3 Nisan 2015 Cuma

Topatan kavunu nerede yetisir

Türkiye’de yetiştirilen başlıca ka­vun türleri topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve altınbaş kavun­larıdır. Uzunca, sarı, ince kabuklu ve gevşek etli olan topatan ile basık yu­varlak, düzgün on dilimli, ince ka­buklu ve turuncu etli, tatlı ve keskin kokulu olan Van kavunu yazlık ka­vunlardır, kısa sürede tükenir. Türkiye de yetişen başlıca türleri Topatan Hasanbey Van kavunu Altınbaş Kızılırmak Ankara kavunu. Roma yakınındaki Cantalupa’da yetiştirildiği için batıda “kantalup” kavunu olarak anılmaktadır. Avrupa’da en çok tutulan bir kavundur.


Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilen “topatan” kavunu ince ve sarı kabuklu olup dayanıksızdır. Hasanbey kavununun orta büyüklükteki meyveleri yuvarlak, sap kısımları hafif sivricedir. Meyve kısmı beyaz renklidir. Kavunun ana yurdu Orta Asya’dır.


Bu iki çeşidin yanı sıra kış kavunu, topatan, yuva ve kantalop çeşitleri de yaygın olarak üretilir. Türkiye’nin yıllık kavun üretimi yılda yaklaşık milyon tondur. Bu üretimin önemli bir bölümü İç Anadolu bölgesinde gerçekleştirilir. Cevap Gönder: Son Sorular: 6Gün Saat dk. Dünyanın tropik ve ılıman bölgelerinde kültür olarak ziraatı.


Bu bölgede yetiştirilen “çitli” denilen kavun kışa dayanıklıdır. Ege bölgesinde Özellikle Manisa ve havalisinde “kırkağaç” kavunu ziraati oldukça yaygındır. Dayanıklı ve çok leziz olan bu kavunlar aynı.


Bu kavun çeşidi 2-kg ağırlığında, uzun oval şekilli, kabuk rengi sarı, üzeri düz parlak, bazıları hafif ağ şeklinde çitilidir. Kabuğu başlangıçta yeşil renkli olup, olgunlaştıkça sararır. Et rengi beyaz, lezzetli, tatlı ve güzel kokuludur.


Taşınmaya dayanıklı değildir. Kullanildigi yerler: Tibbi önemi haiz bir bitkidir. Tohum ve yumrularin idrar arttirici, terletici, müshil ve romatizma agrilarini dindirici etkisi vardir. Alkaloitlerin çok yüksek zehirleyici özelligi oldugundan, bu droglar, dahilen ancak hekim.


Memleketimizde de bir hayli kavun çesidinin zirâati yapilmaktadir. Trakya ve Istanbul bölgesinde yetistirilen “topatan” kavunu, ince ve sari kabuklu olup dayaniksizdir. Hashas ziraatinin ilk defa nerede baslamis oldugu kesin olarak belli degildir. Bâzi yazarlara göre Akdeniz havzasi, Anadolu ve Mezopotamya’dir.


Türklerin eski anayurtlari olan Orta Asya’da hashas ziraatini yapmakta olduklari ve göçler ile bu kültürü etrafa yaydiklari düsünülmektedir. Italyada grlms olan bu kavun esidi Roma yakinindaki Cantalupada yetistirildigi iin batida kantalup kavunu olarak anilmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar