20 Nisan 2015 Pazartesi

Güneydoğu anadolu bölgesi bölümleri

Pamuk, pirinç, gibi tarım ürünlerinin ekim alanı genişleyecektir. Kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünlerinin ekim alanı azalacak fakat üretimleri. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçer.


Güneydoğu anadolu bölgesi bölümleri

KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI. Tarım ürünleri çeşidi artacak, üretimde ve verimde önemli artışlar sağlanacaktır. Tarıma bağlı gıda sanayii gelişecektir. Kurulan barajlarla elektrik üretimi artacaktır. Karacadağ’ın doğusunda Dicle, batısında ise Orta Fırat Bölümü yer alır.


Orta bölümleri ise ova görünümündedir. En güneydoğuda yer alır. Birkaç şehirden meydana gelmektedir. Ta-nm ve hayvancılık gelirlerinin fazla olduğu bir bölgemizdir.


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN BÖLÜMLERİ VE ÖZELLİKLERİ. Bölge tarımı açısından en büyük sorun. Bu dersimizde güneydoğu anadolu bölgesinin illeri, güneydoğu anadolu bölgesi özellikleri, güneydoğu anadolu bölgesi bölümleri , güneydoğu anadolu bölgesi haritası gibi konuları ele alacağız. Haritayı Büyütmek için Üzerine Tıklayınız. Suriye’ye sınırı vardır.


Her bölge kendi içerisinde bölümlere ayrılmıştır ve çeşitli proje, sanayi ve tarım kollarına göre bölgelerin uğraştığı işler geçim kaynakları bulunmaktadır. Bunlar Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümüdür. Anadolu Bölgesi’yle komşu olmayan tek bölgemizdir.


Dicle bölümü, Orta Fırat bölümü hakkında bilgiler. Bitki örtüsü bozkırdır, orman alanları en azdır. Bu bölge, coğrafi bölgemizin en küçü. Bölgede etli ve baharatlı yiyeceklere sahip olan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bölümün ikliminde karasallık daha belirgindir.


Yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Bölümdeki başlıca yer şekilleri Diyarbakır Havzası. Alan bakımından ülkemizin 5′ini kaplar en küçük bölgemizdir. Bölge, Anadolu’nun orta kısmında yer alır. Bu konumu sebebiyle “Orta Anadolu” da denir.


Güneydoğu anadolu bölgesi bölümleri

Doğu Anadolu’dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Türkiye topraklarının 20’sini kaplar. Coğrafi Bölgemiz Vardır. Bölgeyi kuzeyde bir yay biçiminde uzanan Güneydoğu Toroslar kuşatır. Bugünkü Konular : ForumDenizi.


YER ŞEKİLLERİ 1- Yüz ölçümü en küçük bölgemiz. Kuzeyden güneye yükselti azalır. Uzun süren yazlar çok sıcak ve oldukça kurak geçer. Kışlar soğuk ve yağışlıdır.


BACAK VE BALDIR BÖLÜMLERİ GENİŞ AYAK BİLEĞİNİ İYİCE KAVRAYACAK ŞEKİLDE DİKİLİR. Nurhak çöküntü ovalarında bu miktar azalır (Malatya Ovası 350mm). Yağışlar ilkbahar mevsiminde daha fazla düşer.


Bilgi dağıtmak için el ele. Forumda bulunan Konular, Forum ismi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar