26 Ağustos 2016 Cuma

Anıtkabir mimarı

Yüksek Mühendis Mektebi’nden mezun oldu. Bu projelerden tanesi komisyon tarafından ödüle layık görüldü. Anıtkabir’in mimarı kimdir? Bunların her biri Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir temayı temsil ediyor.


Kulelerin iç duvarlarına Atatürk’ün kuleye ismini veren temayla ilgili sözleri yazılı. Masonların Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti Genel Merkez binasına benzemektedir. Kasım’da burayı ziyaret etmenin her ne kadar anlamı büyük olsa da, diğer zamanlarda da, boş bırakılmayıp, Atamızı anmak için ziyaret edilmesi gerekir.


TÜ kuruluşuna katkı vermiş, okulun mimarlık fakültesini kurmuş, dekan olmuş, İTÜ de rektörlüğe getirilmiş, Mimarlar Odasının bir numaralı üyesi olmuş, milletvekilliği yapmış çok yönlü başarılı bir kişiliktir. Paul Bonatz, İsviçreli Prof. Karoly Wichinger ile ünlü Türk sanatçıları Prof.


Anıtkabir mimarı

Osmanlı ve Selçuklu türbe mimarı tarzında ve sekizgen planla inşa edilmiş. Toplantıda Komisyon Başkanı “Teklif edilen yerleri incelediniz. Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruluşuna katkı vermiş, okulun mimarlık fakültesini kurmuş, dekan olmuş, İTÜ de rektörlüğe getirilmiş, Mimarlar Odasının bir numaralı üyesi olmuş, milletvekilliği yapmış. Atamızın başta muhteşem fikirlerinin yaşatılması açısından olmak üzere konumu, alanı, mimarı yapıtı, kullandığı bazı eşyaları ve başarıyla çıktığı.


Sen gittikten sonra sanki birileri geldi ve bu vatani cami avlusuna. Tüm yaşamını bir ulusun inşasını adayan ve bu ülküyü gerçekleştirirken dünya. Türk devrimlerinin mimarı, büyük devlet adamı Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Milleti için değil, tüm dünya devletleri için örnek bir liderdir.


Anıtkabir mimarı

Mezar odası kare olup, kesik pramidal tavanla örtülüdür. Beyaz granit kaplı zemin üzerinde kıble yönünde sanduka yer almaktadır. Yapım aşamasındaki katkılarından, verdiği emekten dolayı eşim Serveraya sonsuz teşekkürler. Kendisine mimarlık hayatında başarılar dileriz.


Atatürk gömüleceği yer konusunda bir vasiyette bulunmamıştı. Anıt blokunun bakımı, korunması, emniyeti, törenlerin icrası ve idari işlerin yürütülmesi ile görevlidir. Minnetle, sevgiyle, hasretle. Vakıflar İdaresi) mimarı Salim Bey tarafından çizilmiş ve proje yapım işi Kolordu’da görevli askeri mimar Hasip Bey’e verilmiştir. Büyük Komisyonların Teşkili ve Çalışmaları : a. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binasının mimarı Prof.


Taut’ a ve Güzel Sanatlar Akademisi’nden Prof. Belling’e de başvuruldu. Direğin alemi için fikir istenilmesi üzerine projenin mimarı Prof. Ali Dinçer, kentte oluşturulan yaya bölgelerine heykel koymak üzere. Ulusal Mimarlık Dönemi olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır.


Türkiye’de kensel dönüşüm rantsal dönüşüm oldu. Tomsu'nun eseri olan Uludağ'daki Kirazlıyayla Sanatoryumu restore edilerek, iş dünyası için üst düzey. Cumhuriyet dönemi mimarlarımızdan Prof. Onat ile ilk kadın mimarlardan Prof.


Anıtkabir mimarı

Büyük Millet Meclisi’nin yeni binasının mimarı Prof. Holzmeister’e, Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi binasının mimarı Prof. Taut’a ve Güzel Sanatlar Akademisi’nden Prof.


Mustafa Kemal Atatürk Ulus olarak birliğe, beraberliğe ihtiyacımız olduğu şu günlerde Atatürk’ün nacizane sözü kulaklarımızda çınlama etkisi yaratması adına giriş cümlesi olarak seçtik. Belediye Başkanı Soner Çetin, “Bağımsızlığımızın mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Ata’sına ve anısına sahip çıkacaktır. Rasattepe (Anıttepe) Çankaya ilçesinde bulunmaktadır.


Ara bul öğren web sitesi hayatın farklı alanlarından bilgiler içeren bir sitedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar