27 Eylül 2018 Perşembe

Bademler köyü pazarı

Bademler köyü pazarı

Köyü ziyaret için en ideal gün pazar. Pazar günü köyün meydanına (Çeşmebaşı) açılan ara sokakta kurulan üretici pazarı, yerel halkın el emeğiyle ürettiği meyve-sebzelerin yanı sıra evde. Uyar, köy merkezindeki sokakta kurulan köy pazarının yasalara uygun olarak “Köy Üretici Pazarı” olarak yeniden düzenlendiğini açıkladı.


Hakkında yazılanları duyduktan sonra hep ilgimi çekmişti. Kendi çabalarıyla gençlerden oluşan bir grup kurar ve temsillerini vermeye başlar. El emekleri ürünler, kendi yetiştirdikleri bitkiler ve kendi yapmış oldukları yiyecekler var bu pazarda.


BADEMLER KÖYÜ ÜRETİCİ PAZARI. Köy meydanına açılan küçük bir sokakta kurulan bu pazarda, burada yetişen taze meyve sebzeleri ve evlerde pişirilen gözleme, sarma, börek gibi. Köy Pazarı: Köy meydanında kurulan pazarda, her türlü el.


Kooperatif Ürünleri Pazarı. Burada öncelikli olarak isteğimiz, sizlere yiyecek içecek konusunda en iyi hizmeti verebilmek. Köyümüzde her Cumartesi köy pazarı kurulmakta ve köylü kendi yetiştirdiği organik ürünleri pazarda satmaktadır.


The house is in the Ulamis neighborhood of Seferihisar municipality. Primary attractions are Teos ancient Greek city ruins, the Sigacik Kalesi and the Akkum Beach. Ayrıca, Fahrettin Altay aktarma merkezinden kalkan 7numaralı ESHOT otobüsleriyle ya da minibüslerle de ilçeye gelmek mümkündür. Bademler köyü sınıları içerisinde Urla bağ.


Bademler köyü pazarı

Tarihî Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı. Anadolu’nun birçok yerleşim merkezinde olduğu gibi, Urla’nın da ticari hayatın merkezi sayılan arastası ve malgaca pazarı, herkesin ihtiyacını karşıladığı, kahvelerinde dinlendiği, sohbet ettiği yerlerdir. Odun ateşinde gözleme ve çay,ayran,şanslıysanız limonata(doğal),köy ekmeği ,kalbura.


Aynı zamanda Türkiye’nin camisi olmayan tek köyü olma özelliğini de taşıyor. Haftasonları kadınlar tarafından kurulan pazarı da ziyarete değer. Mevsimi ise nefis Urla enginarları, çeşit çeşit Ege otları, baharatlar, ev yapımı salça, reçel, erişte ve tarhana, zeytin,. Kafa dinlemek ve huzur bulmak isteyenlerin uğrak adresi olan Urla’da keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik bulunmaktadır. Tarihi Osmanlı Dönemi’ne dayanan Karantina Adası sakin atmosferi ile dikkat çekmektedir.


Musa Basan’ın ata ocağı olan eve kurulduğu için, etrafındaki diğer evler ile mükemmel bir uyum sağlıyor. Sokağın devamındaki pazarı kısa bir süreliğine görmezden gelip bembeyaz girişe adımımı atıyorum. Ot seviyorsanız tazecik otlar bulunuyor. Beşiktaş Pazarı, Dolapdere Bit Pazarı, Bomonti Antika Pazarı.


Aklımızda hiç pazara gitmek yokken, tesadüfen yolumuza çıkan hiç bir pazarı da atlamıyoruz. Alaçatı Ot Festivali yaklaşıyor… 4-Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde doğanın, Ege’nin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Seferihisar’ın çeşitli yerlerinde yerel üreticiyi destekleyen pazarlar kuruluyor.


Bu pazarlardan en yenisi her Cumartesi günü Ulamış Köyü’nde kurulan Ulamış Üretici Pazarı. Seferihisar Belediyesi tarafından yok olmak üzereyken bulunup çoğaltılan topan karakılçık buğdayından yapılan Ata. Sıkıyönetim dönemleri dışında hemen her yıl oyun sahneleyen Köy Tiyatrosu’nun. Daha yeni gitme fırsatı buldum. Yaşam köyü içerisinde atölyeler, kafeterya, kooperatif ürünleri pazarı ve konaklama alanları ve daha birçok şey bulunuyor.


Büyük ve örnek bir tesis. Susuz Yaz filminin çekimlerine ev sahipliği yapan, Tahtacı Köy. Pazarı ve festivalleri ile ünlü olan Urla’da, Urla gezi rehberi yazısına girmeyi hak etmiş ve ilk ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Urla Sanat Soka. Sağolsun Urla Slowfood dostları, geçen toplantıda alınan bir karar ile yöremiz pazarlarını geziyor, üreticileri tanımaya çalışıyoruz. Yeşillikler içerisinden geçerek gideceğiniz bu köy Urla’ya yaklaşık kilometre uzaklıkta yer almaktadır.


Herkesin okuma yazma bildiği ve çok sayıda milletvekili çıkarmış bu köy sosyal yapıdan birçok köyden oldukça farklıdır. Eğer bir Pazar günü Urla civarında olacaksanız köyde kurulan pazarı. Meğerse burada hareketlilik Pazar günü oluyormuş. Organik ürünlerin satıldığı “Kadınlar Pazarı” kuruluyormuş.


Anarat köylülere müsamereler oynatmış ve böylece köyü tiyatro sevdası sarmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar