17 Temmuz 2015 Cuma

Ceviz hangi ilimizde meşhurdur

Yurdumuzun doğusundan batısına,güneyinden kuzeyine,deniz kıyısından yüksek yerlerine kadar geniş bir alana yayılmıştır. Kırşehir ilk sırayı yer alıyor diyebiliriz. Tüm bu illerin yanı sıra Bursa, Van, Kahramanmaraş, İzmir, Aydın, Zonguldak, Denizli bölgesinde cevizin aktif. Kadayıf dolması, Erzurum ilimizde meşhurdur.


Topografik bakımdan ceviz bahçesi tesisi için en uygun yerler, etraftaki araziden kısmen yüksek ve hava. Baklava hangi ilimize aittir ? Adana, İzmir, Bartın… Her şehrimizde lezzet hazineleri saklı ve sizler için şehir şehir lezzet haritasını çıkardık! HANGİ İLİMİZDE NE YENİR ? Daha sonra şişlere bir patlıcan bir ceviz büyüklüğünde kıyma saplanır ve elle biraz yassılaştırılır. Domatesler ve biberler ayrı ayrı şişlere geçirilir.


Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları meşhurdur. Ankara ilimizde sakarya ırmağı ve buna dökülen diğer akarsuların vadilerinde, pirinç ekilir. Meyvecilik Ankara ili genelinde pek yaygın değilse de yine de armut , elma , kayısı , kiraz , vişne , erik, ceviz ve buna benzeyen meyveler yetiştirilmektedir. Ayrıca Ankara’ nın armudu ve üzümü oldukça meşhurdur.


Bu zenginlik nerede var? Türkiyenin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep. Gaziantep mutfağı tam 2çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı.


Arap mutfağından soframıza giren içli köfte bulgurun hamur haline getirilerek içinin kıyma ile doldurulmasıyla yapılır. Peki içli köfte hangi ilimize aittir? Bulgur, kıyma, soğan, çeşitli baharatlar olmazsa olmazlarıdır. Tire köftesi malzemeleri nedir? Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır.


Bu sebeple tek bir iklim tipi için uygun olmaktan ziyade çok farklı iklime sahip bölgelerde yetiştirilebilmektedirler. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çöp. Yumuşak çekirdekli meyvelerden armut, elma, ayva ve muşmula, taş çekirdeklilerden iğde, vişne, kayısı, kızılcık, kiraz, şeftali ve zerdali, sert kabuklulardan ceviz, kestane, badem, üzümsü meyvelerden çilek, üzüm ve dut yetiştirilmektedir.


Arpa:Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir. Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu’nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir. Kestane ağacı nerede yetişir diyince, çoğumuzun aklına Bursa gelmektedir.


Aslında, Aydın, İzmir ve Kastamonu’da, Bursa’ya oranla daha fazla kestane üretimi yapılmaktadır. Kestane yetiştiriciliğinde bu illerimizi Sinop, Manisa, Bartın, Kütahya ve Denizli takip etmektedir. Od yanar kazan bilir, Yol halin ozan bilir, Geceyi hastadan sor, Gurbeti gezen bilir.


Bütün illerin telefon kodu, plakası, haritası, manzara resimleri, coğrafyası, ekonomisi, tarihi ve turistik yerleri, iklimi ve bitki örtüsü, yöresel yemekleri ve daha fazlası. Kısacası bütün illeri tanıyabilmek için buraya bakmanız yeterli olacaktır. Dolayısıyla alanlarımız sulamaya açıldıkça meyvecilik konusunda ciddi gelişmeler olacaktır. Armut nerede yetişir, Türkiye de armut hemen hemen her ilimizde her bölgemizde yetiştirilmektedir. Ağaç sayısı açısından Ege Bölgesi ilk sırada gelir, Ege Bölgesini Marmara Bölgesi takip etmektedir.


Adıyaman’ın çiğköftesi çok meşhurdur. Meyve verimi açısından Marmara Bölgesi ilk sırada Ege Bölgesi ikinci sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş İli coğrafi konumdan Akdeniz iklimine sahip olması şehrimize büyük avantajlar sağlamıştır, ilimizde her evin bahçesinde mutlaka bir meyve ağacına rastlamak mümkündür, en sık olanlar ise hurma, dut, urmu dutu, incir (yemiş), kayısı, nar ve ceviz ağacıdır, il sınırları içerisinde bulunan verimli topraklarda daha birçok meyve ve sebze çeşitleri. Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır. Hurma farklı türleri ile farklı ülkelerde ve farklı koşullarda yetişmektedir.


Ancak bilinen anlamda Arabistan hurmaları ülkemizde yetişmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar