9 Nisan 2015 Perşembe

Iç anadolu bölgesi iklimi

Yazlar ova kesimlerinde gündüzleri çok sıcak, geceleriyse se­rin geçer. Yaylalarda gündüz sıcaklık ovalara göre biraz daha düşüktür. Kışlar her yanda soğuk ve serttir.


Mevsimler ve gece-gündüz arasında­ki sıcaklık farkları yüksektir. Anadolu bölgesinde kara iklimi egemendir. Bozkır bitki örtüsünden önce bölgede ormanlık alanların geniş yer kapladığı bilinmektedir.


Bölgedeki alçak dağlarda meşe, yüksek dağlarda ise çam topluluklarına rastlamak mümkündür. Karasal iklim kışları soğuk ve karlı geçen, yazları ise sıcak ve kurak geçen iklim türüdür. Bu iklim türünde kış erken başlayarak karın gün yerin üzerinde kalmasına sebep olmaktadır.


ANADOLU BÖLGESİ İKLİMİ İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN İKLİMİ. Bölgenin yüksekliği doğuya doğru artar. Baskın iklim türü ise karasal iklimdir. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü yine iklim ile paralel hareket ederek yetişen bozkır bitki.


Bu bozkırlar eskiden bölgede geniş yer kapladığı bilinen ormanların yok olmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Tuz Gölü ve çevresi ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Bozkır, ilkbahar yağmurlarıyla yeşeren, bir kaç ay yeşil kalan, yaz sıcaklığı ile sararan ot topluluğudur.


En az nüfuslanan bölüm ise yüksek, engebeli ve iklimi sert olan Yukarı Kızılırmak’tır. Ben tarlaya dönüm falan meyve ağacı diktim fena değiller -şeftali kiraz ceviz dut özellıkle dut çok ıyı olur elma ) bu ağaçları yetiştiriyorum suan ama meyvesiz bakım zor olsun istemiyorum dıyorsan sulu yerlerde söğüt kavak dut çok çabut buyuyor tavsiyem meyve ağacı için uğraş saydıklarım oluyor. Geniş tarım alanlarının bulunması, yağışın yetersizliği, verimin düşük olması, sulamanın yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. Yağış miktarının en az olduğu bölgedir.


Konuyla İlgili Konu Başlıkları. Email adresine yeni bir şifre gönderilecek. En soğuk ay ortalaması 5°C ile 6°C arasında değişir. En sıcak ay ortalaması ise 30°C civârındadır.


Bu bölgede en çok soğuk görülen yer kuzey taraf olmaktadır. Yıllık yağış tutarı 4mm. Buralarda yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünlerinin ekim alanı azalacak fakat üretimleri artacaktır.


Barajlar suni göl fonksiyonu göreceğinden bölgenin iklimi belirli oranda yumuşayacaktır. Elektrik enerjisinde üretim artışı sağlanacaktır. Yazları sıcak ve kurak , kışları sert ve uzun geçer.


Iç anadolu bölgesi iklimi

Bu bölge akarsuları kapalı havzada akan sel rejimli akarsulardır. Kurak iklimi, bitki örtüsünün bozkır olması ve düzlüklerin geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştırır. Tiftik keçisinin 78’i bu bölgede beslenir.


Yer şekilleri ölçüt alınarak bölge bölüme ayrılmıştır. Bunlar Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü ve Yukarı Kızılırmak Bölümü’dür. Doğuya doğru gidildikçe kara iklimi kendini iyice gösterir.


Iç anadolu bölgesi iklimi

Ancak doğuya doğru iklim sertleşir. Yaz mevsimi az yağışlı olup, yağış maksimumu kış ve özellikle ilkbahara rastlar. Antropojen (Bozulmuş) bozkırlara dönüşmüştür.


Akdeniz iklimine oranla, kışları daha soğuk ve yazları da daha sıcak olur. Ortalama yağış 4mm civarındadır. Bölge, en fazla yağışı ilkbahar aylarında sağanak halinde alır. Yazların kurak olması ve yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar.


Bu kesimde yıllık ortalama sıcaklık yaklaşık C’dir. Geniş bir alan etkisinde bulunduran bu iklim. Sert Karasal İklimi Özellikleri Maddeler Halinde Buzlanma ve kuraklık görülür. Karın yerde kalma süresi uzundur.


Marmara Bölgesi İle İlgili Kısaca Bilgi Veriniz. Karaman’ın Merkez İlçe, Ayrancı, Kazımkarabekir İlçelerinde akdeniz iklimine benzer karasal iklim, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler İlçelerinde Akdeniz İklimi görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar