27 Ağustos 2014 Çarşamba

Ankara nın amblemi

Ankara nın amblemi

Ankara’nın amblemi keçidir keçi! Hitit amblemiyle kıyıdan köşeden şematik bir ilgisi var başka da bir şey yok. Rotatifler, Türk basın tarihine damgasını vuracak Hürriyet için dönüyor ve Türkiyeyeni bir gazeteye uyanıyor.


Mahkemesi tarafından reddedildi. Mevcut suyun 4günlük kullanıma eşit olduğunu ifade eden Gökçek, Kızılırmak suyunu rezerv olarak tuttuklarını söyledi. Kültür Bakanının açıklamalarıyla bu konu yeniden gündeme geldi. Daire tarafından kabul edilmesi ve sözkonusu logonun iptal edilmesinin ardından, Belediye Meclisi yeni logoyu. Anadolu da kurulan Türk Cumhuriyetlerinin başkentlerini sembolize ediyor.


Ana Sayfa Galeri Video Yazarlar Kitap. Yeni amblem mahkemeden döndü. Heykelde yer alan geyiklerden birinin boynuzu kırıldı. Boynuzlardan ikisi ise koli bandıyla sarılı. Bürokrasi bunun Hitit güneşi olmasına karar vermişti, halkın temsilcileri olan belediyeciler de ille camili mamili.


ANKARA KENT KİMLİĞİ ve ANKARA AMBLEMİ. Tarihi Galatlara kadar gitmektedir. Biri tarihi geçmişi, öbürü ise Cumhuriyet Türkiye’sini sembolize eder. Ama öyleymiş gibi düşünelim bir an. Aşağıda üç resim sunuyorum.


Meclise başkanlık yazısıyla gelen yeni amblemde, bağımsızlığın simgesi ay yıldız. Kaç sene oldu ama, olsun :) Durduk yere takılıyor aklıma bazen. Tek tek bakıldığında fena değil, evet. Siz de bu yazı hakkında yorum yazabilirsiniz.


Kentin adı olarak sıkça ön palana çıkan “Ankira”nın “gemi çapası” anlamında olduğunu kaydeden Sargın, “Yapılan kazılarda ortaya çıkan bulgular var. Bunlardan biri gemi çapasının yer aldığı madeni paralar. CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken de bu amblemin mecliste görüşülmesini uygun bulmadıklarını belirterek, “Komisyona gitmesini öneriyoruz ama eğer burada geçecekse de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret.


Minareli, Atakule’li amblemin iptal edilmesinin ardından Danıştay “kedi”ye de geçit vermedi. Not: Bu hukuk haberi sitemize ait olmayıp. Fotoğrafta aşağıda zaten amblem evrimi soldan sağa sıralı göreceksiniz. Atatürk Orman Çiftliği’nden geriye ne kaldı? Gökçek de amblemdeki yıldız sayısını 3’ten 5’e çıkarıp, kullanmaya devam etti.


Amerika Birleşik Devletleri. Bu noktada elbette asıl laf dalaşı siyasilere düşüyor. Nüfus bakımından İstanbul’dan, yüzölçümü bakımından da Konya’dan sonra ikincidir.


Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray ve Eskişehir arasında yer alır. Günümüzde ise geriye sürekli yağmalanan Ermeni mezarlığından başka bir şey kalmamıştır. Katılmıyorum Katılıyorum 0. Başarılı muhabir kalbine yenik düştü! Ama kitsch, halka ait, kendiliğinden olduğunda sempatiktir.


Referandumun Ağustos’ta yapılması da kararlaştırıldı. Yuvarlak veya köşeli hatlara sahip bir şekli yok. Her yer adı, bize o bölge hakkında tarihi ipuçları verir.


Yer adlarının anlamlarını öğrenerek orası hakkında fikir sahibi olabiliriz. Birçok hukuki engelleme çabası sonunda, bu amblem, sonuçta yalnızca Büyükşehir Belediyesi’nin simgesi olarak kullanılmaya devam ediyor. O dandik amblemi ben öğrenciyken yapmıştım.


Ankara nın amblemi

Gökçek döneminden sonra Tuna'ya sorulduğunda böyle bir gündemi. Hitit Güneş Kursu değiştirildiğinde günlerce konuşulmuştu. Bunların en önemlisi ve tarihçilerin ve arkeologların birleştiği ad Galatların amblemi olan ve çapa anlamına gelen Ancyra'dan kaynaklanmaktadır.


Hattiler zamanla Hititlerin. Bu konudaki tartışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar