18 Kasım 2014 Salı

Sığacık pazarı

Türkiye‘de Sakin Şehir Ağı’nın (Citta Slow) ilk üyesi olan. Seferihisar Türkiye’nin ilk “Citta Slow”u yani sakin şehri. Pazar günleri düzenlenen yerel pazar, yerel üreticinin ürünlerini sattığı, kadınların el emeklerini sergilediği çok ilgi gören bir hafta sonu rotası hâline gelmiştir. Fakat aklınıza bir meyve-sebze pazarı gelmesin, burada yaşayan insanların yaptıkları yöresel ürünleri evlerinin önünde satması üzerine kurulu bir pazar konsepti burası. Her Pazar günü kurulan bu pazar, başka pazar!


Kalenin içindeki tüm sokaklara yayılmış, el yapımı, ev yapımı. Yaz döneminin büyük ilgi gören pazarı Mayıs Pazar günü düzenlenen törenle açıldı. Kuzu yemekleri ile çok iyi gidermiş şevketi bostan.


Sığacık Pazarı Bisikletli ve Yaya Çevre Turu. Zaten satın alamayacak bile olsanız yöre insanının gönlü öyle zengin ki, ikram edilenlerle bile mide fesadına uğrayacak kadar doyuyorsunuz. Ha bir de bu pazarda bağıran çağıran bulamazsınız öyle. Naylon poşet de bulunmaz mesela. Kale içine girdiğiniz zaman evler, cami, mescit ve ticaret yapılan yerleri görebilirsiniz.


Sığacık pazarı

Reviews Aradığınızı bulabileceğiniz Sessiz şehrin gece pazarında. Hanımların evlerinde hazırladıkları tepsi tepsi börek, çörek ve baklavalar, rengârenk kavanozlarda turşu, salça ve reçeller, serçe parmak. Malzemeleri aldığımız esnaf da biz de kazanıyoruz. Tezgahın tamamına yakını gün sonunda bitiyor. Hem pazarda esnaflık yapanlar hem halkımız uygulamadan çok memnun.


Her pazar enfes bir pazar kuruluyor. SIĞACIK GECE PAZARI artık gelenek olduğu üzere yaz mevsiminde her gün açık oluyor. Bunun Pazar günleri Kaleiçi mevkiinde açılan pazarla aynı şey olmadığını belirtelim öncelikle.


Yerli halkın en taze ve en doğal ürünlerini makine değmeden üreten ve satılan pazar İzmir’de oldukça popüler. Burada TİCARET yapılıyor bize göre. Bu pazarda aldığınız her ürün tamamen doğal yerli halk tarafından üretiliyor. Kanuni’nin Rodos Seferi için yaptırdığı kalenin şirin arnavut kaldırımlı sokakları olan küçük bir yer.


Karnınız açken giderseniz yandınız. Herkes kendi bahçelerinde yetiştirdiği taze meyve ve sebzeleri, Ege otlarını ya da mutfağında pişirdiğini evinin önüne çıkarıp akşama. Arkadaşıma Gönder İlanı Şikayet Et. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için lütfen satıcıyla yüz yüze görüşmeden kesinlikle para göndermeyin.


Peloponnesos Savaşları’nın son yılı süresince Atina ve Sparta söz konusu bu zengin şehri oldukça zarara uğratmışlardır. Spartalıların Pers desteğiyle zafere ulaşmasından sonra, Anadolu’daki diğer Eski Yunan şehirleri ve Teos gibi, Spartalılar da Pers Büyük Kralı’nın iktidar isteğine karşı gelmişlerdir. Bir yukarıda bahsettiğim kale çevresine kurulan pazara gitmişken gözden kaçırmamanız gereken lezzetleri burada da belirtmek istedim. Aslında burası alelade bir pazar değil.


Pazardaki her şey tamamen bölgeye ait şeyler. Annem de bana burada yardım ediyor. Gülnigar Efeer: “Sekiz yıldır pazardayım. Turşuma babaanne turşusu derler. Yöresel lezzetleri tatmak, en güzel şeyleri keşfetmek ve alışveriş yapmak.


Sığacık pazarı

Sokaklardan her an bir plak sesi ya da bir gitar tıngırtısı duyabilirsiniz. Ara sokaklara girin ve müziğin sizi götürdüğü yere gidin. Tabii yapılacak çok iş var!


Halden mal girişinin yasak olduğu ve yöre halkının el emeği ürünlerini sattığı pazarda, sarmalar. Bu belde de hemen hemen her güne özel bir pazar kuruluyor. Hele bir pazarı kuruluyor, neler var neler…” diye de. Neriman Abla’nın tezgâhındayız.


Sığacık pazarı

Bir enginarı alıyor ve sapından tutarak sallıyor. Tazeliği böyle anlaşılır. Televizyona bile çıktı benim turşularım… Pazar kurulmadan önce toprakta çalışıyordum beyimle beraber.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar