Parayla doğrudan bağımızı koparttığımız zaman, dürüst olmayan davranışı rasyonelize etmek kolaylaşır. Finans sektöründe ve sanal ortamda hırsızlık yapan, müşterilerin hesaplarında onların haberi olmadan işlem yapan ve emniyeti suiistimal eden finans kurumu çalışanlarının. Dürüst olmak gerektiğini pek çok defa duymuşuzdur.
Filozoflar, bilginler, peygamberler dürüstlükleri ile tanınmış, dürüstlüğü tavsiye etmiştir. Asıl sorun, neden dürüst olunmadığı. Madem herkesçe onaylanan bir erdem, neden dürüst. Rotatifler, Türk basın tarihine damgasını vuracak Hürriyet için dönüyor ve Türkiyeyeni bir gazeteye uyanıyor.
Yalan söylemenin, hile yapmanın, başkalarını aldatmanın, kuralları bilerek ihlal etmenin doğru davranışlar olmadığını herkes bilir. Peki bu davranışları yapanların nasıl insanlar olduğunu düşünürsünüz? Aramızda yaşayan, büyük ihtimalle bir gün cezalarını bulacak kötü.
Ahlakın esası dürüstlüktür. Yani olduğun gibi görünmek veya göründüğün gibi olmak. Zaafların bulunması insanı ahlaksız yapmaz, hatalı yapar, günahkâr yapar. Hatalar tamir edilir, günahlar ise tanrısal rahmet tarafından affedilir. Yoksa dürüst olmamak mı gerekiyor?
Sadece aşk ilişkilerinde değil her yerde kaybediyor dürüst olanlar neden? Mevlana , Dürüstlük pahalı bir mülktür , ucuz insanlarda bulunmaz. Herkes dürüst olamaz maalesef. Sürükleyici ve eğlenceli bir dille yazılmış “Dürüst Olmamanın Ardındaki Dürüst Gerçek” kitabını okurken hem çok şey öğrendim hem de çok şaşırdım.
Hile yapmak ve dürüst olmak üzerine bildiklerimin, ya da daha doğru bir ifade ile ön yargılarım nedeniyle bildiğimi düşündüklerimin, doğru olmadığını gördüm. Birde mesaj vermişsin buradaki herkese bu çok değerli. Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Düzenleme Yaparken Dürüst Olmamak.
Unutmayın, artık her şey dijital. Bir fotoğraf sanatçısının düzenleme programları kullanırken or,jinal fotoğrafla oynamasında hiçbir sakınca yok. Ancak bu konuda daima dürüst olun. Hatalı olmak bir zaaftır, sürçmedir. Türkiye’deki akıl almaz çarpıklıkların başında din-ahlak ilişkisindeki çelişki gelmektedir.
Yaşamın neresinde dururlarsa dursunlar bütün insanlar öyle ya da böyle hata-lar yapar, yapmaktan. Dürüst Müslümanlık, dürüst olmayan “Müslümanlık” Peygamberimiz (SAS) Efendimiz’in meşhur bir hadisi vardır. Bir gün Allah’ın Elçisi (SAS) üç defa: “-Din dürüstlüktür! Bir çocuk bu hasleti doğuştan edinir.
Hiç kimse doğarken,belli bir yaşa geldiğinde ben dürüst olmayacağım gibi bir tezi savunamaz. Ben hayatımda hiç haram yemedim ve yemeyeceğim diyerek ömür boyu hedefimizi ortaya koyarız. Bu bizim için en vazgeçilmez düsturumuzdur. Karşılaştığımız duruma nasıl karşılık vereceğimizi seçme hakkımız var. Yalan konuşmamak ve dürüst olmamak gerekir.
Konuşmalara kulak misafiri olmamak gerekir. Yemek yerken konuşmamak gerekir. Hanımlara öncelik vermek gerekir. Gerektiğinde özür dilemek ya da teşekkür etmeyi de bilmek gerekir. Uygun olmayan el ve söz şakaları yapmamak gerekir.
Küfürlü ve hakaret dolu konuşmamak gerekir. Müslümanlar arası çarpıklıkların başında din-ahlak ilişkisindeki çelişki gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.