14 Ağustos 2018 Salı

Kayısı nerede yetişir

Gülgiller familyasına ait olan kayısı çok yıllık bir bitkidir. Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars, Iğdır, Mersin, Antakya gelir. Seçkin Well-Known Member. Aşağıda kayısı en çok hangi bölgede ve nerede yetişir kısaca olarak ele alacağız.


Tarihçesi, Faydaları, Zararları hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylı bir şekilde bilgicenter. Kayısı bitkisi ila metre yüksekliğindedir. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır.


Türkiye toplam kayısı ağacı varlığının 49’u Malatya ilinde bulunmaktadır. Malatya sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli kayısı üretim merkezidir. Bu nedenle daha geç çiçek açan çeşitlerin tercih edilmesi önerilmektedir.


Dünyanın neredeyse tamamında yetişebilen kayısı, Akdeniz civarında çokça yetişir. Kayısının yetişeceği toprağın killi ve kuru olması gerekir. Kayısıyı ticari amacaçla üreten ülke sayısı 60’tan fazladır. Fransa, Pakistan, İspanya, Suriye, Çin ve ABD takip etmektedir. Tırnaksız ve özenli bir kesim yapılmalıdır.


Olgunlaşma zamanı Mersin Mut merkezi için (Rakım 200) Haziran ayının 2. Yenebilir olan bu çekirdeklerden ek olarak yağ da elde edilir. Kış soğuklarına oldukça dayanıklı bir meyvedir, kaliteli bir ürün elde etmek için yaz mevsiminde nemin az olması gerekmektedir. Ardıç Ağacı Nerede Yetişir?


Kayısı nerede yetişir

Kavak Ağacı Ne İşe Yarar? KAVAK AĞACI NE İŞE YARAR? Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilir. Vvee kitabım ‘ Her Şey Değişir” çıktı cancanlar. DR online site de satışa çıktı bile.


Bir kaç güne raflarda yerini alacak sonrası ne mi. Birçok derde deva olan bir bir meyve türü olan yaban mersini nerede yetişir? Merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Ana vatanı kuzey yarım kürenin dağlık bölgelerinde birçok türü bulunmaktadır.


Yer fıstığı nerede yetişir sorusuna vereceğiniz yanıt linizdeki tohumun türüne göre de değişiklik gösterebilir. Botanik biliminde yer fıstığının birçok çeşide rastlasa da, gıda endüstrisinde kullanılan dört temel pazar turu vardır: Runner, Virginia, Spanish ve Valencia. Yer fıstığı türlerinin her biri, boyut, lezzet ve besin bileşimi bakımından belirgindir. Hindistan Cevizi Ağacı Nerede Yetişir.


Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan iklim bölgelerinde yetişen kaysı meyvelerinin yüksek kalitede olgunlaşabilmesi için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekmektedir. Havası nemli ve ilkbahar sisli geçen yerlerde çil hastalığına (Sclerotinia) tutulur ve meyve kalitesi düşer. Hasadı yapılan kayısı ve kiraz, başta çevre iller olmak üzere yurdun değişik bölgelerinde satışa sunuluyor. Bahar döneminde yağışların etkili olması sayesinde, kayısı rekoltesinde artış görüldü.


Geçen yıl bin ton kayısı üretimi yapılırken, bu miktarın bu yıl bin tona çıkması bekleniyor. Bursa ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünya şeftali üretiminin 50′ sini Akdeniz ülkeleri karşılamaktadır. Ancak ülkemiz uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen üretim açısından söz sahibi ülkeler. Konu etiketleri: kayısı nerelerde yetişir, kayısı hangi bölgede yetişir, türkiyede kaysi nerelerde yetitirilir, hangi bölgede ne yetişir, türkiye de kayısı nerede yetişir , kayısı en çok nerede yetişir, kayisi nerede yetisir.


Güneydoğu Asya ve Akdeniz ülkeleri başlıca yetişme alanlarıdır. Nerede Yetiştirilir : Şeftali üretimi Bursa, Erzincan, Hatay’da en çok yetiştirilmektedir. Kayısı, ılıman ve sıcak iklim bitkisidir. Bunların dışında ise ülkemizin hemen her köşesinde bahçelerde er adet olsa şeftali ağacı dikilir. Marmara bölgesi olarak ise en çok Bursa’da Şeftali Yetiştirilmektedir.


Kayısı nerede yetişir

Aşılı kayısı ağacından tatlı ve bununla birlikte aşısız kayısı ağacından da acı kayısı çekirdeği elde edilir. Faydalarına aşağıdaki yazımızda yer vereceğimiz kayısı çekirdeğine, sizlerde Konya kuruyemişçilerinden olan Selim Çerez Evi’nden ulaşabilirsiniz. Ayrıca kuru sarımsak, kuru soğan ve taze olduğu mevsimler dışında eski limon da her zaman bulunabilir.


Turunçgiller nerede yetişir? Kayısı: Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar