7 Nisan 2015 Salı

Portakal nerede yetişir

Turunçgiller familyasına mensup olan portakal ağacı yuvarlak şekilli, çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri olan bir ağaçtır. Turuncu renkli, ekşi, tatlı ve mayhoş tatlara sahip olan meyveleri vardır. Türkiyede en fazla portakal ağacı Akdeniz kısmı ve Ege bölümünde bulunmaktadır. Akdeniz iklim kısmında yer aldığından ötürü Anadolu topraklarında bolca yetişir. Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ila -°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır.


Portakal nerede yetişir

Adana ve Hatay’da portakal en fazla üretilen üründür. Antalya yöresinde en fazla üretilen turunçgil çeşidi portakaldır ve portakal üretiminin 30’u bu yöre. Akdeniz Bölgesi’nde yoğunluklu olarak turunçgiller yetişir ve kısmi olarak Ege Bölgesinde yetişmektedir. Fakat soğuğa karşı portakal, limon gibi turunçgillerden daha dayanıklıdır.


Altın portakal yani kamkat portakalı reçeli olarak da geçen tarif, bütün haldeki kamkatların taze zencefil eşliğinde muhteşem uyumunu taşır. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye. Dört mevsim dikimi yapılabilir.


Portakal nerede yetişir

Ekim ayında dikilen fide kış boyu yağmur suyundan yararlanır ve daha sağlıklı gelişir. Meyvelerini vermeden köklerini geliştirmiş ve güç kazanmış olur. O da diğer narenciye ağaçları gibi soğuğa dayanamaz. Anavatanı Hindistan olan portakalın dünyanın çok bölümünde üretimi yapılmaktadır. Etkili Sunum Hazırlamanın Basamakları.


Ağacın grimsi renkte olan gövdesinin uzunluğu -m’yi bulur. Ama genellikle portakal ağaçlarının boyu – m. Greyfurt ve limonun 90’ı bu bölgede üretilir. Bu yazımızda limon en çok nerede yetişir kısaca olarak bilgi aktaracağız.


Konu etiketleri: armut hangi ilde yetişir, şeftali hangi ilde yetişir, armut nerede yetişir, üzüm hangi ilde yetişir, hangi ilde ne yetişir, vişne nerede yetişir, buğday hangi ilde yetişir, üzüm nerede yetişir, hangi şehirde ne yetişir, üzüm hangi şehirde. Meksika’nın Atlantik Okyanusu tarafında yetiştirilmeye başlanan vanilya bitkisi daha sonra Karayiplerden Pasifik Okyanusu’na kadar olan bölgede de yetiştirilmeye başlanmıştır. PORTAKAL NEREDE YETİŞİR?


Tencereye su ilave edin. Keskin bir bıçakla tepesini kesi. Bunun yanında Amasya’da elma, Kastamonu’da erik ve Orta Karadeniz’de ise üzüm de yetişmektedir.


Portakal nerede yetişir

Analiz için yaprak ve toprak örnekleri, Eylül ortasından Kasım başına kadar olan dönemde ve mutlaka uzman elemanlarca alınmalıdır. Rize dolaylan ve İğdır’da yetiştirilmektedir. Kış aylarında dahi meyvesi olan bir ağaçtır.


Vvee kitabım ‘ Her Şey Değişir” çıktı cancanlar. DR online site de satışa çıktı bile. Bir kaç güne raflarda yerini alacak sonrası ne mi. Nerede Yetişir, Faydaları Nelerdir? Anayurdunun Hindistan’dan Çin’e kadar Doğu Asya olduğu sanılır.


Portakal hangi bölgede yetişir? Hangi bölgede portakal yetişir ? Soğuk algınlıklarına,ateşi düşürmeye,ferahlık vermeye,adale,kas ve romatizmal ağrılara,sivilcelere,kanı sulandırmaya,damar sertliğine,zehirli böcek sokmalarına,hazmı kolaylaştırmaya,safrayı artırmaya,diş ve diş eti kanamalarına,ishali kesmeye,felce,akciğer ve karaciğeri beslemeye faydalıdır. Mevsimsel Beslenmenin Faydaları. Zamanında yenen sebze ve meyvenin besleyici değeri her zaman daha fazladır. Seçkin Well-Known Member.


Bursa ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünya şeftali üretiminin 50′ sini Akdeniz ülkeleri karşılamaktadır. Ancak ülkemiz uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen üretim açısından söz sahibi ülkeler. Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır.


Aralık ayının başlarıydı sanırım, güneşli ve yürüyüş için ideal bir kış günüydü. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi. Eşimle beraber sık sık yaptığımız gibi, evimize yürüyüş mesafesinde bulunan bir botanik bahçesine yürümüştük.


Ayda birkaç kez bu botanik bahçesine yürümek, orayı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar