25 Eylül 2018 Salı

Doğum gelenekleri gelenek göreneklerimiz

Doğum gelenekleri gelenek göreneklerimiz

Bu yüzden erkek çocuk olasıya kadar kadınların doğum yaptığı nispeten azalsa da hala görülmektedir. Evlilik törenleri, kına geceleri, kız isteme, kına türküleri, asker uğurlama, doğum, ölüm ve bayram gelenekleri her toplumun anlayışına göre devam etmektedir. A unuttuğum bir şey daha ,yarı kırkı oluncaya kadar dışarı çıkmazdı eskiden,şimdi mecburi sebeblerden çıkıyor, günü dolunca bebeği kırklarlar ,yıkadıkları suyun kabına ya tane taş toplanıp atılır,nazar boncuğu atılır,yada başına dökülen su delikli süzgeçten geçirilir,sonra kırk uçurmaya bebek dışarı çıkartılır,komşuya vb yakın mesafe bir. Adana’da doğum yapan kadınların henüz yeni doğmuş bebeklerin yanına girmesi yasaktır.


Bir bebeğin doğumunun 7. Bebeğin başına dökülecek suyun içine tane taş, para, ayna ve biraz da yeşillik eklenir. Evliliğin aşamaları sırasında yapılan törenlerin bazıları yeme-içme,eğlence havası içinde geçerken,bazıları “ağıt” görünümündedir. Evliliğin tümünü içine alan töre ve törenlerin sergilendiği aşamalar şöyle. Dünyaya gelen her çocuk sadece anne babanın değil aynı zamanda akrabaları,komşuları,soyu ve sopu da sevindirmektedir. Olumsuzluklardan, bilinmeyenden korkmanın ve durumları kendi lehlerine çevirebilmenin itici gücüyle oluşturulagelmiş bu inançlar.


Bebek kırklama günümüzde devam eden bir gelenektir. Gelenek ve Göreneklerimiz. Yaşamın başlangıcını oluşturan doğum üzerine, yörede pek çok gelenek ve inanış bulunmaktadır. Yaşadığınız çevreye ait olan gelenek ve görenekler hakkında bilgi toplayınız.


Elazığ’da bu önemli olaya hazırlıklar çok önceden başlar. Doğum gelenekleri Türk kültüründe doğum kutsal bir hadise olarak yer almaktadır. Kadının, hamile kaldığı günden itibaren çocuğun sağlıklı, akıllı olması veya. Daha sonra çocukluk çağı başlamakta ve en belirgin gelenekler ninni, bebek görme ziyaretleri, sayışmacalar ve çocuk oyunları görülmektedir.


Doğum kırsal kesimde yerli ebelerin yardımı 1ile yapılırken şehir merkezinde sağlık ocakları ve hastanede doktor kontrolünde yapılmaktadır. Yüzyıllar boyunca şekillenerek atalarımızdan günümüze gelen töre ört adet gelenek ve göreneklerimiz yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Garip olan gelenekleri yamyam olmaları ve bunun için özel tapınakları var.


Kıyafetlerini ölülerden temin ediyor, ölüyü yakıp ısınıyor ve yemeğini nehirden temin ediyorlar. Yaş Doğum Günü Kutlaması. Yakınları tarafından kefen hazırlanır. Kara kazanda su ısıtılır. GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZ : VEFAT - BAŞSAĞLIĞI.


Kırsal kesimlerde doğumlar genellikle evde olur. Doğum sırasında, ebeye yaşlı kadınlar yardımcı olur. Doğum evlerde yaptırıldığından oğlan olunca göbek bağı kesilerek.


Sedenka kelimesi Bulgarcadan geçmiştir. Adet ve inanmalar hamile kadını ve çevresindekileri daha doğum öncesinden hatta çocuk sahibi olma isteğinden başlayarak birtakım adetlere uymaya bu adetlerin gerektirdiği işlemleri yerine getirmeye zorlamıştır. Bu eğlenceler üç gece devam eder. Ara Sadece başlıkları ara.


Uygulayıp uygulamamak kişinin insifiyatine kalmıştır. Aşırı gelenekçi olmama ve hatta bilimle içiçe olmama rağmen, bazılarını uyguladım ve tatlı birer anı olarak kaldı. Kız bereket, oğlan devlet deyimi yaygındır. Bu anlayış ise çok çocukluğu ve çocuğa ilgiyi artırmaktadır. Gelinin ilk çocuğu oğlan olursa aileye mutluluk verir, aile helva yapıp dağıtır, yiyenler para bağışında bulunur.


Akdeniz Bölgesinin gelenek ve görenekleri nelerdir? Her yörenin kendine özgü çok çeşitli gelenek ve görenekleri vardır, bu gelenek ve görenekler o bölgenin insanının kültür mirasıdır. Her milletin kendine ait gelenekleri vardır. Yöremizde doğum her zaman mutlu bir olay olarak kabul edilmiştir.


Her toplumun kendine özgü geçmişten günümüze taşıdığı örf-adet-gelenek ve görenekleri vardır. Kozan ve çevresinde de çeşitli konularda geleneksel bir takım uygulamalar devam etmektedir. Kayınvalide ve yakın akrabalar da bebeğe altın takarlar. Gelinlik kız komşu, akraba ve aile büyüklerince yapılırdı. DOĞUMLA İLGİLİ İNANIŞLAR.


Her ne kadar erkeğin görüşü alınsada son söz aile büyüklerindi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar