23 Ağustos 2016 Salı

Iç anadolu karasal iklimi

Yıllık yağış miktarı 5mm’nin altındadır. Yağış ve sıcaklık koşullarının özelliklerine göre bu. Don olayları çok görülür. En az yagış alan bölgedir.


Iç anadolu karasal iklimi

Ortalama yagış 4mm’dir. Bunun en önemli sebebi bölgenin daglarla çevrili olmasıdır. ANADOLU BÖLGESİ İKLİMİ İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN İKLİMİ. Bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim görülür.


Bu durum, etrafının dağlarla çevrili olması nedeniyle. Bu iklim tipinde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış ise yazın görülür. Peki, bu tam olarak ne anlama geliyor?


Iç anadolu karasal iklimi

Yazları sıcak ve kurak , kışları sert ve uzun geçer. Zamanda biraz geriye gidelim. Hayat Bilgisi dersini hatırlayalım. Ne diyorduk bu bölgenin iklimi ile ilgili?


Bölgede, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasallık derecesi artar ve kış sıcaklıkları çok düşük değerlere ulaşır. Doğal bitki örtüsü, yaz kuraklığından dolayı alçak kısımlarda bozkırlardan, yüksek kesimlerde ise kuru ormanlardan oluşur. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı -0. Kentleşme oranı düşük, kırsal yerleşme topludur. Bu bölgede en çok soğuk görülen yer kuzey taraf olmaktadır.


Akdeniz iklimi yurdumuzda Akdeniz, Ege, G. Deniz etkisinden uzak iç bölgelerimizde görülür. Isınan havanın yükselip soğumasıyla oluşan “Yükselim (konveksiyonel) Yağışları” görülür. Muson iklimi, Güney Hindistan, Güney Çin, Güneydoğu Asya, Japonya ve Mançurya gibi bölgelerde etkili olmaktadır. Sıcak ve Kurak İklim): Dönenceler civarında, Asya ve Kuzey Amerika’da karaların iç kısımlarında ve Güney Amerika’nın güneyinde görülür.


Baskın iklim türü ise karasal iklimdir. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü yine iklim ile paralel hareket ederek yetişen bozkır bitki. Yazlar sıcak, kışlar çok soğuk ve uzundur. Yaz aylarında, kısa süreler içinde de olsa yağış olur.


Bir karasal oluş özelliği ile ilgili bulunarak, Göller Bölgesinde, hemen 1-1km. Antalya çevresine göre) sıcaklık oynamaları daha çoktur. Bölgenin çevresi yüksek dağlarla çevrili olduğundan, denizlerin nemli ılıman havası bölgeye sokulamaz.


Ancak karasal iklim, bu bölgelerde bazı farklılıklar gösterir. Bu bozkırlar eskiden bölgede geniş yer kapladığı bilinen ormanların yok olmasıyla ortaya çıkmıştır. Karasal kesimlerde daha çok etkilidir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya’nın iç kısımlarında etkilidir.


Anadolu Bölgesi ve yakın çevresinde yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi soğuk ve kar yağışlıdır. Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazla, yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte, yazın kuraklık egemen olmaktadır. Sınıf Türkiye İklimi konu anlatımı,. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve yağışsızdır. Yağışlar (dağlık kesimler hariç) az ve kısa sürelidir.


Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en az yağışı olan aylardır. Türkiye'de belli başlı dört ana iklim tipine rastlanır. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.


Ayrıca kıyılarımızdan iç bölgelere doğru yükselti arttığı için de sıcaklık iç bölgelerde, kıyı bölgelere göre daha da düşüktür. Buna bağlı olarak da çok çeşitli iklim tipleri görülür. Sıcaklık koşulları bakımından karasal iklimin, yağış koşulları bakımından bozkır ikliminin özelliklerini taşıyan bu iklim tipi Ülkemizin iç kesimlerinde İç Anadolu ‘da , İç Batı Anadolu’da,Göller Yöresinde ve Güneydoğu Anadolu’ da egemendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar