8 Aralık 2017 Cuma

Güneydoğu anadolu bölgesi iklimi

Güneydoğu anadolu bölgesi iklimi

En soğuk ay ortalaması 5°C ile 6°C arasında değişir. En sıcak ay ortalaması ise 30°C civârındadır. Deniz etkisinden uzak olduğu için bölgede kışlar kar yağışlıdır ve don olayları sıkça görülür. Kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünlerinin ekim alanı azalacak fakat üretimleri artacaktır. Doğu Anadolu’ya göre daha alçak ve daha güneyde olduğundan kışlar çok soğuk geçmez.


Barajlar suni göl fonksiyonu göreceğinden bölgenin iklimi belirli oranda yumuşayacaktır. Elektrik enerjisinde üretim artışı sağlanacaktır. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ. Bunlar,Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümü’dür. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer.


Tarım ürünleri çeşidi artacak, üretimde ve verimde önemli artışlar sağlanacaktır. Tarıma bağlı gıda sanayii gelişecektir. Kurulan barajlarla elektrik üretimi artacaktır.


Güneydoğu anadolu bölgesi iklimi

Karasal iklim kışları soğuk ve karlı geçen, yazları ise sıcak ve kurak geçen iklim türüdür. Bu iklim türünde kış erken başlayarak karın gün yerin üzerinde kalmasına sebep olmaktadır. Okul Veli Bilgilendirme Sistemi MEB Giriş. Akdeniz iklimine oranla, kışları daha soğuk ve yazları da daha sıcak olur.


Buna karşın kışları da çok soğuk geçer. Yazları aşırı sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve don olayına. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Karacadağ volkan konisi ile iki bölüme ayrılır.


Karacadağ’ın doğusunda Dicle, batısında ise Orta Fırat Bölümü yer alır. Bu bölüm, yer şekilleri bakımından sade bir özellik gösterir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar.


Karasal alanlar içerisinde sıcaklık ortalamalarının en yüksek olduğu yerdir. Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler. Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir. Bölgenin içlerine doğru iklim karasallaşır.


Balıklı Göl dinsel turizm açısından önemli bir yerdir ve burası halk tarafından kutsal olarak kabul edilir. Uzun süren yazlar çok sıcak ve kurak, kışlarsa yağışlı ve Doğu Anadolu‘daki kadar olmasa da soğuk geçer. Bölge doğal özellikleri yönünden fazla çeşitlilik göstermez. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.


Akdeniz İklimi’nin görüldüğü yerlerde yazları sıcak, kışları ılık olmaktadır. Oldukça uzun geçen yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Gece ile gündüz arasında oldukça büyük sıcaklık farkları vardır. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI.


Yer şekilleri oldukça sadedir. Kuzeyden güneye doğru yükselti azalır. Antep, Urfa, Adıyaman Diyarbakır havzası, Mardin Eşiği yüksek yerler Karacadağ en basık volkandır. Ovalar: Harran, Suruç, Ceylanpınar.


Bu dersimizde güneydoğu anadolu bölgesi bitki örtüsü, güneydoğu anadolu bölgesi iklimi , güneydoğu anadolu bölgesinin iklim özellikleri, güneydoğu anadolu bölgesi bitki örtüsü nedir gibi konuları ele alacağız. Burada zeytin yetiştirilir. Kışlar soğuk ve yağışlıdır. Yaz mevsimi ise enlemin, karasallığın ve güneyden esen çöl rüzgarlarının etkisiyle çok sıcak ve kurak.


Bölgede doğudan batıya doğru gidildiğinde dikili alanlarının genişlediği gö­ rülür. Bölümdeki başlıca yer şekilleri Diyarbakır Havzası, Karacadağ volkan kütlesi ve Mardin-Midyat Eşiği’dir. Genel olarak ılıman kış iklimi görüldüğünü söyleyebiliriz. Bölgede etli ve baharatlı yiyeceklere sahip olan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.


Anadolu’nun doğusundan alan bu bölgemiz doğudan batıya doğru daralarak adeta bir üçgeni andırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar