Açıklama ve kompozisyon : Herkes dost sahibi olmak ister çevrenizde öyle görünenlerde olacaktır onları tanımak size kalmış bir durumdur. Her an yardım eder,sever,sayar,değer verir,mutlu eder. Dost hep başarılı olmanızı ister. Dostlar insanın iyi ve kötü gününde yanında olan insanlardır. Bir de dost görünen sahte dostlar vardır ki Allah hepimizi korusun onlardan.
Düşman ise baştan ayağa karşısındakini inceler. Pek küçük de olsa aksayan tarafını bulmaya çalışır. Temiz giyinip kuşanmanın gerekliliğini anlatır. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılması diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler.
Yinede doğru söz bize acı gelir. Bazı atasözleri töre ve geleneklerle ilgili ipuçları verir. Keskin sirke küpüne zarardır. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
Kız beşikte, çeyiz sandıkta. Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz. A) Adamın iyisi iş başında belli olur. B) Boş durmaktansa,bedava çalışmak yeğdir. C) Nerede birlik, orada dirlik.
D) Emek olmadan yemek olmaz. Bir kelimenin cümle içinde kullanılmadan zihnimizde uyandırdığı ilk anlama temel anlam denir. Horozu çok olan köyün sabahı geç olur.
A) Bir işi çok karışan olursa o iş yarım kalır. A) Eli böğründe kalmak B) Eli kolu bağlı olmak C) Eli boş dönmek D) Eli ağzına yetmemek 2. Duygu ve düşüncesini belli etmemek, bir şeyi bildiği halde bilmez gibi görünmek. Hangi sınıflarda zorunlu? A Harfi ile Başlayan Atasözleri.
A harfi ile başlayan atasözleri sözlüğü ve atasözlerinin anlamları. Aba da bir diba da giyene, güzel de bir çirkin de sevene. Aba vakti aba, yaba vakti yaba alan yanılmaz. D) Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.
B) Bir insanın gerçek değeri, işindeki başarısıyla ölçülür. Aşağıdakilerden hangisi “Adamın iyisi iş başında belli olur. Kızını dövmeyen dizini döver.
Kimi inanışları bildiren atasözleri vardır: Kırk yılda bir ölet olur, eceli gelen ölür. Akacak kan damarda durmaz. Baykuşun kısmeti ayağına gelir. A) İşlerinde başarılı olanlar herkesçe sevilirler. A) Büyük lokma ye büyük söz söyleme.
B) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Ağaç yaşken eğilir (defa) 2. Akıl akıldan üstündür (defa) 3. At sahibine göre kişner 4. Ayağını yorganına göre uzat 5. Bir elin nesi var, iki elin sesi var 6. Damlaya damlaya göl olur 7.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.