10 Ağustos 2018 Cuma

Izmir tire müzesi

Izmir tire müzesi

Tire Müzesi Müze, oldukça farklı eserlere ev sahipliği yapıyor. Tireye yolunuz düşerse göreceğiniz en samimi müzelerden biri belki de. Kent bağışçılarının katkılarıyla oluşmuş bir mekan. El sanatlarının o an yapıldığını.


Türkiye’nin en iddialı kent müzesini hep birlikte kurduk! Erken Cumhuriyet Dönemi’ne tarihlenen, bir önceki belediye hizmet binası restore edilmesiyle 15. Müzenin değerli eserleri arasında, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Tire Darphanesi’nde basılan gümüş paralar (mangır) bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi paraları içinde oldukça değerli kabul edilenler. Toplamda katlı olan bina kuruluş yılı itibari ile tarihi bir bina olup, aynı dokuyu korumaktadır.


Gezimiz şansızlıklarla başladı. Torbalı’ya İzmir yönünden girerken, sanayi sitesi içerisinde, ana yolun sol tarafındaki Özgörkey bölgesinde (fabrikaları için çok geniş arazileri var, içerisinden de Özgörkey caddesi geçiyor) yer alan Key müzesi kapalıydı, kapısında öğrendik. Tire “Yeşil Tire” olarak anılmaktadır çünkü, yemyeşil bir yöremizdir. Hatta: dağlara doğru çıkıldıkça, çok sayıda endemik bitki türü görmek mümkündür ve dağ köylüleri, bu bitki türlerini gayet iyi bilmektedirler. Ocak haricinde haftanın her günü 08:– 17:saatleri arasında ziyaret edilebliyor.


Müze, İzmir‘in ilçesi Tire’nin merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın çok yakınında yer alıyor. Kent Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir? Tire Ketenci Mahallesi Şamizade Cad.


TİRE’DE BULUNAN TARİHİ ESERLER: Büyükkale ve Hisarlık’ta Romalılardan kalma kale surları, Kahrat ve Işıklı’daki eski mezar kalıntıları (Bu mezarın Romalılardan kaldığı bilinmektedir.), Toptepe, Kırtepe, Kazantepe gibi muhitlerde arkeolojik kalıntıların toprak altında olduğu tahmin edilmektedir, ayrıca Büyükkale, Uzgur, Gökçen’in bulunduğu yöreler eskiden. Müze Envanter defterinin 2numarasında kayıtlı, siyah kumaş üzerine, gümüş klaptan ile işlenmiş “Es Sultan Orhan İbni Osman” yazılı bordürlü işleme ise, kayda değer bir eserdir. Tire Yeni Mahallesi adresi, nerede, konumu, çalışma saatleri, nasıl giderim, yol tarifi. Belediyeden, kent müzesi açıklaması.


Etnografik eserler müzenin iki salonunda sergileniyor. Bu salondaki arkeolojik buluntular genellikle Helenistik ve Roma İmparatorluğu zamanından kalan heykeller, mermer ve toprak lahitler, toprak yağ kandiller ile topraktan yapılmış ufak heykelciklerden oluşuyor. Tire tarihini Roma dönemlerinden Osmanlı zamanlarına kadar incelemek mümkün. Rengarenk evlerin sokaklarında kaybolmanın keyfine varın.


Tarih kokan sokaklarında dolaşıp eski evlerin fotoğrafını çekebilirsiniz. Tire Arkeoloji Müzesi Ayağa Kalkacak. Tire’nin iki önemli müzesinden biri olan Arkeoloji Müzesi, yeni müdür Ali İhsan Özbey yönetiminde ayağa kalkacak. Tire İzcileri Bolu Yaz İzci Kampında;.


Zaviyeli bir beylikler dönemi yapısı olan Yeşil İmaret Camii semahane olarak kullanılmıştır. Beş bin yıllık zenginlik. Kentin en merkezi noktasında yer alan Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir’in ve bölgenin binlerce yıllık. Müzede taşınır kültür varlıkları iki salonda teşhir edilmektedir.


Yapılan açıklama ile olayın detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Tire ve çevresindeki kazılardan elde edilen. Dünyanın saygın koleksiyonlarında, Tire darplı paraların önemli bir yeri vardır.


Izmir tire müzesi

Rahmi Koç Müzesi hayatımın en güzel günlerinden birine ev sahipliği yaptı. Rahmi Koç Müzesi’nde neler var derseniz, çok zor bir soru sormuş olursunuz? Osmanlı dönemi paraları içinde oldukça değerli kabul edilenler arasındadır. Atatürk’ün çeşitli kişisel eşyalarından uçak kokpitine, matbaa makinelerinden denizaltıya, ilk masaüstü bilgisayarlardan Cem Yılmaz’ın eski reklam filminde kullandığı Gitt isimli araca, nostaljik bebek. Emekli Tuğgeneral Enver Topuz, 40.


Adnan Menderes Havalimanı’ndan tren ile Tire’ye saatte ulaşmanız mümkün. Yüzölçümü 7km² olan Tire’nin adet köyü bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin altındadır dolayısıyla yazları çok sıcak, kışları çoğunlukla yağışlı ve ılıktır.


Tire, İzmir’in ilçesinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar