavunu diye bilinir. Bu hafta ikinci defa satın alışım bu lezzetli kavunu. Oysa biraz gerilere gidince bu hoş kavunu tat alma belleğim bir yerlerden.


Bir çok kozmetik ürünüde dahi kullanılan kavun Ülkemizde yaz ayları geldiğinde sıkça kullanılır. Samurka tarafından yazılan gönderiler. Topatan kavunu (cucumis melo var L. macropycocphus), Eskiden İstanbul çevresinde bol miktarda üretilen bir çeşittir.


Topatan kavunu

Halen Marmara bölgesinde ve bilhassa Trakya kesiminde yetiştiriciliğe yer yer rastlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar